Duminică, 10 Martie 2019
Tudorel Rusu

Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în sobor numeros de preoţi şi diaconi, a oficiat astăzi slujba de sfinţire a casei parohiale din localitatea Boboiești, comuna Pipirig, județul Neamț, moment ce a însemnat o încununare a eforturilor depuse de pr. paroh Dumitru Pintilie, enoriaşi şi oficialităţi locale. Slujba de sfinţire a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii arhiereşti, săvârșită în Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”.

Biserica cu hramul „Sfântul Vasile cel Mare” din localitatea nemțeană Boboiești, comuna Pipirig, a fost duminica aceasta neîncăpătoare la slujba Sfintei Liturghii oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul co-slujitor, alături de pr. paroh Dumitru Pintilie, au făcut parte şi părintele arhimandrit Hariton Negrea, starețul Mănăstirii Petru-Vodă, precum şi pr. Nicolae Axentioi, protopopul Protoieriei Târgu Neamţ.

„Trei sunt chemările făcute de Domnul Hristos către noi la începutul Sfântului și Marelui Post: iertarea, postirea și grija față de sufletul nostru, grijă care trebuie să fie mai mare decât grija pentru trupul nostru. «Dacă veţi ierta oamenilor greşelile lor, va ierta şi vouă Tatăl vostru Cel ceresc» - Domnul ne îndeamnă aici să așezăm la temelia construcției vieții noastre iertarea. În al doilea rând, Domnul Hristos ne învață taina postului fără de care nu poate fi concepută viața creștină. Viața de post trebuie trăită de om întru smerenie, astfel încât Dumnezeu Singur să cunoască cât de mult și cât de aspru ne este postul. Și în al treilea rând, Domnul Hristos ne cheamă să luăm aminte ca grija noastră pentru cele materiale să nu ne doboare sufletul, să nu ne ocupe toată mintea și preocuparea noastră. Spunând aceste trei lucruri, Domnul Hristos încheie cuvântul Său din Evanghelia de astăzi cu următoarea concluzie: «Căci unde este comoara voastră, acolo va fi şi inima voastră»”, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei în cuvântul de învățătură.

Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de slujba de sfinţire a noii case parohiale a comunității din Boboiești. „Când am venit preot aici, la Boboiești, acum doi ani, nu se putea locui în fosta casă parohială. Cu bunăvoința și binecuvântarea Părintelui Mitropolit Teofan, mi-am luat anganjamentul să ridic împreună cu enoriașii o nouă casă parohială. Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat să ajungem la acest moment ca la un ceas de sărbătoare. Nu a fost ușor, nici financiar și nici birocratic, dar ne-am străduit să facem un lucru bun, un lucru durabil”, a subliniat părintele Dumitru Pintilie, parohul de la Boboiești.

 Ca urmare a implicării sale în realizarea lucrărilor de construcţie şi de înfrumuseţare a casei parohiale, părintele Dumitru Pintilie a fost hirotesit întru iconom stavrofor. De asemenea, au fost evidenţiate persoanele care s-au ostenit cel mai mult şi au ajutat la zidirea casei, acestea primind distincţii şi diplome de vrednicie.