Sâmbătă, 26 Decembrie 2020
Tudorel Rusu

De sărbătoarea Naşterii Domnului, ieșenii s-au rugat la Catedrala Mitropolitană împreună cu ierarhul lor. Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, părintele arhimandrit Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, a citit, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Pastorala la sărbătoarea Naşterii Domnului transmisă de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În cadrul slujbei arhiereşti a avut loc şi o hirotonie, cea a diaconului Mihăilă Ioniță, pe seama Parohiei „Sfântul Nicolae” - Dolhești, Protopopiatul Iași 2.

La finalul slujbei, IPS Părinte Teofan le-a adresat câteva cuvinte credincioşilor prezenţi: „Un colind ascultat zilele acestea spune așa: «Acum, de Crăciun, pământul să fie cer». Aceasta este semnificația cea adâncă și reală a sărbătorii Nașterii Domnului, Întruparea Domnului Hristos - Crăciunul. Pentru altceva a coborât Domnul Dumnezeu și S-a Întrupat din trupul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, prin adumbrirea Duhului Sfânt, decât să facă din pământ cer? Și cer a făcut Domnul prin Întruparea Sa, de la așezarea Sa în pântecele Fecioarei Maria, Nașterea Sa în Betleem, fuga în Egipt, revenirea în țara sfântă, șederea în Nazaret 30 de ani, apoi lucrarea Sa mântuitoare de la râul Iordan, până la înălțarea de pe Muntele Eleonului de lângă Ierusalim. Cer a făcut Domnul prin prezența Sa aici, pe pământ, prin cuvântul Său, prin faptele Sale, prin tot ceea ce a împlinit. Și dacă El, Domnul Hristos, din pământ a făcut cer, în această binecuvântată zi, precum și de-a lungul întregii noastre vieți, suntem chemați și noi, iubiți credincioși, să facem din viața noastră pământeană viață cerească, să facem din pământ cer”.