În această perioadă, la Centrul „Sfântul Proroc Ilie” de la Miclăușeni, au loc cursurile pentru obținerea gradelor profesionale în preoție. Aflate la a doua sesiune din acest an, 33 de clerici din eparhiile Mitropoliei Moldovei și Bucovinei participă la atelierele de formare susținute de profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, precum și de ierarhii mitropoliei. Ziua de marți a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în biserica Mănăstirii Miclăușeni. La finalul programului, preoții vor susține examenul de grad.
Clericii care doresc să obțină anul acesta definitivarea sau gradul II în preoție participă în perioada 18-26 septembrie la diferite cursuri și ateliere de formare duhovnicească și pastorală. Sesiunile sunt organizate de către Centrul de Formare Continuă al Sectorului Învățământ din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. În total s-au înscris 33 de preoți și diaconi de la parohiile aflate în cadrul celor patru eparhii ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
În această dimineață, clericii s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită la biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Miclăușeni de către PS Episcop-vicar Nichifor Botoșăneanul. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Claudiu-Sergiu Bărcan întru preot, pe seama Parohiei „Sfântul Ilie” Adășeni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani.
Făcând referire la Pilda semănătorului, Preasfinția Sa a transmis preoților prezenți câteva sfaturi privind pastorația și propovăduirea Cuvântului lui Dumnezeu:
Să îndrăznească să pună cuvântul și calea lui Dumnezeu la inima omului. Să îndrăznească să bată la ușile care par înțepenite, care par înăbușite de buruieni. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că preotul, când îți rostește cuvântul său cu însuflețire, chiar dacă cei cărora se adresează cuvântul nu vor avea vreo schimbare, Domnul va socoti după gândul inimii lui, precum toți s-ar fi întors. Toate aceste pilde le punem la inima noastră, în primul rând, când avem întâlnirea de formare a preoților, de îmbogățire a noastră, le punem la inimă atunci când avem Taina Hirotoniei întru preot, pentru ca să înțelegem că este o împreună lucrare, precum la Sfânta Liturghie suntem chemați să ne rugăm nu doar pentru preoți, nu doar pentru credincioși, ci „pre noi înșine și unii pe alții și toată viața noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”.
Preoții au vorbit la cursuri despre social media
Zilele acestea, participanții au avut prilejul să discute cu ierarhii mitropoliei, precum și cu profesorii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dar și formatori de la Centrul Eparhial Iași.
Părintele inspector Lucian Filip de la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor le-a prezentat clericilor un curs despre rețelele de socializare și despre fenomenul creat în jurul acestor instrumente digitale: Interacțiunea cu preoții participanți la aceste cursuri este bazată pe tema sufletului și a eului virtual, este o abordare fenomenologică a subiectului rețelelor de socializare, cum acestea captează timpul omului și îl despart pe acesta de cele cu adevărat importante și de folos pentru viața sa, pentru viața în Hristos. Preoții au descoperit și au înțeles care sunt mecanismele lumii digitale și cum aceasta se duce pe omul contemporan, au dezbătut câteva metode pastorale de abordare.
În duh de rugăciune dar și în raport de cunoaștere, ne împărtășim unii altora experiența de la parohie, împreună realizăm acel „schimb de vieți”, așa cum mărturisesc Părinții Bisericii. Cursul a urmărit schițarea chipului misionarului ortodox de astăzi, fie el cleric sau mirean, misionarul ortodox este chemat să dea mărturie de viață creștină autentică, după modelul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a precizat părintele asist. univ. dr. Gheorghe Mihalache de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”, care le-a vorbit clericilor despre profilul misionarului ortodox.
Cursurile pentru obținerea gradelor Definitiv și II în preoție reprezintă atât un mijloc de perfecționare a cunoștințelor, competențelor și atitudinilor pastorale, cât și o etapă din strategia de formare continuă a Arhiepiscopiei Iașilor.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Centrul de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, organizează seria a II-a a cursurilor de formare „Grade profesionale în preoție”. Zilele pe care le-am petrecut împreună la Miclăușeni au fost marcate de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, săvârșită zilnic de către părinții participanți, dar și de către prezența ierarhilor Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, ne-a declarat la final părintele Mădălin-Constantin Gîlcă, referent în cadrul Centrului de Formare Continuă al Arhiepiscopiei Iașilor.
Mâine, 25 septembrie, clericii vor participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar joi, preoții vor sluji împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.