Duminică, 25 Iunie 2023

Membrii celei de a treia promoții a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra-Neamț, perioada 1998-2003, au organizat ceremonia revederii după 20 de ani de la absolvire. Evenimentul s-a desfășurat în cursul zilei de 9 iunie.

Dimineața a avut loc oficierea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” – Gara Veche, preot paroh protopop Valentin Tofan, lăcaș ce a servit pentru câțiva ani drept paraclis foștilor elevi. Soborul de slujitori a fost alcătuit din absolvenți clerici, l-a avut protos pe dirigintele clasei, pr. prof. Bogdan Constantin, directorul seminarului, iar răspunsurile la strană au fost date de către ceilalți colegi.

După oficierea serviciului religios s-au realizat fotografii de grup și s-a organizat o masă rotundă, în cadrul căreia s-au rememorat clipe cu încărcătură emoțională din vremea studiilor seminariale și a vieții de cămin. Dintre cei 29 de absolvenți ai promoției 1998-2003, douăzeci și trei au răspuns „prezent”, alături de membri ai familiilor lor. Dispuși într-un cerc al unității și prieteniei, seminariștii de odinioară au luat cuvântul rând pe rând și, pe lângă exprimarea bucuriei reîntâlnirii, au rezumat propriile realizări familiale și profesionale din ultimul deceniu. În sinteză, promoția omagiată cuprinde un număr însemnat de clerici (18 preoți și un diacon) și domni realizați profesional, cu ocupații precum: cântăreț bisericesc, inginer topograf, osteopat-kinetoterapeut, muzeograf, profesor de istorie etc.

Profesorii de la prezidiu au fost: pr. director Constantin Bogdan, dirigintele clasei, pr. prof. protopop Valentin Tofan, preot spiritual, pr. prof. Dan-Ovidiu Cojan (director în perioada 1999-2018) și prof. Constantin Gheorghe (director în perioada 1996-2002). Aceștia au rostit câte o alocuțiune, exprimându-și, în linii mari, mulțumirea unei meniri didactice și pastorale împlinite.

Festivitatea a fost urmată de un prânz „în familie” și, la vremea serii, de cină și dans într-o locație din apropierea acestor locuri dragi, care, pe măsura trecerii anilor, ni se impun în inimi și în conștiințe ca etapă esențială a începutului formării noastre duhovnicești și intelectuale. Întregului corp profesoral, preoțesc sau laic, îi rămânem recunoscători pentru atâtea motive cât nu s-ar putea concentra într-o comunicare de presă. Principiile teoretice și practice ale teologiei, în anii Seminarului ni s-au transmis; temelia pe care ulterior am edificat morala și doctrina ortodoxă tot în acea perioadă s-a pus. Cinste dumnealor pentru dedicare și slavă lui Dumnezeu Celui ce pe toate le rânduiește spre binele Bisericii Sale, în veci de veci.