Centrul de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice „Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv” al Protopopiatului 2 Iași a organizat luni seara, 9 martie 2020, evenimentul „Mângâiere pentru bunicuțe prin cânt duios”, unde 12 artiști de muzică folclorică din județele Iași, Neamț și Botoșani au adus, preț de câteva ore, cântul popular drag bătrânilor. Evenimentul a avut loc în contextul celebrării Zilei Internaționale a Femeii și a fost dedicat beneficiarilor și binefăcătorilor instituției sociale.
Mai multe informații cu privire la activitatea organizată luni ne-a oferit Ionela Abunei, asistent social în cadrul Centrului „Sfântul Iosif cel Milostiv”: „A fost o seară de suflet, o sărbătoare mult așteptată, atât pentru mine, cât și pentru colega mea, Alina Bădiliță, coordonatorul centrului. A fost un eveniment plin de emoție! Pe de o parte, bucuria de a împărtăși, fie și pentru doar câteva zeci de minute, cântul popular atât de îndrăgit de bunicile noastre. Pe de altă parte, tumultul pregătirii evenimentului în sine cu o întreagă paletă de trăiri sufletești, entuziasm, dar și teamă împletită cu descurajare, apoi încredințare și împlinirea de a lucra în ogorul Bisericii. Cântul popular vorbește despre o lume atât de familiară bătrânilor, dar care astăzi nu mai este prezentă decât sporadic în suflete unor tineri care au deprins de la bunici dragostea de folclor. Interpreții de muzică populară nu au fost invitați întâmplător. Am gândit să redăm etapele trecerii prin viață a omului, de la copil, tânăr, adult până la vârstnic.
De ce acest titlu? Pentru că aceste bunici au avut bucuria și mângâierea de-a vedea că și astăzi sunt tineri care, cu multă dăruire și profesionalism, promovează bogăția folclorului românesc autentic plin de încărcătură spirituală. Evenimentul a fost unul intern, cu prilejul Zilei Internaționale a Femeii, dedicat exclusiv beneficiarelor Centrului de zi de asistență și recuperare pentru persoane vârstnice “Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”, dar și partenerilor, sponsorilor și tuturor celor care ne-au sprijinit activitatea.
Ne îndreptăm recunoștința către voluntarii de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” – specializarea Asistență Socială, care ne-au fost de un real ajutor. Aducem mulțumiri maicii lect. Polixenia Nistor, cea care intermediază cu fiecare eveniment relația cu studenții.
Blagodarenie Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv pentru faptul că m-a ales să-i slujesc la vârsta de 27 ani, întâmplător sau nu, ierarhul a slujit timp de 27 ani în Mitropolia Moldovei. Sfântul Iosif cel Milostiv reprezintă pentru mine o pildă vie de filantropie creștină, un model de rugăciune, dărnicie și bunătate. Un om care a schimbat, prin felul său de a fi, un oraș întreg. Cred cu tărie că o face și astăzi prin predica sa tăcută, din umbra ctitoriei sale. Nu în ultimul rând, aducem un gând de gratitudine Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pentru binecuvântarea și oferirea spațiului de găzduire a evenimentului – Sala «Iustin Moisescu» a Centrului eparhial”.