Ziua de duminică, 19 februarie 2017, a fost una istorică pentru Parohia „Sfântul Ierarh Nicolae”- Brătuleni din Protopopiatul Iași 1. Slujba Sfintei Liturghii, urmată de slujba de sfinţire a unui spațiu de prăznuire deschis cu copertină și a fundației viitoarei casei sociale, a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioşii Parohiei Brătuleni au primit în această duminică vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie, precum și slujba de sfințire a unui spațiu de prăznuire deschis cu copertină și a fundației viitoarei casei sociale.
Slujba arhierească a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat Evanghelia zilei, precizând care va fi criteriul Judecății Domnului: „La Judecata universală, împărțirea în cei buni și în cei răi, în cei de-a dreapta și cei de-a stânga, se va face pe baza următorului criteriu: cât de mult l-am iubit pe Dumnezeu, cât de mult i-am iubit pe oamenii din jurul nostru și cât de mult am iubit mântuirea sufletului nostru. Față de Dumnezeu, omul este chemat să arate credință dreaptă și iubire sfântă, împlinind porunca dată încă din Vechiul Testament de Dumnezeu: «Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot cugetul tău și din tot sufletul tău». Dacă L-ai iubit și Îl iubești pe Dumnezeu, înseamnă că ai putere să-i iubești și pe cei din jurul tău; această iubire nu se arată doar prin cuvinte sau nu în cuvinte și stări sufletești, deși și acestea sunt importante, ci se arată în cele patru chipuri prezentate de Domnul în Evanghelia acestei zile - să hrănești pe cel flămând, să adapi pe cel însetat, să îmbraci pe cel gol, să cercetezi pe cel ce se află în închisoare, adică în năpastă și suferință multă. Arătând în aceste chipuri iubire de aproapele, omul Îl iubește și pe Dumnezeu, Care se ascunde și se află în mintea celui care are o anumită încercare”.
La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan al Moldovei şi Bucovinei l-a hirotesit pe părintele paroh Victor Moșescu întru iconom stavrofor, drept recunoștință pentru activitățile pastoral-administrative desfășurate de-a lungul timpului. De asemenea, au fost acordate diplome şi distincţii de vrednicie unor credincioşi care s-au implicat în lucrările de construcție și înfrumusețare a locașului de cult.
Slujba Sfintei Liturghii a fost urmată de slujba de sfințire a unui spațiu de prăznuire deschis cu copertină și a fundației viitoarei casei sociale, loc menit pentru organizarea de cateheze pe diferite categorii de vârstă şi pentru activităţi culturale, sociale şi filantropice. Înainte de plecarea din Lunca Moldovei, IPS Părinte Teofan a asistat la un mini-spectacol folcoric, care i-a avut ca protagoniști pe preșcolarii și elevii din localitate.
Lucrări de amploare în ultimii ani
În ultimii ani, sub coordonarea părintelui paroh Victor Moșescu, la Parohia Brătuleni au fost reconsolidaţi pereții bisericii prin sub-betonări la fundații; a fost demontată la interior pardoseala de lemn și s-a turnat șapă de mortar, ulterior fiind montată și gresie; plafonul bisericii a fost reparat și s-a izolat cu poliestiren expandat; învelitoarea de tablă de pe șarpanta bisericii a fost parțial înlocuită cu tablă nouă; au fost înlocuite ferestrele de lemn și ușile de acces în biserică cu termopan, iar microclimatul din incintă este menţinut prin procurarea a două aparate de aer condiţionat; la exterior întreaga anvelopă a fost termoizolată cu poliestiren expandat; au fost executate finisaje și zugrăveli interioare și exterioare, iar Sfânta Masă a fost îmbrăcată în marmură. De asemenea, biserica a fost pictată în întregime, iar catapeteasma recondiționată; tot mobilierul interior a fost reînnoit cu strane, dulapuri și proscomidiar nou; s-au procurat Sfinte Vase noi, veșminte noi și acoperăminte noi. În curtea bisericii au fost turnate platforme de beton, trotuare, scări și drumuri acces, s-a finalizat construcția unei pergole pentru slujbe în afara bisericii; au fost făcute două lumânărare noi; s-au realizat împrejmuiri din lemn și metal la toată incinta curții și cimitirului. Casa socială-prăznicar a fost tencuită, a fost înlocuită în totalitate tâmplăria de lemn cu termopan, s-au realizat finisaje interioare, exterioare, zugrăveli; s-a turnat șapă la pardoseală și s-a montat gresie, iar la exterior trotuare perimetrale.