Luni, 9 Aprilie 2018
Flavius Popa

Credincioşii din cartierul Speranţa, Piatra Neamţ, l-au avut în mijlocul lor pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, 9 aprilie 2018. Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în Parohia „Sfântul Proroc Ilie“ din municipiu.

Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamţ, părintele profesor Vasile Păvăleanu, cadru didactic al Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, dar şi părintele paroh George Ovidiu Chiriţa, fost profesor al aceluiaşi seminar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Heruvimii“ a  Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei din Piatra Neamţ, dirijată de prof. Marius Corugă.

„Omul Îl roagă pe Dumnezeu să fie îmbrăcat în haina smereniei, a rugăciunii şi a iertării“

„Acest dialog «Hristos a înviat! Adevărat a înviat!» să nu rămână o simplă vorbă, un simplu cuvânt, ci să cuprindă gândul către Dumnezeu: ajută-mă, Doamne, să mă îmbrac în haina învierii Tale! Cum mă îmbrac în haina învierii lui Hristos? În primul rând, prin această triadă binecuvântată: să am credinţă în Dumnezeu, să am nădejde în Dumnezeu, să am iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni. Cel care are acest triplu veşmânt - credinţă, nădejde şi dragoste - este un om al învierii. În al doilea rând, o altă triadă prin care omul se îngroapă cu Hristos şi înviază împreună cu El, fiind om al învierii, este alcătuită din smerenie, rugăciune şi puterea iertării. Cel care se îmbracă Îl roagă pe Dumnezeu să fie îmbrăcat în haina smereniei, a rugăciunii şi a iertării, este un om al învierii şi este un Matia, adică cel de-al doisprezecelea apostol, şi este îmbrăcat cu Cerul, chiar dacă trăieşte pe pământ“, le-a transmis Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan credincioşilor prezenţi în sfântul locaş, după citirea Sfintei Evanghelii.

De asemenea, părintele protopop Valentin Tofan a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru bucuria pe care a adus-o în această comunitate: „Învierea Mântuitorului Iisus Hristos înseamnă pentru noi bucurie, şi acesta este cuvântul cel dintâi pe care Mântuitorul Hristos l-a adresat femeilor mironosiţe: «Bucuraţi-vă!». Vă mulţumim mult, Înaltpreasfinţia Voastră, pentru că sunteţi din nou în mijlocul nostru, pentru că ne-aţi bucurat de Sfânta Liturghie, dar şi pentru faptul că aţi dorit să fiţi în mijlocul credincioşilor din această parohie!“.

Spre finalul Sfintei Liturghii, părintele George Chiriţa a ţinut un scurt cuvânt de recunoştină, mulţumind Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit pentru vizita pe care a făcut-o în această parohie, oferindu-i ierarhului icoana Sfântului Ilie, ocrotitorul comunităţii: „Sperăm să se întoarcă o nouă filă în istoria parohiei noastre. Intrăm într-o perioadă de sporire prin binecuvântarea şi prin rugăciunea Înaltpreasfinţiei Sale, şi nădăjduim în Domnul ca osteneala noastră, încununată cu această binecuvântare şi cu harul lui Dumnezeu, ne va face să fim socotiţi ucenici vrednici de Sfântul Ilie“.

Credincioşii parohiei au primit la final iconiţe cu Sfânta Parascheva şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit, evenimentul încheindu-se cu o agapă.

Scurt istoric

Cartierul Speranţa este o suburbie a municipiului Piatra Neamţ, situat pe drumul judeţean DJ 157 care duce spre localitatea Izvoare şi comuna Mărgineni. Din considerente sociale, primăria oraşului a luat iniţiativa înfiinţării unui cartier nou, între anii 2000-2005, în zona unor foste hale. Construcţia bisericii a început în 2002, la iniţiativa şi cu ajutorul autorităţilor locale, iar în ianuarie 2005, după obţinerea statutului juridic, a fost trimis şi primul preot. La început, primii preoţi slujitori au slujit într-o garsonieră socială, situată la parterul unui bloc social. Parohia „Sfântul Proroc Ilie“ numără aproximativ 700 de familii ortodoxe, majoritatea familii tinere, cu vârste între 25 şi 45 ani. Pe plan duhovnicesc, relaţia lor cu Biserica se găseşte şi ea la început. Totodată, în acest cartier locuiesc numeroase familii defavorizate, cu un statut social precar.