Marţi, 21 Iunie 2022
Pr. Ştefan Zaharia

În după amiaza zilei de luni, 20 iunie 2022, Protopopiatul Piatra Neamț și Compania de Teatru Civic Art CvM din București au organizat la Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu din Piatra Neamț evenimentul Mântuitoarea Rugăciune.

Spectacolul este dedicat Anului omagial al rugăciunii în viaţa bisericii şi a creştinului și cuprinde muzică bisericească (pricesne, în interpretarea solistei de muzică populară a Ansamblului Artistic Ciocârlia, Maria Stroia), cuvânt de învățătură creștin ortodoxă (rostit de actorul Marian Ciripan, fondatorul Companiei de Teatru Civic Art CvM), muzică tradițională românească (în interpretarea la nai a profesorului doctorand Denis Gagiu) şi muzică clasică (în interpretarea pianistei Angelica Todea), menite să aducă slavă Bunului Dumnezeu, cinstire neamului și pământului românesc.

După reprezentația emoționantă și plină de trăire duhovnicească, părintele protopop Valentin Tofan a mulțumit celor patru interpreți ai evenimentului cultural și colaboratorilor de la Biblioteca Județeană G.T. Kirileanu din Piatra Neamț:

Evenimentul a fost un moment așteptat cu bucurie și emoție și a creat o atmosferă duhovnicească. Au fost din partea dumneavoastră, dragi interpreți, cuvinte de învățătură, versuri dedicate credinței ortodoxe, cântări religioase și melodii tradiționale interpretate la nai care ne fac să vă apreciem și mai mult, mai ales că în toată lucrarea dumneavoastră reușiți să aveți evenimente prin care să mărturisiți și să afirmați prezența lui Dumnezeu în sufletele noastre. De asemenea reușiți să strecurați în chip armonios elemente care țin de tradiția ortodoxă românească. Pentru acest prilej mulțumim și doamnei Mihaela Mereuță, directorul Bibliotecii Județene G.T. Kirileanu din Piatra Neamț şi tuturor colaboratorilor.”

Înfiinţată în 2006, Compania Civic Art CVM este una dintre puţinele trupe de teatru privat din Bucureşti, fiind compusă din actori profesionişti de la Teatrele „Ion Creangă”, „Nottara” şi „Teatrul Naţional”. În ultimii ani, Compania și-a pregătit evenimentele după tematica anilor omagiali declarați de Patriarhia Română: în 2014 piesa Plecare fără întoarcere dedicată martirilor Brâncoveni, în 2015 Întoarcerea zidarului în contextul Anului misiunii parohiei şi mănăstirii azi, în 2016 Calea adevărului consacrată Sfântului Martir Antim Ivireanul, în 2017 Mărturisitorii în amintirea martirilor din temnițele comuniste, în anul centenarului - 2018, Ziditori ai Marii Uniri, în 2019 Cuvântul Vindecător în cinstea satului românesc, iar anul acesta Mântuitoarea rugăciune în cadrul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. Toate aceste proiecte culturale s-au bucurat în decursul anilor de un succes deosebit în rândul publicului care iubeşte valorile spirituale ale credinţei şi identităţii româneşti.