Vineri, 24 Martie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, la Parohia „Sfinții Voievozi” Vânători-Neamț, în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, au fost susținute mai multe activități, în parteneriat cu Primăria comunei Vânători-Neamț, Liceul Tehnologic „Arhim. Chiriac Nicolau” Vânători - Neamț, Asociația Culturală „Vânătorii lui Ștefan cel Mare” din Vânători-Neamț și meșterii populari Ecaterina Buhnă (opinci), Maria Cucolea (țesut), Simona Nistor (materiale reciclabile), Teodora Brănișteanu (croșetat), membri ai comunității parohiale.

S-au desfășurat activități pe atelierele de meșteșuguri tradiționale: țesut și cusut, croșet și broderie, confecționare opinci, împletituri de nuiele și atelierul de prelucrare a materialelor refolosibile.

Cateheza Rugăciunea, puntea care ne unește - comuniunea cu Dumnezeu în diferite stadii ale vieții, a fost o altă activitate în biserică, în care a existat un dialog profund între tineri și vârstnici. Părintele Viorel Irina, în timpul catehezei, a vorbit despre folosul rugăciunii în comun.

Bătrânii-comoara noastră ascunsă: importanța grijii față de vârstnici, a fost o altă activitate de catehizare a tinerilor și vârstnicilor din parohie.

Șezătoarea bunicilor la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț”, cu participarea tinerilor și vârstnicilor, a fost una încărcată de emoție și de amintiri de odinioară, iar dialogul între generații a fost unul bogat în învățăminte. Aici, tinerii au confecționat mărțișoare tradiționale pentru bunicii lor, au scris compuneri de mulțumire acestora.

În cadrul acțiunilor derulate, s-a urmărit respectarea obiectivelor și a scopului general al temei de bază a concursului: cunoașterea învățăturilor Bisericii Ortodoxe cu privire la relația de iubire și de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele, dialogul, apropierea și slujirea între generații, colaborarea prin fapte, implicarea activă a tinerilor în viața Bisericii.

Grupul catehetic al parohiei, format din vârstnici, tineri, directorul școlii, profesorul de religie și cadre didactice de alte discipline, voluntari, au participat activ la toate activitățile consacrate acestui proiect național.

Copiii s-au rugat în biserică, alături de preotul paroh și de părinții invitați (pr. prof. Ioan Mihoc, pr. prof. Vasile Sandu și pr. prof. Radu-Doru Mazilu) la Taina Sfântului Maslu, pentru bunicii și părinții lor.

La sfârșitul slujbei a fost felicitată și premiată eleva Stredie Carla pentru punctajul maxim obținut la Olimpiada de religie ortodoxă, etapa județeană, sub coordonarea doamnei profesor de religie, Anca-Ionela Ipate, aducând bucurie și recunoștință prin acest fapt părinților și bunicilor.

Prin bunăvoința partenerilor, activitățile cu tinerii și vârstnicii vor continua conform calendarului stabilit. 

(prof. Anca-Ionela Ipate, cadru didactic Religie Ortodoxă la Liceul Tehnologic „Arhimandrit Chiriac Nicolau” Vânători-Neamț)