Duminică, 10 Octombrie 2021
Tudorel Rusu

Biserica cu hramul „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” – unul dintre cele mai impresionante şi mai frumoase noi locaşuri de cult din capitala Moldovei – a fost astăzi sfinţită de trei ierarhi ai Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, înconjuraţi de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Noua biserică târnosită are turlă bizantină, pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc, trepte, pavajul pridvorului și pardoseala interioară din marmură albă de Rușchița, catapeteasma din lemn de tei sculptat poleită în întregime cu foiţă de aur și este îmbodobită în întregime în mozaic din piatră naturală. În semn de recunoştinţă pentru implicarea exemplară, părintele paroh Neculai Dorneanu a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române.

Momente istorice şi pline de emoţie la Biserica „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, păstorită de părintele paroh Neculai Dorneanu și părintele co-slujitor Gheorghe Mihăilă, care astăzi, cu câteva zile înainte de marele hram al Sfintei Cuvioase Parascheva, a primit veşmânt nou de har, după 18 ani de la punerea temeliei.

Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Preasfinţitul Părinte Antonie, Episcop de Bălţi şi Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, alături de un sobor de 40 de preoți şi diaconi.

Slujba de sfințire a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o scenă special amenajată în curtea școlii din apropiere. Răspunsurile liturgice au fost date de cunoscutul cor „Byzantion” din Iași, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu. Atât în timpul Sfintei Liturghii, cât şi după slujba arhierească, conform tradiţiei, sfântul altar al locaşului proaspăt târnosit a fost deschis pentru credincioşii doritori să-i treacă pragul. La eveniment au participat şi oficialităţi locale.

„Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”

În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către IPS Părinte Teofan, care subliniat: „Dumnezeu ne-a lăsat Biserica, ne-a făcut pe noi membri ai Bisericii. Oricâte demnități, oricâte cariere am putea atinge în viață, niciuna din ele nu poate fi mai importantă și mai mare, mai adâncă, mai înălțătoare decât aceea de a fi membru în Biserica lui Hristos, de a fi botezat în Biserica lui Hristos. Dumnezeu ne-a lăsat Biserica; noi, cei de față, împreună cu zidurile Bisericii, cu cei asemenea nouă, în viață sau care vor veni după noi, precum și cei care au fost înaintea noastră, formăm Biserica cea mare al lui Hristos. În această Biserică auzim cuvântul Domnului «Nu plânge» sau «Tinere, ție îți zic: Scoală-te!» sau «Hristos vă va face liberi». Iar dacă Hristos ne va face liberi, cu adevărat liberi vom fi. Biserica este izvorul vieții și al Învierii dacă în ea se află putere în cuvânt și în fapta iubirii. De aceea, ne luptăm ca bisericile noastre de zid, parte văzută a Bisericii celei mari, să fie frumoase în arhitectura lor, în picturile lor, în veșmintele lor, în cântările lor, pentru ca slava lui Dumnezeu să se arate prin ele. Biserica este chipul sufletului nostru care meditează la Dumnezeu”.

Spre finalul Sfintei Liturghii, părintele Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a dat citire hrisovului de sfinţire al bisericii, act semnat de slujitorii prezenţi şi aşezat în piciorul Sfintei Mese. Un ultim cuvânt a fost rostit de către  părintele paroh Neculai Dorneanu, care a făcut un scurt istoric al lucrărilor derulate, de la înfiinţarea parohiei şi până astăzi.

În semn de recunoştinţă pentru implicarea exemplară, părintele Neculai Dorneanu a primit „Crucea Patriarhală”, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române. Totodată, „Crucea Moldavă” a fost acordată familiei Teodor Doru şi Valentina – ctitori principali. Părintele co-slujitor Gheorghe Mihăilă a fost hirotesit întru iconom stavrofor, iar primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a primit Diploma „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt”. Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” a fost conferită următorilor: Vasile Tiron – consilier Primăria Iaşi, Vasile-Gabriel Harabagiu – fost viceprimar al Municipiului Iaşi și familiei Panaghiu Victor şi Larisa. De asemenea, au fost evidenţiate și alte persoane, voluntari şi reprezentanţi ai autorităţilor publice care au ajutat la construcţia bisericii, acestea primind diplome şi distincţii de vrednicie, inclusiv preotesele Elena – Cristina Dorneanu și Ionela-Mariana Mihăilă.

Împodobită în întregime în mozaic din piatră naturală

Biserica cu hramul „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Municipiul Iași, Protopopiatul Iaşi 2, a fost zidită din temelie între anii 2003-2021. Terenul, cu o suprafață de 1.056 mp, pe care s-au înălțat biserica și complexul parohial – alcătuit din capela cu hramul „Sfânta Muceniță Valentina” și casa parohială, ridicate în anii 2001-2002 – a fost dat în folosință gratuită de Primăria Municipiului Iași în 2001, primar fiind Constantin Simirad.

Slujba de sfinţire a locului pentru noua biserică a fost săvârşită în ziua de 13 octombrie 2001 de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la acea vreme Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Proiectul a fost realizat în anul 2002 de arhitectul Nicolae Vericeanu, în același an fiind eliberată și autorizaţia de construire. Lucrările de construire au început la data de 5 mai 2003 şi s-au încheiat în primăvara anului 2008. Peste 80% din fondurile necesare au fost asigurate de familia Doru și Valentina Teodor din Iași, ctitorii principali.

Arhitectura bisericii este în formă de cruce, deasupra naosului fiind așezată o turlă bizantină. La intrare se află un pridvor deschis, inspirat de stilul brâncovenesc. Acoperișul pridvorului este sprijinit pe patru coloane, care sunt împodobite cu piatră sculptată manual.  Intrarea este străjuită de o uşă din stejar, realizată la Mănăstirea Stavnic, și împodobită cu icoane în mozaic. Treptele de la intrare și pavajul pridvorului sunt din marmură albă de Rușchița, la fel cum este și pardoseala interioară a bisericii, care alternează cu plăci din granit gri. Catapeteasma din lemn de tei sculptat a fost realizată de Roman Ciprian Andi, din Iași, între anii 2008-2012, fiind poleită în întregime cu foiţă de aur, între 2016-2021, de o echipă de voluntari din parohie. Icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de Constantin Ichim din Iași. Biserica a fost împodobită în întregime în mozaic din piatră naturală, în atelierul parohiei, pictor fiind Anton C. Constantin din Iași, sprijinit de un grup de peste 30 de voluntari din parohie. Sprijinul financiar acordat de Primăria Municipiului Iaşi, mai ales în perioada 2015-2021, prin grija primarului Mihai Chirica, a fost foarte important pentru susținerea lucrărilor de pictură. Sprijin financiar a fost oferit, de-a lungul timpului, şi din partea Secretariatul de Stat pentru Culte.

Toate aceste lucrări s-au desfășurat prin implicarea preotului paroh Neculai Dorneanu, secondat, din anul 2007, de preotul coslujitor Gheorghe Mihăilă, sub coordonarea părinţilor protopopi Vilie Doroșincă și Marius Daniel Profir.

(Video) IPS Teofan: „Dumnzeu – Iisus Hristos este Domnul Învierii”

(Foto) Sfințirea Bisericii „Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” – o adevărată bijuterie a Iașului

(Foto) Biserica „Sfânta Mahramă a Domnului și Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași în ajun de sfințire