Marţi, 27 Aprilie 2021
Flavius Popa

Joia trecută, 22 aprilie, cea de-a treia casă socială din comuna nemțeană Săvinești a fost inaugurată. Locuința de tip familial a fost construită pe terenul donat de Parohia „Sfinții Voievozi” și va găzdui 10 copii și tineri instituţionalizaţi.

Căminul social „Ștefan”, destinat copiilor din centrele de plasament, a fost ridicat cu sprijinul autorităților locale de către o fundaţie şi o societate comercială. Evenimentul a început cu o slujbă de binecuvântare, oficiată de un sobor de preoți din Săvinești și Piatra Neamț.

Părintele paroh Petru Munteanu a afirmat că beneficiarii acestui așezământ vor putea merge la școala din Săvinești, vor putea merge la biserica parohială și vor avea șansa să participe la diferite activități: „Acest cămin face parte dintr-un proiect de incluziune socială. Copiii orfani vor învăța aici, vor locui în Săvinești, din dorința de a fi integrați din punct de vedere social. Tot aici, tinerii vor participa la diferite activități social-educative. Ne propunem ca aceștia să aibă posibilitatea să participe și la serviciile religioase ale parohiei noastre, sub îndrumarea pedagogilor și a personalului de specialitate”.

Casele de tip familial reprezintă o alternativă eficientă pentru sistemul de protecție socială, iar scopul lor este să înlocuiască treptat centrele de plasament.