În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, Iaşul devine unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale Ortodoxiei. Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iaşi să aducă prinos de cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva se vor putea închina şi la moaştele Sfintei Mari Mucenițe Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.
Sfânta Mare Muceniță Tecla este prima femeie martir a Bisericii. Născută în cetatea Iconium din Asia Mică, a fost convertită la credința creștină prin propovăduirea Sfântului Apostol Pavel, care a ajuns în oraș în prima călătorie misionară, în jurul anului 44.
Când Pavel a fost alungat din oraș de către autorități, Sfânta Tecla a refuzat să se dezlipească de acesta. Atunci, mama ei l-a convins pe judecător să o condamne la moarte prin ardere de vie. Încurajată de dragostea ei pentru Hristos, ea a făcut semnul Crucii peste flăcări și a fost înconjurată de lumină, rămânând neatinsă de flăcări. Astfel, guvernatorul a poruncit ca Sfânta să fie dată la fiare. Imaginea a adus pe mulți contemporani la credința creștină: fecioara creștină goală și fiarele așezate cuminți, la picioarele tinerei.
După regăsirea cu Sfântul Pavel, tânăra s-a retras într-o regiune pustie și aspră din Seleucia Isauriei, teritoriu aflat în actuala Sirie. La vârsta de 90 de ani, a trecut prin ultima încercare a vieții. Fugărită de către preoții religiei idolatre, Sfânta Tecla L-a chemat pe Mântuitorul în ajutorul ei. În acel moment, o piatră din munte s-a despicat și a acoperit-o, Sfânta dându-și astfel sufletul în mâinile Domnului.
*** Mai multe despre Sfânta Mare Muceniță Tecla puteţi afla aici: Sfânta Mare Muceniță, întocmai cu Apostolii, Tecla
*** Detalii veţi putea găsi, în perioada următoare, pe pagina specială dedicată Hramului Catedralei Mitropolitane din Iași în următorul link: http://www.doxologia.ro/hramul-sfintei-cuvioase-parascheva