Biserica Panaghia Chryseleousa din Strovolos aniversează 200 ani de la restaurare. În acest context au loc manifestări religioase dedicate evenimentului istoric. Execuţia lucrării la acea vreme a fost efectuată de Arhiepiscopul Etnomartir Ciprian, care a trăit la Iași. La acest moment deosebit din viaţa Bisericii Ortodoxe a Ciprului participă şi IPS Teofan, aflându-se în Cipru la invitaţia Preafericitului Părinte Hrisostom, Arhiepiscopul Ciprului.
Mitropolitul român a sosit vineri, 17 martie 2017, în capitala cipriotă. Înaltpreasfinţia Sa a fost întâmpinat la aeroportul din Larnaka de Preasfințitul Părinte Grigorie de Mesaoria, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Ciprului, din partea Preafericitului Părinte Hrisostom.
Părintele Mitropolit a vizitat mai întâi Comunitatea Românilor din Nicosia, la Biserica Sfântul Pavel (Agios Dometios), unde slujește părintele Petre Matei, trimisul oficial al Patriarhiei Române pentru Românii Ortodocși din Cipru încă din anul 1995.
Înaltpreasfinția Sa a luat parte la slujba stării a III-a din Acatistul Maicii Domnului (conform tipicului local), pe care a citit-o PS Grigorie. După slujbă, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Ciprului i-a urat bun venit, din partea Preafericitului Părinte Hrisostom, și a evidenţiat relațiile frățești care există între cele două Biserici Autocefale.
IPS Teofan, după ce a mulțumit pentru invitația pe care a primit-o din partea Arhiepiscopului Ciprului, a vorbit despre personalitatea Etnomartirului Ciprian care constituie o dovadă clară a relațiilor strânse care au existat dintotdeauna între cele două Biserici.
Etnomartirul Ciprian a mers de la vârstă fragedă în România, mai exact la Iași, unde a studiat teologia și filologia și a fost hirotonit ieromonah. A rămas acolo aproape 20 de ani după care, în 1802, s-a întors în Cipru.
La final, Mitropolitul Teofan i-a mulțumit Episcopului Grigorie și a urat tuturor credincioșilor ca Bunul Dumnezeu să fie mereu cu ei și să-i ocrotească.
Sursa: basilica.ro