Luni, 30 August 2021

Duminică, 29 august, 2021 la Parohia  Albești, Protopopiatul Botoșani, a avut loc lansarea de carte „Monografia Bisericii «Sf. Voievozi»  Albești”, scrisă de părintele paroh Drobotă Fredolin. 

La acest eveniment deosebit din cadrul parohiei au participat următorii invitați: pr. Ioan Canciuc de la Parohia Strahotin, pr. Ioan Iordachi de la Parohia „Ziua Crucii” Botoșani, doamna ing. Elena Chiponcă, fondator al Muzeului de etnografie Trușești și autoarea cărții de Monografie Trușești, preoții din Cercul misionar „Sf. Mina” - pr. Apetrei Ioan de la Parohia Tudor Vladimirescu, pr. Crupa Claudiu de la Parohia Ionășeni, pr. Coșofreț Lucian de la parohia Buimăceni, enoriași ai parohiei și credincioși din alte localități.

Preotul Fredolin Drobotă, în calitate de gazdă, a prezentat lucrarea structurată pe capitole: prezentarea generală, așezarea geografică, climă și faună, capitolul „Istorie” - arătând că localitatea este foarte veche, cu urme de civilizație din periada paleoliticului. Localitatea apare în acte la diferite vânzări de teren, începând cu anul 1586, când la o asemenea tranzacție apare „popa Vasile din Alghești” și continuă evoluția faptelor până în zilele noastre. Cartea continuă cu capitolul „Istoria Bisericii”, cu lista preoților și a dascălilor, cu activitățile lor, cu procese-verbale, acte de vânzare-cumpărare și memorii de activitate. Avem capitole care vorbesc despre  școală, primărie, lista cu eroii satului, o statistică între anii 1928-2020 a celor născuți, cununați și decedați, arătând astfel evoluția satului, apoi putem regăsi capitolul „Obiceiuri populare”. Volumul se încheie cu un capitol scos din amintirile legate de sat a doamnei prof. Sficlea Maria, fiica pr. Eugen Munteanu, paroh între anii 1928-1941.

În continuare, pr. Ioan Canciuc, coordonatorul lucrării, a vorbit despre istoria locurillor, a satelor dispărute și legăturile lor de rudenie cu boierii care au stăpânit satul și moșiile. Părintele a insistat pe cunoașterea istoriei și respectul față de tricolor ca fiind de o importanță vitală pentru viitorul țării noastre. De asemenea, doamna Elena Chiponcă a făcut o legătură între satele Albești și Trușești, și a vorbit despre efortul de cercetare a sute de ore de studiu pentru realizarea unei monografii. A îndemnat și alte persoane să urmeze exemplul, să cerceteze istoria din documente și arhive.

Pr. Ioan Iordachi a vorbit despre rolul monografiilor în istoria locală, amintind de un manuscris al prof. Octavian Ionescu din Vorniceni, la tipărirea căruia lucrează. El a afirmat că „monografia reprezintă identitatea localității care ar trebui să fie alături de Sf. Scriptură, Învățătura de Credință și cartea de rugăciune”.

La sfârșitul alocuțiunilor, un grup de copii conduși de prof. Maria Simion au prezentat un scurt program artistic de poezie și cântări patriotice. Activitatea de ieri a avut loc în biserica parohială. Această carte monografică încununează munca de aproape doi ani de zile, iar lansarea ei a reprezentat o oportunitate pentru participanți, deoarece în timp ce aceștia au parcurs cartea, au regăsit rude, părinții, moșii și strămoșii lor.  Cei care au participat la acest eveniment au fost prezenți la o lecție de istorie și cultură. (pr. Fredolin Drobotă)