Marţi, 22 Octombrie 2019

Astăzi, 22 octombrie, începând cu ora 6:15, la biserica de la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu” din Iași, elevi ai colegiului, ai seminarului teologic și atoreni ieșeni au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În perioada anului școlar, în fiecare zi de marți, de la ora 6:15, se săvârșește Sfânta Liturghie la care participă, în medie, 30 de elevi ai colegiului pedagogic.

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Teofan a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța definitorie a cercului social în formarea spirituală a unui tânăr:

„S-a rostit, înainte de Sfânta Evanghelie, cuvântul Sfântului Apostol Pavel către tesaloniceni. Și acolo amintea Sfântul Pavel de cei care sunt următori ai apostolilor și ai Mântuitorului. Și noi, cei de față, și cei asemenea nouă am dori să fim următori ai Lui, lucru care nu este deloc ușor. Nu e ușor pentru noi, cei în vârstă, cei cu vârstă mijlocie, și, cu siguranță, nici pentru voi nu este ușor. Căci peste tot aflați rațiuni pentru care să nu-I fiți următori. Un lucru care ne ajută foarte mult este, însă, anturajul – care ne duce spre o zonă sau spre alta. Cu toții avem nevoie de grupul de prieteni, avem nevoie de oamenii cu care să ne petrecem timpul liber, să ne bucurăm, iar acest grup ne poate duce spre o anumită cale. Cred că și voi încercați să fiți următori lui Hristos, ajutați fiind de grupul de prieteni - cei care vă însoțesc la strană, într-o drumeție, la un film sau un spectacol. Având prieteni lângă tine, care au aceeași concepție de viață, vezi că te simți bine, te bucuri de libertate și entuziasm. Îl rog pe Dumnezeu să vă dăruiască discernământ în alegerea grupului de prieteni, căci ei sunt ca niște gărzi de corp și de suflet, care te ajută să rămâi în picioare. Chiar dacă bat vânturi, chiar dacă vin furtuni, știi că prietenii de lângă tine te vor sprijini mereu”.

Din 2014, Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor desfășoară aici proiectul „Tineri în dialog”, în cadrul căruia elevii au posibilitatea să participe la activități săptămânale (vizionări de film, întâlniri catehetice, cercuri de lectură, dezbateri) și ocazionale (conferințe, seminarii de formare pe diverse teme, Liturghii misionare în parohii din mediul rural, pelerinaje și excursii în țară și în străinătate, schimburi de experiență internaționale). (Pr. Ioan Puiu, Cătălin Acasandrei)