Sâmbătă, 8 Iunie 2024
Flavius Popa

La Mănăstirea Frumoasa din Iaşi a avut loc în această dimineață, 8 iunie, Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru schimonahia Siluana Vlad, la 3 ani de la trecerea sa la cele veșnice. Sfintele slujbe au fost săvârșite de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Numeroși ieșeni, ucenici și apropiați ai maicii Siluana s-au rugat pentru sufletul ei la Sfânta Liturghie, precum și la mormântul aflat lângă biserica așezământului monahal.

În mesajul său de mângâiere, rostit către obște și credincioși, Înaltpreasfinția Sa a afirmat că Maica Siluana a reușit prin cuvintele sale să hrănească multe inimi:

Maica Siluana a plecat la Domnul acum trei ani de zile. Au rămas în mod special cuvintele sale, care au hrănit multe inimi însetate de adevăr, foarte multe suflete deznădăjduite, foarte multe inimi aflate la cumpănă. Maica mărturisea adesea că omul care încearcă să-l iubească pe cel de lângă sine, deja este cu un pas în Împărăția Raiului. Și dacă luăm aminte la viața noastră realizăm câtă dreptate au avut cei care au mărturisit acest lucru, inclusiv maica. Când nu poți iubi, te afli deja în iad, care va continua după moarte. Când încerci să mai ierți, chiar dacă zici că ai dreptate, cine are dreptate? Dacă încerci să ierți, să mai treci cu vederea, să mai uiți, să nu te răzbuni, numai atunci când ai zdrobit lanțurile urii, ale răzbunării și ale indiferenței, numai atunci ai îndepărtat iadul din tine.

La final, cei prezenți s-au îndreptat spre cimitirul mănăstirii pentru a se ruga la mormântul celei care a fost stareța Mănăstirii „Sfântul Siluan Athonitul”.

A vindecat multe inimi, multe suflete deznădăjduite

Maica Siluana s-a născut în anul 1944. A studiat filosofia la Universitatea din București, iar după absolvirea facultății, a predat filosofia ca preparator timp de un an, la Universitatea din Galați. A început să se implice alături de tineri în acţiuni sociale, iar după 1990 s-a implicat în fondarea Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Romani (ASCOR) din Galaţi.

A intrat ca soră la Mănăstirea Buciumeni, în Arhiepiscopia Galațiului, apoi a mers la Mănăstirea Christiana din Bucureşti, la îndrumarea duhovnicului său. La mănăstire şi-a continuat activitatea caritabilă şi socială, desfăşurând activităţi de binefacere în rândul copiilor străzii şi oferind îndrumare tinerilor.

În 2001 a primit tunderea în monahism, mutându-se la Mănăstirea Jitianu, lângă Craiova, iar cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, pe atunci Mitropolit al Olteniei, a fost înfiinţat Centrul de formare şi consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, care funcţionează până astăzi la Iaşi. Odată cu mutarea la Iași, în anul 2008, a înființat Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”.

În cadrul activităţilor de terapie şi consiliere desfășurate în cadrul centrului „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” pentru cei cu diferite probleme sufleteşti (dependenţe diverse, abuzuri, sindromul post-avort etc.), precum şi în cadrul seminariilor de formare desfăşurate în ţară şi în străinătate, Maica Siluana a lucrat neîncetat, cu răbdare și multă dăruire, pentru a-i ajuta și „vindeca” pe toți cei care îi cereau ajutorul.

În conferințele susținute, Maica Siluana a abordat teme precum: relațiile tinereții, treptele iubirii, familia în societatea de azi, sursa depresiei omului modern, cunoașterea de sine, viața duhovnicească și multe altele. I-a încurajat tot timpul pe cei prezenți la prelegerile ei, umplând până la refuz sălile de conferință și bibliotecile. Unul dintre cele mai emoționante momente a fost cel de la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Iași, din anul 2017, când Maica Siluana le-a spus deschis celor aproximativ 6000 de participanți:

„Copiii mei dragi, vă rog, chemați numele Domnului și să știți că, dacă trec la cele veșnice, vă iau pe toți cu mine, în rugăciunile mele! Vă iubesc! Să nu vă temeți de suferință, tinerețea doare! Și eu am suferit sufletește enorm când eram tânără, acum în sfârșit mă odihnesc sufletește și sufăr trupește. Știți, copii, ce sunt ridurile? Sunt crăpăturile lutului prin care se vede frumusețea sufletului! Bucurie sfântă!”.

Schimonahia Siluana Vlad a trecut la Domnul în seara zilei de marți, 8 iunie 2021, la mai puțin de două săptămâni de la împlinirea vârstei de 77 de ani.