Vineri, 19 Ianuarie 2024
Flavius Popa

În jur de 60 de profesori și mentori din seminariile și liceele teologice ale Arhiepiscopiei Iașilor vor participa în această perioadă la un program dedicat formării viitorilor consilieri vocaționali pentru elevi. Primii beneficiari ai cursului, cadre didactice și colaboratori de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, au avut în această dimineață, 19 ianuarie, prima întâlnire cu formatorii lor, la Colegiul „Sfântul Nicolae”.

Prima grupă a cursului „Consilier vocațional”, organizat de către Centrul de Formare Continuă din cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, este formată din 16 profesori și mentori ai seminarului ieșean, care împreună cu formatorul Daniela Corneștean, vor parcurge 5 module de învățare, totalizând 180 de ore. 

Cursanții vor vorbi despre fundamentarea procesului de consiliere vocațională, despre dezvoltarea carierei, despre procesul din spatele consilierii, precum și despre diferite metode, instrumente și strategii de lucru. În perioada următoare vor participa la acest curs și cadrele didactice și colaboratorii de la seminariile teologice din județele Botoșani și Neamț.

La finalul programului, participanții vor primi un certificat de absolvire, un supliment descriptiv și unul Europass.

Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de Formare Continuă, livrează începând de astăzi un curs de consilier vocațional pentru cei 60 de mentori din seminariile și liceele teologice din eparhie. Debutăm astăzi cu grupa mentorilor de la Seminarul Teologic din Iași, urmând ca celelalte seminarii să fie grupate în alte două serii, Seminarul de la Botoșani cu cel de la Dorohoi, respectiv Seminarul de la Mănăstirea Neamț, cu Liceul Teologic de la Agapia și cel de la Piatra Neamț. Acest program are o întreită valoare: în primul rând reprezintă darul și purtarea de grijă a Părintelui Mitropolit Teofan, arătând prin aceasta atenția pe care o acordă formării intelectuale, morale și duhovnicești a elevilor din seminariile teologice, este apoi o mare nevoie, care a fost constatată, aceea de a indica o direcție în viața tinerilor elevi, iar în acest sens venim în ajutorul mentorilor, iar în al treilea rând, este un mare avantaj, atât pentru profesorii cât și pentru clericii care urmează acest curs, pentru că reprezintă o calificare recunoscută de Autoritatea Națională pentru Calificări, a declarat pr. Andrei Carcea, inspector pentru învățământul preuniversitar.

Consilierul vocațional oferă servicii de găsire a vocației tinerilor și adulților aflați în căutarea unei identități profesionale, a unui loc de muncă sau într-un moment de răscruce în carieră.

Cei care doresc să se înscrie la acest curs o pot face prin email, cfc@mmb.ro (oferind următoarele informații: 1. Menționarea cursului „Consilier vocațional”, 2. datele de facturare, 3. numele complet al participantului, inclusiv adresa de domiciliu, e-mail, telefon și CNP, necesare pentru emiterea certificatului acreditat), prin telefon, 0756.725.948, sau prin completarea formularului online: https://forms.gle/AxvrrVUSpwkezovA8

 Acte necesare înscrierii

  • cartea de identitate (original și copie semnată de participant conform cu originalul);

  • certificat de căsătorie (original și copie semnată de participant conform cu originalul);

  • certificat de naștere / în cazul schimbării numelui de familie (original și copie semnată de participant conform cu originalul);

  • ultimul act de studii: minim studii superioare finalizate cu examen de licență (original și copie semnată de participant conform cu originalul); obligatoriu în științe socio-umane – asistență socială, științele educației, psihologie, psihopedagogie, drept;

  • adeverință de la medicul de familie cu mențiunea „Apt pentru a participa la cursul de formare”;

Puteți afla mai multe informații accesând site-ul Centrului de Formare Continuă: https://cfcmmb.ro/consilier-vocational.

Vă invităm să accesați și: (Video) Curs de formare „Consilier vocațional” pentru mentorii seminariilor din Arhiepiscopia Iașilor