Vineri, 10 Martie 2017

Duminică, 5 martie 2017, a avut loc la Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” – Precista 3 din Piatra Neamţ o lansare de carte alcătuită de copiii de la ora săptămânală de cateheză. Fiind Anul comemorativ al mărturisitorilor din temniţele comuniste, copiii au realizat trei interviuri cu persoane care au trecut prin astfel de chinuri sau care au cunoscut pe alţii ce au fost prigoniţi.

Primul interviu a fost luat doamnei Aspazia Oţel Petrescu, care a fost închisă şi chinuită în temniţele comuniste timp de 14 ani. Al doilea interviu a fost luat domnului Roibu Spiridon, ucenic al Părintelui Daniil  Sandu Tudor. Cel de-al treilea interviu a fost luat domnului Cuejdeanu Vasile, care a povestit despre perioada comunismului în general.

Cărticica a fost realizată integral de copii: interviurile, transcrierea lor, desenele pentru coperţi. În ziua lansării, fiecare copil a rostit câteva cuvinte despre acest eveniment, mai ales că prin acest proiect participăm la Concursul Naţional al Patriarhiei Române „Icoana şi şcoala mărturisirii”.

    Pentru a înţelege frumuseţea cuvintelor din această cărticică, redăm un scurt fragment din interviul cu doamna Aspazia, realizat de Alexandroaie Magdalena şi Vieru Ecaterina.

Dacă ați fi în putere și ar reveni acest mod de conducere, cum a fost Comunismul, și totodată și prigoana, ați alege să mergeți din nou și să trăiți ceea ce ați trăit?

Sigur aș alege mai greu, pentru că acum știu exact ce înseamnă. Dar, m-aș ruga pentru neputința mea și aș zice exact așa cum ne-au învățat călugării de la Optina. «Dăruiește-mi, Doamne, putere să nu mă las înfricoșat de frica cea rea; și să îmi dai atâta bărbăție cât să merg pe drumul cel drept».

Deci, aș alege din nou închisoarea, dacă asta mi s-ar pune înainte. Și nu regret niciodată alegerea pe care am făcut-o. A fost, din fericire, cea corectă.

Să ştiţi că pe noi dintre lucrurile miraculoase care ne-au salvat a fost şi comuniunea. Am reuşit să trecem peste limitele noastre omeneşti, inclusiv cele sociale. Deci, noi am trăit un fel de ecumenism, dar nu ăsta pe care îl recomandă-n legi. În asta am avut foarte mare putere, că am fost un cuget şi-o simţire”.

Interviul complet poate fi găsit pe site-ul parohiei - http://precista3.iasi.mmb.ro. (Pr. Paul Sorin Vieru)