Marţi, 8 Aprilie 2025

Concursul Național Catehetic 2025, desfășurat în Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și în Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, a avut loc în diverse locații din județul Botoșani, în cadrul Protopopiatelor Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. Activitatea a reunit copii și tineri din parohii diferite, cu scopul de a învăța, de a reflecta asupra evenimentelor istorice semnificative și de a promova valorile spirituale și morale.

Concursul Național Catehetic 2025, desfășurat în Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și în Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, a avut loc în diverse locații din județul Botoșani, în cadrul Protopopiatelor Botoșani, Dorohoi, Darabani și Săveni. Activitatea a reunit copii și tineri din parohii diferite, cu scopul de a învăța, de a reflecta asupra evenimentelor istorice semnificative și de a promova valorile spirituale și morale.

Tema centrală a acestui concurs, ajuns la cea de a XVII-a ediție și organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat, pentru copii şi tineri”, iar activitățile organizate au avut o valoare educativă, culturală și spirituală deosebită.

În cele ce urmează vom prezenta sintetic activitățile și catehezele desfășurate de parohiile din Protopopiatele județului Botoșani, înscrise la Concursul Național Catehetic 2025:

Protopopiatul Botoșani

1. Mărturisirea credinței prin faptă, cale spre o comuniune durabilă în comunitate

Parohia „Sf. Cuv. Parascheva” din Botoșani, sub coordonarea pr. Gabriel Țifrea, a organizat un pelerinaj în Maramureș, împreună cu grupul catehetic de 18 participanți, în perioada 25-26 februarie a.c., în care participanții au avut ocazia de a vizita locuri sfinte, întărind astfel comuniunea între ei și mărturisindu-și credința. De asemenea, cateheza „Pelerinajul – act al mărturisirii credinței” a completat această experiență, ajutând tinerii să înțeleagă legătura profundă dintre pelerinaje și mărturisirea ortodoxă.

2. Lumina credinței străbătând veacul!

Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, păstorită de Pr. Protopop Petru Fercal, a avut un grup de 45 de copii implicați în activitățile din cadrul proiectului intitulat „Lumina credinței străbătând veacul”. Un prim moment semnificativ a fost pe data de 2 februarie a.c. când, după Sfânta Liturghie, copiii din grupa de cateheză au fost implicați activ în promovarea cărților scrise de sfinții recent canonizați.

Pe 6 februarie a.c. a avut loc o emisiune tematică dedicată Anului omagial al Centenarului Patriarhiei Române, intitulată „Cumințenia Pământului”, la postul tv TeleM. Invitați au fost prof. Gheorghe Bulboacă și elevul Ioan Fercal, care au adus în discuție teme esențiale despre tradițiile și valorile Bisericii Ortodoxe Române, într-o modalitate eficientă de a împărtăși publicului larg, în special tinerilor, mărturii despre credință și identitatea națională religioasă. În data de 13 martie prof. Mariana-Marcela Fortoeș și eleva Ioana Cojocariu au participat la emisiunea „Cumințenia Pământului” cu titlul „Duhovnicul – rolul și lucrarea lui în viața Bisericii”.

Pe 7 februarie a.c., copiii din grupa de cateheză au participat la comemorarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist. Acesta a fost un moment de aducere aminte a unei mari personalități ale Bisericii Ortodoxe Române, iar prezența tinerelor voci la Sfânta Liturghie și la Slujba Parastasului de la casa memorială Tocileni a fost un act de cinstire adus unui om care a marcat profund istoria religioasă a țării noastre.

În perioada februarie-martie a.c. au avut loc și mai multe cateheze care au abordat subiecte importante pentru aprofundarea cunoștințelor religioase. De exemplu, pe 9 februarie, prof. Maria Timofti a susținut prima cateheză intitulată „Călătoria credinței în Biserica Ortodoxă Română – de la autocefalie, la un veac de patriarhat”, pe 16 februarie, prof. Iuliana Enache a susținut cateheza despre „Chipuri de preoți duhovnici de vocație și mărturisitori din Botoșani, în secolul XX – Sfinții Cleopa și Paisie”, iar pe 9 martie prof. Mariana Fortoeș a susținut cateheza cu titlul „Duhovnicul – rolul și lucrarea lui în viața Bisericii”.

Un alt moment important al acestor zile l-a constituit atelierul de litografiat icoane din 26 februarie 2025, unde copiii au realizat icoane ale celor 16 sfinți recent canonizați, sub îndrumarea doamnelor profesoare Ana și Felicia Misoagă.

Pelerinajul organizat pe 1 martie 2025, intitulat „Pe urmele Sfinților noștri”, a inclus vizite la locașuri importante din Botoșani, precum casa memorială a Patriarhului Teoctist, biserica ctitorită de acesta, locul de naștere al Sfântului Cleopa Ilie și al Sfântului Paisie Olaru.

Un moment aparte a fost sfințirea celor 18 icoanelor realizate de copii la atelierul de litografie, precum și de o tânără din grupa de cateheză. După sfințirea acestora, a avut loc o procesiune în jurul bisericii, copiii purtând aceste icoane și cântând troparele sfinților.

Protopopiatul Dorohoi

1. Sunt tânăr ortodox român, mă implic activ în viața Bisericii mele!

Parohia „Sf. Nicolae” Iezer, sub îndrumarea pr. paroh Teofan Justinian Curelariu, a desfășurat cateheze educaționale pe teme de actualitate, precum: „Patriarhia Română, istorie și înființare” și „Sfinții: Cine sunt? Ce modele avem ca tineri ortodocși români?”. În cadrul proiectului intitulat „Sunt tânăr ortodox român, mă implic activ în viața Bisericii mele!”, tinerii au avut și un atelier de pictat icoane, iar în luna martie, au avut parte de o activitate interactivă despre sfinții mărturisitori din temnițele comuniste, susținută de un invitat din partea ASCOR Iași. În continuare, tinerii au fost implicați într-o acțiune de filantropie, pregătind pachete cu alimente pentru bătrânii din satul Iezer, activitate ce a fost desfășurată în parteneriat cu Primăria Hilișeu-Horia, pe 3-4 aprilie a.c.

2. Ierarhii, duhovnicii și mărturisitorii din Țara de Sus – Părinții și Învățătorii noștri în anul Centenarului Patriarhiei Române

Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Catedrală din Dorohoi, în colaborare cu Școala Gimnazială „Spiru Haret” din Dorohoi, a desfășurat un proiect catehetic cu ocazia celebrării Centenarului Patriarhiei Române, intitulat „Ierarhii, duhovnicii și mărturisitorii din Țara de Sus – Părinții și Învățătorii noștri în anul Centenarului Patriarhiei Române”. Acest proiect a avut scopul de a apropia tineretul de valorile fundamentale ale Bisericii Ortodoxe, punând accent pe modelele de viață ale marilor ierarhi și duhovnici ai României. Activitățile și catehezele au fost organizate într-un cadru educațional și duhovnicesc, oferind participanților nu doar cunoștințe teologice, ci și oportunități de reflecție asupra propriei lor vieți spirituale.

Unul dintre momentele cheie ale proiectului a fost seria de cateheze tematice, fiecare abordând o personalitate marcantă din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Aceste cateheze au avut un rol esențial în educarea tinerelor generații și în aprofundarea cunoștințelor lor despre tradițiile și învățăturile Bisericii.

Cateheza „Cuviosul Părinte Cleopa, Mărturisitor al lui Hristos și povestitor plin de har în Poiana credinței” a fost un moment de profundă învățătură duhovnicească pentru participanți. Această activitate a avut ca obiectiv transmiterea învățăturilor și a înțelepciunii Părintelui Cleopa, un model al rugăciunii neîncetate, smereniei și ascultării. Tinerii au fost încurajați să reflecteze asupra importanței acestor virtuți în viața lor cotidiană, aprofundând totodată cunoașterea unui dintre cei mai mari duhovnici ai României. Participanți: 30 de tineri și elevi.

În cadrul catehezei „Chipul Cuviosului Părinte Paisie de la Sihăstria”, participanții au fost familiarizați cu viața și învățăturile Cuviosului Paisie, unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului XX. Discursul s-a concentrat asupra răbdării, rugăciunii neîncetate și înțelepciunii acestuia, trăsături esențiale care au marcat viața sa. Tinerii au fost încurajați să reflecteze asupra importanței unei vieți duhovnicești adevărate, inspirată de un model ca cel al Cuviosului Paisie. Participanți: 25 de tineri și elevi.

Cateheza „Părintele Patriarh Teoctist – Fiu al Meleagurilor Botoșănene” a fost dedicată vieții și activității Părintelui Patriarh Teoctist, care a marcat profund evoluția Bisericii Ortodoxe Române în perioada postcomunistă. Tinerii au aflat despre originile sale modeste din județul Botoșani și despre rolul său esențial în consolidarea unității și identității religioase ale neamului românesc. Participanții au fost încurajați să învețe din exemplul de smerenie, dedicare și slujire al acestui mare ierarh. Participanți: 20 de tineri și credincioși.

Pe lângă cateheze, proiectul a inclus și activități educaționale care au adus un plus de profunzime și de experiență duhovnicească pentru participanți. Aceste activități au permis elevilor și tinerilor să aplice învățăturile primite și să reflecteze asupra propriei lor vieți spirituale.

Unul dintre cele mai importante momente ale proiectului a fost pelerinajul tematic, „Pe urmele Sfinților Părinți” organizat pe 27 martie 2025. Participanții au vizitat Mănăstirea Popăuți și Casa Memorială a Părintelui Patriarh Teoctist, învățând despre viața și lucrarea Cuviosului Cleopa, Paisie și a Părintelui Teoctist. Pelerinajul a oferit tinerelor generații o ocazie unică de a cunoaște locuri de mare însemnătate pentru istoria duhovnicească a României. Participanți: 40 de tineri și elevi.

La finalul catehezei despre Părintele Patriarh Teoctist, a avut loc un atelier de creație artistică, intitulat „Patriarhul Teoctist – Părinte al Blândeții și Model de Slujire a Bisericii”, în cadrul căruia participanții au realizat lucrări inspirate din viața acestuia. Lucrările au fost expuse publicului, oferind o oportunitate de a reflecta vizual asupra învățăturilor primite. Participanți: 30 de copii și tineri.

Ultima activitate din cadrul proiectului a fost un atelier de scriere creativă „Epistola către Cuviosul Paisie de la Sihăstria”, desfășurat pe 31 martie 2025. Participanții au scris scrisori adresate Cuviosului Paisie, exprimându-și gândurile și întrebările față de învățăturile sale. Atelierul a fost o modalitate de a încuraja tinerii să reflecteze asupra învățăturilor duhovnicești și să își exprime propria lor relație cu Dumnezeu. Participanți: 25 de copii.

3. „Tinerii de astăzi, moștenitorii Centenarului”

Parohia „Nașterea Maicii Domnului” Broscăuți, prin grupul parohial „Luminătorii”, coordonat de pr. paroh Vasile Ionuț Crețu, în parteneriat cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Broscăuți, prin grupul parohial „Prietenii Sfinților Împărați”, coordonat de pr. Cosmin Constantin Pristavu, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu”, prin prof. religie Claudiu-Vasile Zugravu, a desfășurat proiectul „Tinerii de astăzi, moștenitorii Centenarului”, o inițiativă care oferă copiilor și tinerilor oportunitatea de a învăța despre mărturisirea credinței ortodoxe, despre valorile fundamentale ale spiritualității românești și despre importanța tradițiilor duhovnicești păstrate de-a lungul veacurilor.

Una dintre cele mai importante activități a fost pelerinajul „Pe urmele Părintelui Cleopa”, organizat în luna februarie 2025. Tinerii au călătorit la Mănăstirea Sihăstria, loc de mare însemnătate pentru spiritualitatea ortodoxă română, și au vizitat locuri încărcate de istorie, cum ar fi „Grădina cu Sfinți” și chilia Părintelui Cleopa. Aici, tinerii au învățat despre viața ascetică a acestuia și au aflat mai multe despre importanța jertfei și a dăruirii în viața unui creștin.

În luna martie 2025, la Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Broscăuți, a avut loc o seară duhovnicească dedicată Părintelui Cleopa Ilie, în care părintele Vasile Irimia, fost protopop de Suceava, a împărtășit mărturii despre viața și misiunea acestui mare duhovnic. Tinerii și credincioșii prezenți au ascultat povești emoționante despre întâlnirile cu părintele Cleopa și impactul cuvântului său asupra vieții celor care l-au cunoscut. De asemenea, evenimentul a reprezentat prilejul versnisării unei expoziții, realizate de copiii și tineri, cu icoane și obiecte bisericești din perioada centenarului Patriarhiei Române.

O activitate a fost desfășurată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” din Broscăuți, în care elevii au vizionat filmele documentare privitoare la viața celor doi sfinți și au realizat semne de carte cu citate din cuvântările Părintelui Cleopa și ale altor mari duhovnici, coordonați de dl. prof. de religie ortodoxă Claudiu Vasile Zugravu.

Catehezele din cadrul acestui proiect au continuat cu teme relevante pentru viața duhovnicească, precum importanța mărturisirii și a Sfintelor Taine. Pe 15 februarie 2024, tinerii din grupurile catehetice „Luminătorii” și „Prietenii Sfinților Împărați” au participat la prima întâlnire din cadrul proiectului catehetic, intitulată: „100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române și 140 de ani de autocefalie”. Cateheza, desfășurată la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Broscăuți, a început cu jocuri de cunoaștere și rugăciunea „Împărate Ceresc”. Părintele Ionuț Crețu a prezentat tematica anului omagial 2025, explicând importanța Centenarului Patriarhiei Române și a anului comemorativ al duhovnicilor din secolul XX.

Tinerii au învățat despre momente esențiale din istoria Bisericii Ortodoxe Române, cum ar fi proclamarea Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române în anul 1885 și ridicarea acesteia la rangul de Patriarhie în anul 1925. Aceste evenimente au fost puncte esențiale în consolidarea identității ortodoxe românești. În continuare, tinerii au vizionat filmul „Istoria Patriarhiei Române 1925-2025” pentru o perspectivă vizuală asupra acestui secol de credință.

La final, tinerii au formulat concluzii despre importanța moștenirii spirituale, discutând despre cum pot continua mărturisirea credinței și apărarea valorilor ortodoxe. Comentariile lor au reflectat aprecierea față de sacrificiile strămoșilor și realizările Bisericii Ortodoxe Române în fața provocărilor istorice.

Pe 15 martie 2025, tinerii din grupul parohial „Luminătorii” s-au reunit pentru o nouă cateheză, continuând impactul pelerinajului„Pe urmele Părintelui Cleopa” de la Mănăstirea Sihăstria. Tema centrală „Sfântul Mărturisitor Cleopa de la Sihăstria – un model de credință și duhovnicie” a fost personalitatea marelui duhovnic Părintele Cleopa, un model de mărturisire a credinței în perioada regimului comunist.

Îndrumați de părintele Ionuț Crețu, tinerii au aflat noi detalii despre viața și lucrarea Părintelui Cleopa, despre dificultățile întâmpinate în timpul regimului comunist și despre harul său de povățuitor. Prezentarea a fost completată cu imagini și filmulețe ce surprind momente autentice din întâlnirile Părintelui Cleopa cu pelerinii. Citate celebre, precum „Mânca-v-ar Raiul!” și „Răbdare, răbdare, răbdare!” au atins inimile tinerilor, subliniind blândețea și înțelepciunea acestuia.În cadrul unei activități practice, tinerii au extras citate din volumele „Ne vorbește Părintele Cleopa” și le-au reflectat asupra aplicabilității lor în viața duhovnicească.

Sâmbătă, 29 martie a.c. a avut loc ultima întâlnire a proiectului, cateheza fiind susținută la Parohia „Sfinții Împărați” și intitulându-se „Duhovnicul și ucenicul în Taina Sfintei Spovedanii după învățăturile Cuviosului Cleopa Ilie de la Sihăstria”.

Tinerii participanți au aprofundat înțelesurile duhovnicești ale Tainei Sfintei Spovedanii și legătura acesteia cu primirea Tainei Sfintei Împărtășanii, pe baza învățăturilor Cuviosului Cleopa Ilie. Activitățile interactive și dialogurile pe grupe au subliniat rolul duhovnicului în povățuirea ucenicului. La final, participanții au fost invitați să reflecteze asupra modului în care pot aplica învățăturile despre relația duhovnic-ucenic în viața lor, printr-o serie de întrebări de autoanaliză.

Protopopiatul Darabani

1. Un secol de lumină și credință. Formarea noilor generații

Parohia „Sf. M. Mc. Gheorghe” Horodiștea, sub coordonarea pr. paroh Ciprian Aboșculesei, a desfășurat proiectul „Un secol de lumină și credință. Formarea noilor generații”, implicând 10 copii. Activitățile acestora au inclus cateheze, dar și confecționarea mărțișoarelor și felicitărilor, recitarea de poezii și interpretarea unor cântece religioase, activități care au ajutat tinerii să înțeleagă și să aprecieze tradițiile ortodoxe legate de sărbătorile primăverii.

2. Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat

Parohia „Înălțarea Domnului” Havârna, păstorită de pr. paroh Lucian Iacob, a implementat proiectul „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de Patriarhat”, care a avut un impact semnificativ asupra celor 13 copii participanți. Pe lângă cele 3 cateheze susținute, tinerii au avut ocazia de a participa la un mic concurs, la o vizită la o biserică monument istoric și la activități tradiționale de Paște, toate acestea fiind activități ce le-au aprofundat înțelegerea despre cum istoria și tradițiile ortodoxe au modelat comunitatea de-a lungul decadelor.

3. Un veac de lumină – Patriarhia Română la centenar

Parohia „Sf. Nicolae” Suharău, păstorită de pr. paroh Adrian Nazare, a fost o altă locație în care s-au desfășurat activități importante. Sub titlul „Un veac de lumină – Patriarhia Română la centenar”, tinerii au participat la 3 cateheze, jocuri puzzle și vizite educaționale la muzeul și biblioteca parohială, aprofundându-și cunoștințele despre arhitectura și pictura bisericească. Aceste activități au fost completate de prezentarea centrului social-cultural al parohiei, un loc important în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Protopopiatul Săveni

În Protopopiatul Săveni, Parohia „Sfinții Voievozi” Românești, păstorită de pr. paroh Moisii Iulian a desfășurat proiectul intitulat Mărturisitori în timpuri comuniste, modele spirituale pentru tinerii de azi, concretizat din cateheze, activități de pictură, schiță și desen, grup catehetic alcătuit din 12 participanți, și Parohia „Sfințiii Voievozi” Ungureni, păstorită de pr. paroh Baltag Valentin, care a organizat activități educaționale, întâlniri duhovnicești și activități artistice deosebite, precum desenul și pictura. Aceste activități au ajutat tinerii să își exprime credința nu doar prin cuvinte, dar și prin artă, învățând cum se pot adresa lui Dumnezeu prin diferite forme de exprimare.

Concursul Național Catehetic 2025 „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moştenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, ediţia a XVII-a, a avut un impact semnificativ asupra tinerilor participanți, contribuind nu doar la aprofundarea cunoștințelor religioase, dar și la formarea unei legături puternice între tineri și tradițiile Bisericii Ortodoxe Române. Activitățile educaționale, culturale și duhovnicești au creat oportunități pentru tineri de a reflecta asupra propriei identități ortodoxe, de a se implica activ în viața comunității și de a învăța cum să trăiască în spiritul iubirii și al comuniunii creștine. Astfel, Concursul Național Catehetic 2025 a fost nu doar o competiție, ci o veritabilă școală a credinței ortodoxe. (pr. prof. Cosmin Constantin Pristavu)