Sâmbătă, 16 Decembrie 2023

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, membrii ASCOR Iași au organizat joi, 14 decembrie, la Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, ultima conferință din acest post.

Invitatul ultimei conferințe din acest post a fost Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Preasfinția Sa a vorbit despre „Omul bolnav de toate: spovedanie sau consiliere?”.

Întâlnirea a avut atât scopul de a marca finalul modulului Dialogurilor Studențești „Omul bolnav de toate”, în care tinerii ascoreni au abordat pe parcursul postului tematica firii umane slăbănogite de păcat și de boală.

Preasfințitul Damaschin a vorbit tinerilor despre misiunea spovedaniei și a consilierii și, mai ales, de folosul celor două pentru ajutorarea omului, totul sub lucrarea lui Dumnezeu.

Unul dintre gândurile finale ale Preasfințitului Damaschin Dorneanul adresat tinerilor a fost legat de Sfânta Spovedanie:

În taina Sfintei Spovedanii nu se întâmplă lucruri miraculoase dintr-odată, e greu să scoți patimă și păcatul, care nu sunt firești omului. Spovedania aduce folos în măsura în care îmi asum patimile și neputințele. Îndemnul final este de a ne gândi, după cum spunea Mitropolitul Antonie Bloom, că ar fi ultima spovedanie pe care o facem.

Tinerii din ASCOR Iași au mulțumit ierarhului pentru disponibilitate și pentru cuvântul oferit, nădăjduind ca oamenii care au ascultat și vor asculta, să așeze un cuvânt în inima lor și să-i inspire în a deveni cât mai responsabili față de sufletele lor.

Conferințele au devenit un firesc al asociației, dar nu le-aș mai numi conferințe, ci întâlniri duhovnicești. Oamenii pe care Dumnezeu îi rânduiește în cadrul acestor întâlniri sunt o prezență deosebită pentru noi, tinerii și nu numai. Cred în prezumția că Dumnezeu aduce omul potrivit la momentul potrivit, iar El așază cuvântul ce bun în suflete. A spus Florentina Mătrescu, coordonator departament Credință-Cultură.