Joi dimineață, în prima zi a lunii iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu o delegație din Georgia, formată din Excelența Sa, Domnul Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România, dar și din reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe din Georgia, au dezvelit o placă omagială în cinstea Mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili, fost stareț al Mănăstirii Pângărați. Evenimentul a fost precedat de slujba Sfintei Liturghii, oficiată în biserica așezământului monahal nemțean.
La Mănăstirea nemțeană Pângărați a fost dezvelită o placă omagială în cinstea Mitropolitului Iona Ghedevanişvili, fost stareț al așezământului monahal ocrotit de Sfinţii Cuvioşi Simeon şi Amfilohie, între anii 1790-1792. Ceremonia a avut loc astăzi, 1 iulie, și a fost precedată de slujba Sfintei Liturghii, oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dar și de o slujbă de pomenire, săvârșită în cinstea mitropolitului georgian și a tuturor ctitorilor și ostenitorilor Mănăstirii Pângărați.
Alături de credincioșii nemțeni și de slujitorii parohiilor și mănăstirilor din zonă, a fost prezent la acest moment și Excelența Sa, Domnul Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România. Totodată, la evenimentele dedicate Mitropolitului Iona a participat și o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Georgiei, compusă din arhim. Irineos Shengelia, coordonatorul Biroului de Relaţii Publice al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi, arhim. Ieronymos Katamadze, secretarul Biroului de Presă al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi și d-l Luka Mgaloblishvili. Grupul georgian, îndrumat de părintele prof. Dragoș Bahrim, a vizitat ieri după-amiază municipiul Iași și Catedrala Mitropolitană, iar astăzi a luat parte la evenimentele dedicate ierarhului care a fost stareț al așezământului de la Pângărați.
„Bisericile noastre sunt unite de această figură deosebită, Mitropolitul Iona Ghedevanişvili, care a avut o activitate importantă, și fără a exagera, putem spune că a fost un arhiereu de anvergură internațională. Este demn de remarcat faptul că vechea și istorica eparhie de Ruis a fost condusă de mulți arhierei vrednici și renumiți, unul dintre aceștia fiind și Mitropolitul Iona, care ocupă un loc cu adevărat special. Este cunoscut faptul că activitatea ierarhului a început în Georgia, s-a desfășurat în mai multe țări, printre care se numără și pământul sfânt al României, în special Mănăstirea Pângărați. Părintele mitropolit a păstorit credincioșii din Ruis timp de 5 ani, după care a urmat o serie de încercări și întâmplări grele din viața sa, dar a rămas un fiu credincios și slujitor devotat al Bisericii lui Hristos până la trecerea la cele veșnice. Sunt bucuros că activitatea lui a rămas nemuritoare și la Sfânta Mănăstire Pângărați. Cu credință dătătoare de viață și cu nădejde în Dumnezeu, cred că mitropolitul Iona, o figură comună și unul dintre marii distinși arhierei ai Bisericilor Ortodoxe Georgiene și Române, se bucură astăzi în locașul ceresc, întrucât pentru cinstirea cuvenită, reprezentanții celor două Biserici locale fac pomenirea pe pământul românesc”, a transmis Înaltpreasfințitul Părinte Iov, Mitropolit de Ruis-Urbnisi, în cuvântul rostit de arhim. Ieronymos Katamadze, secretarul Biroului de Presă al Mitropoliei de Ruis-Urbnisi.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ștefan Gabriel Apetrei a fost hirotonit preot pe seama capelei Centrului social „Pietricica” din municipiul Piatra Neamț, iar monahul Siluan Pralea a fost hirotonit ierodiacon pe seama mănăstirii.
În continuare, cei prezenți au participat la ceremonia festivă și au evocat personalitatea și activitatea mitropolitului georgian.
„Astăzi este o zi a bucuriei, pot chiar spune că este o zi istorică, când noi, împreună, am înveșnicit memoria mitropolitului georgian Iona Ghedevanişvili, personalitate proeminentă, scriitor și călător. El a ajuns pe pământul Moldovei și o parte din viața sa a petrecut-o aici, printre frații lui români după credință. De remarcat faptul că acest eveniment are loc după 200 de ani de la moartea sa. Pe timpul aflării sale, el a studiat atent tradițiile și obiceiurile poporului român, a descris locurile pe unde a ajuns și, în memoriile sale, ne-a lăsat informații istorice, etnografice, religioase foarte importante, despre România secolului al XVIII-lea. Popoarele noastre prietene sunt conectate prin legături istorice profunde, cel mai important fiind figura Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dar sunt și alte personalități care au contribuit la aprofundarea acestor relații”, a afirmat Excelența Sa, Domnul Nikoloz Nikolozishvili, Ambasadorul Georgiei în România.
La final, Părintele Mitropolit Teofan a arătat că ierarhul Iona Ghedevanişvili reprezintă o punte de legătură între poporul român și poporul georgian: „Placa aceasta comemorativă se adaugă, așa cum amintea și domnul ambasador, unui șir de oameni, de evenimente, de momente care leagă poporul român de poporul georgian. Sunt multe lucruri comune între cele două națiuni. Cel mai important este apartenența comună la Biserica Ortodoxă Universală. […] Mitropolitul Iona se adaugă acestui șir de oameni, de evenimente, pentru ca cele două națiuni să fie cât mai apropiate, să păstreze împreună aceeași dreaptă credință și să meargă frumos, atât în istoria pământeană, cât și în slava Împărăției Cerurilor”.
Cine a fost Mitropolitul Iona Ghedevanişvili?
Conform inscripției de pe placa comemorativă, Iona Ghedevanişvili a fost o renumită personalitate a Bisericii Georgiene – mitropolit, călător şi scriitor. A crescut la curtea Patriarhului Anthonie I, care, încă din copilărie, l-a pregătit pentru slujirea preoţească. În anul 1753, Patriarhul Anthonie l-a tuns în monahism pe tânărul Iona şi l-a hirotonit diacon. Până în anul 1763, loan a trăit în Rusia, în Eparhiile Vladimir şi leropol. După ce sa întors în Georgia, Patriarhul Anthonie l-a ridicat pe lona la rang de arhimandrit şi l-a numit egumen al Mănăstirii Jvari din Mtskheta. În anul 1775, lona a fost hirotonit episcop și ridicat la rangul de Mitropolit de Ruis.
A călătorit în aproape întreg estul ortodox: de la Constantinopol, Athos și Ierusalim, până în insulele Patmos, Samos, Lesbos, Hios (Chios), Lemnos, Cipru, Rodos, Tenedos, Kefalonia ş.a., Beirut, Damasc, Egipt și peninsula Sinai. De asemenea, a fost în Veneţia, Viena, Polonia și, cu permisiunea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost pentru o perioadă ascet la Lavra Kievo-Pecherska.
În Trieste, Iona Ghedevanişvili s-a întâlnit cu Împăratul Imperiului Roman, losif al ll-lea (1765-1790), iar la laşi, în anul 1789, cu prinţul G. A. Potemkin. Cu acordul acestuia și al episcopului Ambrozie (Serebrenikov) (22 decembrie 1789 - 29 decembrie 1791), lui lona Ghedevanişvili i-a fost dată spre conducere Mănăstirea Pângărați. Timp de 2 ani, mănăstirea a devenit una dintre cele mai bogate din principatul Moldovei.
Se împlinesc 200 de ani de când Mitropolitul Iona a trecut la cele veșnice
În luna decembrie a anului 1791, lona a primit ordin de la Împărăteasa Ecaterina a II-a să plece la Kiev. Ajuns aici, a fost numit vicar al Mitropolitului Samuel (de Miroslav), care era grav bolnav, și a locuit la Lavra Kievo-Pecherska, conducând eparhia și hirotonind preoți. Pe perioada aflării sale la Moscova, lona a fost un om al cărții. Cu sprijinul şi recenziile lui a fost publicat în limba georgiană Mineiul Praznical (1805). De asemenea, împreună cu episcopul Dositei Pitskhelauri şi arhiepiscopul Pafnutie de Abhazia, a fost în comunitatea biblică rusească, unde se pregătea pentru publicare Biblia în limba georgiană.
A trecut la Domnul în anul 1821 și a fost înmormântat la mănăstirea cu hramul Acoperemântului Preasfintei Născătoare de Dumnezeu din suburbia Moscovei.