Marţi, 4 Iunie 2019
Flavius Popa

În perioada 15-19 iulie 2019, la Iași va avea loc ediția a XII-a de Mastercalss de Cânt Bizantin. Evenimentul este organizat de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală Byzantion și Primăria Municipiului Iași. Invitatul special de anul acesta este Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol. 

Mai multe detalii cu privire la evenimentul din iulie ne-a relatat asist. dr. Adrian Sîrbu, președintele Asociației culturale Byzantion: „Anul acesta avem deosebita bucurie de a fi gazdele cele de-a XII-a ediții a Masterclassului de Cânt Bizantin, aici la Iași, activitate ce este organizată de Universitatea Națională de Arte „George Enescu” în colaborare cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Asociația culturală Byzantion, Primăria Municipiului Iași și alte instituții importante. Dorim să anunțăm încă de pe acum prezența maestrului Panagiotis Neochoritis, care este o personalitate marcantă în lumea muzicii bizantine, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos - Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Domnia sa va susține la Iași o serie de cursuri intensive adresate în mod special cursanților avansați de interpretare psaltică. Pe lângă maestrul Neochoritis vom avea și prezența conf. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, cea care va veni împreună cu echipa de paleografie muzicală din cadrul aceleiași instituții de învățământ, pentru a susține o altă serie de conferințe și cursuri interactive ce se vor axa în special pe două mari direcții: muzica Sfântului Ioan Cucuzel și muzica lui Dimitrie Cantemir. Cu această ocazie putem anunța acest curs mult așteptat de muzică răsăriteană instrumentală, la care sunt așteptați toți cei care interpretează muzică la instrumente netemperate. De asemenea, vom avea prezența în premieră, la Masterclass-ul de Cânt Bizantin de la Iași, a părintelui diac. Sorin Mihalache, ce ne va face o introducere, anunțăm noi deosebit de atractivă, în congruența dintre muzică, neuroștiință și filocalie. Iată, niște punți de legătură deosebit de inedite, ce vor arăta implicațiile pe care le poate juca muzica în dezvoltarea, pe de o parte, a atenției, a rugăciunii, și efectele ce le poate avea muzica în comunitate și la nivel personal. De asemenea, pe lângă aceste cursuri intensive, conferințe, întâlniri și dezbateri, putem anunța vecernia din cadrul masterclassului și concertul din cadrul evenimentului, ce va avea loc vineri, pe 19 iulie a.c., începând cu ora 20.00, la Catedrala Mitropolitană din Iași, concert în care corul mare al participanților, corul avansaților și corul gazdă – Byzantion, vor susține alături de soliștii invitați câteva momente muzicale psaltice inedite”.

Înscrierile la cea de-a XII ediție a Masterclassului de Cânt Bizantin de la Iași vor începe începând cu data de 15 iunie 2019, accesând site-ul www.byzantion.ro.

Corul academic Byzantion - 22 de ani de activitate muzicală în slujba Bisericii

Formaţia de muzică psaltică Byzantion s-a format în anul 1997 pe vremea când membrii fondatori erau elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iaşi. După absolvirea cursurilor liceeale, grupul a primit numele de Byzantion, această denumire fiind datã de către PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Astăzi, corul de muzică bisericească este reprezentat de Asociația culturală Byzantion.

Începând cu anul 1997 grupul a susţinut numeroase concerte în Europa, participând la festivaluri importante de muzică sacră. De asemenea, în fiecare an, membrii corului au participat la diferite hramuri ale aşezămintelor monahale româneşti şi greceşti din Muntele Athos, precum şi la simpozioane internaţionale, încercând să transmită prin interpretările lor din frumuseţea, complexitatea şi profunzimea monodiei bizantine.