Luni, 3 Iunie 2019
Flavius Popa

Ediția a III-a a Concursului Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe a avut loc vineri, 31 mai 2019, în sala „Iustin Moisescu” a Ansamblului Mitropolitan Iași, unde patru grupuri psaltice de la seminariile din Iași, Botoșani, Suceava și Buzău au participat la faza națională. 

Anul acesta, cea de-a treia ediție a concursului de muzică psaltică a avut loc în capitala Moldovei, la Iași, primele două competiții (2017 și 2018 n.r.) având loc la București. Activitatea, organizată de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București și de Seminarul Teologic Ortodox din București, are loc cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și dorește să valorifice interesul elevilor seminariști pentru studierea muzicii bizantine.

La etapa națională au participat următoareale grupuri psaltice: Corul „Filotheos” al Seminarului Teologic „Sfântul Gheorghe” Botoșani, dirijat de pr. Teodor Cenușă, Corul Bizantin al Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul” Buzău, coordonat de arhid. Constantin Stoica, Corul „Basileus” al Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, condus de diac. Mihai Ursache și Corul „Sfântul Mitropolit Dosoftei” al Seminarului Teologic „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, dirijat de pr. Constantin-Dan Magdalena.

Juriul care a evaluat corurile participante a fost format din: lect. dr. pr. Alexăndrel Barnea, Facultatea de Teologie Ortodoxă Iași, președintele juriului, Irina Petronela Florian, președinte executiv, lect. dr. pr. Gabriel Nastasă de la Facultatea de Teologie Iași, arhid. prof. Ștefan Răzvan de la Seminarul Teologic București, lect. dr. pr. Eugen Dan Drăgoi de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galați, asist. dr. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași și dirijorul Corului academic Byzantion.

Participanții au concurat având în repertoriu patru piese, trei cântări la alegere și o piesă impusă de competiție: voscreasna a VII-a de Dionisie Fotino, tradusă și prelucrată de Sfântul Iosif Naniescu.

Primul loc a fost obținut de Corul Bizantin de la Seminarul Teologic din Buzău, locul al doilea a fost câștigat de seminariile din Iași și Suceava iar locul al treilea a fost ocupat de Seminarul Teologic Botoșani. De asemenea, premiul special pentru cel mai bun dirijor a fost obținut de părintele Constantin-Dan Magdalena, de la Seminarul Teologic Suceava.

Evenimentul a fost organizat sub patronajul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – Sectorul învățământ, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Colegiul „Sfântul Nicolae”. Câștigătorul premiului I va fi invitat să participe la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF), ce se va desfășura în toamna acestui an.