În perioada 9 - 11 mai 2018, la Iaşi, va avea loc cea de-a VI-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Dumitru Stăniloae“, cu tema „Local și Universal în Ortodoxia românească. Credință - Unitate - Identitate“. Evenimentul va reuni experţi şi specialişti în domeniul istoriei, sociologiei, profesori renumiţi din România şi din străinătate, reprezentanţi ai Bisericii şi alţi actori instituţionali, preocupați de formarea identității naționale și de misiunea Bisericii în lumea contemporană.
Pe fondul dezbaterilor prilejuite de Centenarul Marii Uniri de la 1918, dar și al Anului 2018 dedicat „Unității de credință și de neam” și „Făuritorilor Marii Uniri din 1918” în Patriarhia Română, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, Sectorul Învățământ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte (SSC), Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Institutul Cultural Român (ICR) și Colegiul „Sfântul Nicolae” din Iași, vor organiza Simpozionul Internațional „Dumitru Stăniloae” cu tema „Local și Universal în Ortodoxia românească. Credință – Unitate – Identitate”.
Momentul de debut al Simpozionului va fi Dezbaterea Publică „Există o identitate românească?”, susținută de Daniel David (Profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și la Icahn School of Medicine at Mount Sinai - adjunct professor - New York, SUA, și director pentru cercetare la Albert Ellis Institute New York, SUA), Cătălin Turliuc (Profesor, Academia Română, Filiala Iași), Eugen Munteanu (Profesor de lingvitică generală și filologie românească la Facultatea de Litere a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) și Radu Preda (moderator - Președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc - IICCMER), care va avea loc miercuri, 9 mai, în Sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iași, începând cu ora 18.00.
„Simpozionul tradițional al Facultății de Teologie «Dumitru Stăniloae», ajuns deja la a șasea ediție, cu titlul «Local și Universal în Ortodoxia românească. Credință. Unitate. Identitate» face parte din seria manifestărilor academice pe care Facultatea noastră le organizează în 2018, în contextual anului omagial și comemorativ din Patriarhia Română. Organizatorii își propun, prin distinșii invitați - istorici, teologi, filologi, psihologi, sociologi – să evidențieze importanța credinței și culturii în formarea profilului spiritual și cultural al românilor, în cultivarea conștiinței unității de credință, limbă și neam, indiferent de spațiul geograic în care au locuit și în pofida vitregiilor vremii care s-au abătut asupra lor. De asemenea, ne propunem să subliniem că elementele mai sus amintite au contribuit în mod decisiv și benefic la realizarea marilor evenimente din istoria Patriei și a Bisericii. De asemenea, ne propunem, pe cât posibil, să întrezărim locul României în Europa de mâine”, a declarat pr. prof. univ. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
În zilele de 10 și 11 mai, sesiunile de prezentare ale lucrărilor se vor desfășura în sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial, în intervalul orar 9:00 – 18:00, și vor fi susținute de Mircea Gheorghe Abrudan – Cercetător științific la Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca, Ionuț Butoi – Doctor în sociologie, cadru didactic la Universitatea din București, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Matei Cazacu – Cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique din Franța (CNRS), Dan Dungaciu – Profesor Universitar, Directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, George Enache – Profesor universitar la Facultatea de Istorie, Universitatea «Dunărea de Jos» din Galaţi, Petre Guran – Cercetător la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, Maria Haemmerli - Sociolog al religiilor la Universitatea din Fribourg, Sebastian Laurențiu Nazâru - Asistent universitar la Facultatea de Teologie „Iustinian Patriarhul” din București, Adrian Nicolae Petcu - Cercetător la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Radu Preda – Președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și Conferențiar univeristar la Catedra de Teologie Socială a Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Pr. Dan Sandu - Conferențiar universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Pr. Viorel Sava - Profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Pr. Mihail-Simion Săsăujan - Profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Iustinian Patriarhul” din București, Pr. Ion Vicovan - Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Dumitru Vitcu - Institutul de Istorie „A.D Xenopol”, Academia Română, Iași.
Evenimentul se va desfăsura în perioada 9-11 mai 2018, iar intrarea va fi LIBERĂ. Mai multe detalii despre program și invitați puteți afla accesând www.simpozionstaniloae.ro sau urmărind pagina de Facebook oficială a evenimentului www.facebook.com/SimpozionStaniloae.