Joi, 24 Mai 2018

Marți, 22 mai 2018, încpând cu ora 14.00, la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, paraclisul Liceului Teologic din Piatra-Neamț, a avut loc un eveniment cultural deosebit, lansarea cărții  „Contribuţia călugărilor sciți la cristalizarea, apărarea și promovarea dogmei hristologice în etapa târzie a patristicii clasice”, semnată de părintele profesor dr. Ștefan Oprea, cadru didactic la această unitate de învățământ. 

La eveniment au participat pr. prof. inspector Cristian Alexandru Barnea, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, părintele Valentin Tofan, protoiereul Protopopiatului Piatra-Neamț, părintele prof. Constantin Bogdan, directorul școlii, cadre didactice, elevi seminariști și invitați.

În deschiderea evenimentului, părintele  director Constantin Bogdan a rostit un scurt cuvânt evocând „jertfelnicia și neobosita străduința a părintelui profesor Ștefan Oprea de a așterne pe foaie crâmpeie din istoria Bisericii Ortodoxe Române și a poporului român”. Totodată,  a ținut să precizeze și faptul că „experienţa îndelungată la catedră a părintelui Ştefan, aduce un plus de valoare actului educaţional în această școală”.

De asemenea, lucrarea a fost prezentată de părintele inspector Barnea care a afirmat că „în conținutul ei cartea redă într-un mod cu totul deosebit dogma hristologică cristalizată, apărată și promovată de călugării sciți,  portrete luminoase de sfinți din arealul dobrogean al secolelor V și VI”. Totodată părintele Barnea a apreciat activitatea publicistică a părintelui profesor Ștefan Oprea, care este la a cincea publicație de carte, „lucru mai rar întâlnit la cadrele didactice din învățământul preuniversitar”.

În continuare, părintele protopop Valentin Tofan  a apreciat „osteneala și dragostea de cultură a omului de condei Ștefan Oprea” dând citire mai multor pasaje din lucrare, arătând rolul călugărilor sciți în precizarea formulei hristologice „unul din Sfânta Treime a pătimit cu trupul”.

După aceste intervenţii, elevul Crețu Leonard Nicolae din clasa a XII-a, a spus: „Trăim un moment de înălțare spirituală în aceste clipe, când părintele profesor lansează o nouă carte, iar în acest context dorim să-i aducem prinos de recunoștință și sentimente de aleasă gratitudine pentru efortul depus în activitatea de profesor, reușind să facă din catedră o adevărată catedrală a învierii sufletelor tinerilor seminariști”.

La final, autorul lucrării a rostit o prelegere în care a adus mulțumire lui Dumnezeu pentru ajutorul dat, a mulțumit auditoriului pentru susținerea cu care a fost întâmpinat, purtând pe ascultători într-o frumoasă meditație asupra istoriei primelor secole creștine, zugrăvind în măiestrite cuvinte portretele sfinților din binecuvântatul ținut danubiano-pontic. Așadar, ziua de 22 mai 2018, rămâne o zi frumoasă și binecuvântată în istoria Liceului Teologic Ortodox din Piatra-Neamț.(Crețu Nicolae-Leonard clasa a XII-a).