Astăzi, de marea sărbătoare a Sfintei Treimi, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat slujba de sfințire a picturii paraclisului din incinta Spitalului „Providența”. Totodată, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în curtea unității medicale, iar la final a pus piatra de temelie pentru noua biserică din cartierul ieșean Cug, ce îi va avea ca ocrotitori pe Sfinții Martiri Brâncoveni.
Paraclisul „Sfânta Treime” din incinta Spitalului ieșean „Providența” și-a sărbătorit astăzi hramul prin slujire arhierească. Alături de Sfânta Liturghie, IPS Părinte Mitropolit Teofan a săvârșit, alături de un sobor de preoți și diaconi, și slujba de sfințire a picturii locașului de cult. Din soborul co-slujitor, alături de părintele Constantin-Cătălin Puiu, misionarul unității medicale, au făcut parte părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Narcis Axinte, consilierul Sectorului medical și asistența socială „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Marius Daniel Profir, protoiereul Protopopiatului Iași II, părintele Ioan Boampă, parohul Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” - Cug. Răspunsurile la strană au fost oferite de câțiva psalți ai Corului „Sfântul Ioan Damaschinul” de la Biserica„Sfântul Sava” din Iași, dirijat de Amfian Cazac.
La slujba de sfințire și la Sfânta Liturghie săvârșită în curtea așezământului medical au participat medicii și personalul unității sanitare, pacienții spitalului, autorități locale și credincioși din mai multe cartiere ieșene.
În cuvântul de învățătură, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat: „Călăuză, ghid de supraviețuire în lumea aceasta este cuvântul Domnului Hristos din Evanghelia acestei duminici: «Unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu în mijlocul lor». În general, în trei locuri aflăm acest «unde» din cuvântul Domnului: în viața de familie, în viața de parohie și la locul de muncă. Acesta este triplul context în care omul își poate găsi și menține echilibrul și mersul statornic în lumea aceasta, chiar dacă uneori mai sunt și căderi”.
În cadrul Liturghiei, teologul Mihai-Alex Olteanu, muzeograf la Muzeul Mitropolitan Iași, a fost hirotesit ipodiacon.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierarhul, alături de clericii prezenți, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Parohiei „Sfinții Martiri Brâncoveni” - Cug. Sfântul locaș, pus sub ocrotirea sfinților martiri români, se va ridica lângă Spitalul „Providența”.
Ca dovadă a gratitudinii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru lucrările săvârșite, directorul Spitalului „Providența” - Marinel Talpeș, a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă”. De asemenea, părintele Ioan Boampă, clericul spitalului până în anul 2012 şi părintele Constantin-Cătălin Puiu, actualul preot slujitor de la Spitalul „Providența”, au primit distincția „Sfântul Ierarh Dosoftei”. Credincioşii şi binefăcătorii care au sprijinit lucrările de la sfântul locaş au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan distincţii de vrednicie. Printre aceștia s-a numărat și medicul Nicoleta Dimitriu, principalul donator.
Prima unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române
Spitalul „Providența” a fost sfințit și inaugurat în ziua de 13 octombrie 2000, în prezenţa Sanctității Sale Părinte Bartolomeu I, Patriarhul Constantinopolului, al Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, dar și al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Astăzi, unitatea medicală are o capacitate de 102 paturi, 2 săli de operație, o unitate de terapie intensivă, saloane și rezerve dotate și amenajate conform standardelor, oferind servicii de spitalizare de zi și continuă pentru toate categoriile de pacienți, atât din Iași, cât și din țară. Spitalul Providența este prima unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române și oferă servicii medicale la un înalt standard de calitate. Capela „Sfânta Treime” a fost târnosită în forma ei inițială pe 12 iunie 2006 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, iar în perioada 2017-2018, paraclisul a fost supus unor lucrări de extindere și reamenajare, reușind să realizeze un spațiu nou pentru Sfântul Altar, zidindu-se Sfânta Masă, montându-se marmură și realizându-se bolți arcuite placate cu cărămidă. În data de 28 mai 2018, tot de sărbătoarea Sfintei Treimi, Sfânta Masă a fost binecuvântată și pecetluită de Părintele Mitropolit Teofan.