Duminică, 10 Septembrie 2017
Tudorel Rusu

Biserica cu hramurile „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir” și „Sfântul Proroc Ilie” din localitatea Baranca, comuna Cristinești, Protopopiatul Dorohoi, a primit sâmbătă veșmântul sfințirii. Slujba târnosirii a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi. La finalul slujbei, preotul paroh Alin Constantin Aroșoaie a primit rangul de iconom stavrofor - purtător de cruce, pentru efortul depus la zidirea bisericii.

Credincioșii Parohiei Baranca din județul Botoșani au îmbrăcat haine de sărbătoare sâmbătă, 9 septembrie 2017. Biserica cu hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir” și „Sfântul Proroc Ilie” a fost sfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După târnosirea lăcașului de cult, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în incinta bisericii, pe o scenă special amenajată. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane din Iași, dirijat de Costel Mirel Nechita

În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat ce înseamnă a fi creștin veritabil: „O viață adevărată aici pe pământ înseamnă o viață în care omul are mărturie din Scripturi pentru tot ceea ce grăiește și tot ceea ce face. Iar cel care are cartea sfântă căpătâi în viața sa știe că nu rătăcește, căci cuvântul Domnului este adevărul. Nu poți să spui că ești creștin și trăiești în desfrânare. Nu poți să spui că ești creștin și juri strâmb la tribunal. Nu poți să spui că ești creștin și faci avort. Nu poți să spui că ești creștin și nu mergi la sfânta biserică la Dumnezeiasca Liturghie. Nu poți să spui că ești creștin și să ai toate cele de trebuință în casă, iar vecinul tău să nu aibă o bucată de pâine pe masă. Așadar, dacă dorim să fim ai lui Hristos, adică creștini, se cuvine ca toate aceste lucruri să le îndepărtăm din viața noastră, să luptăm împotriva lor și chiar dacă - oameni slabi fiind - cădem din când în când  în păcat, să ne ridicăm și Hristos ne va primi din nou”.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, a dat citire unei copii a hrisovului de sfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul sfintei mese din altar. După cuvântul părintelui protopop, pr. paroh Alin-Constantin Aroșoaie , vizibil emoţionat, a adresat câteva cuvinte mulţimii prezente, în care a făcut referire la istoria construirii lăcaşului de cult, cât şi la vrednicia celor care au contribuit la ridicarea lui. De asemenea, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a subliniat importanţa evenimentului pentru comunitatea din Baranca, după care l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. Alin-Constantin Aroșoaie.

Alături de preotul paroh, au primit distincţii şi diplome toţi cei care s-au implicat în ridicarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult. Printre cei evidențiați s-au numărat preoții Mîndru Cristian, Alungulesei Ionuț și Isachi Gheorghe, precum și Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte.

„În calitate de secretar de stat pentru Culte, aș dori să îmi exprim bucuria pentru faptul că instituția pe care o conduc a putut contribui, în limitele bugetului său, la ducerea la bun sfârșit a lucrărilor la această biserică. Am convingerea – și experiența dumneavoastră din acești ani o dovedește – că ridicarea unui lăcaș de cult nu este doar un prilej de mare bucurie spirituală, ci și un semnal foarte bun și o șansă pentru comunitatea locală. Sfințirea unei noi biserici este dovada unei comunități vii și este totodată o promisiune: aceea că în jurul bisericii se vor crea și consolida solidarități mai puternice, și că însuși lăcașul de cult va deveni un centru cu valoare deopotrivă spirituală și socială. Biserica Ortodoxă Română și-a dovedit, de altfel, și își dovedește permanent disponibilitatea și capacitatea de a-i aduce pe oameni împreună în jurul unor proiecte comune, fie că este vorba de construcția de biserici, de spitale, de centre educaționale sau de celelalte peste 800 de proiecte sociale,  de extraordinara Întâlnire a Tinerilor Ortodocși, care a reunit zilele trecute peste 6000 de tineri din întreaga lume sau de acțiunile sociale deopotrivă de importante pe care le-ați demarat și aici, în parohia Baranca, și pentru care țin să vă felicit în mod deosebit.  Toate acestea dovedesc, cred, că Biserica Ortodoxă Română, ca și celelalte culte din țara noastră acționează drept catalizatori ai acțiunii publice în plan spiritual, cultural, social și educațional și participă astfel activ la edificarea binelui comun”, s-a arătat în mesajul transmis de Victor Opanschi.

Pe parcursul zilei, credincioșii veniți la sărbătoarea Parohiei Baranca s-au închinat în noul lăcaș de cult, trecând prin sfântul altar. Construcția Bisericii cu hramurile „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir” și „Sfântul Proroc Ilie” a fost începută în anul 1998.