Joi, 14 Septembrie 2017
Tudorel Rusu

În cadrul programului „Centenar” desfășurat de Primăria Municipiului Iași, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași a organizat joi, 14 septembrie, de Înălțarea Sfintei Cruci, pe Bulevardul Carol I, o ceremonie militară de inaugurare și o slujbă de sfințire a unui monument comemorativ ridicat în onoarea eroilor Regimentului 15 Infanterie. Slujba de sfințire, urmată de o slujbă de pomenire a eroilor, a fost săvârșită de Înalpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Astăzi a avut loc la Iași festivitatea de dezvelire și sfințire a troiței ridicate de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” în parteneriat cu Primăria Iași, în memoria eroilor Regimentului 15 Infanterie care în urmă cu 100 de ani au luptat pentru făurirea României Mari. Slujba de sfințire, urmată de o slujbă de pomenire a eroilor, a fost săvârșită de Înalpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în prezența reprezentanților Armatei, a autorităților locale a asociațiilor veteranilor de război.  După sfințire a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului, iar la final Părintele Mitropolit Teofan a rostit un scurt cuvânt celor prezenți: „Semnul acesta al Crucii, așezat în fața Comandamentului militar și care va fi observat zilnic de atâția cetățeni ai Iașului și nu numai, ar trebui să fie o provocare și o chemare. Mă refer atât la chemarea Mântuitorului Hristos, cât și la chemarea ostașului căzut în luptă, care ne spune în acest moment: «Eu pe voi, cei de astăzi, vă îmbrățișez cu mâinile Crucii și vă întreb următoarele lucruri: Eu am murit cu demnitate, voi trăiți cu demnitate? Eu m-am jertfit pentru voi; aveți voi capacitatea să priviți la jertfa mea, să-i sesizați adâncimile, să-i descoperiți luminile și să vă conformați ca atare? Eu am murit pentru țară; voi aveți capacitatea să trăiți și să munciți pentru ea?”.

Evenimentele de la Iași s-au încheiat cu depunerea de coroane de flori la monumentul eroilor și cu un program artistic comemorativ.

Acum 100 de ani, ostașii Regimentului 15 Infanterie luptau în bătălia de la Oituz, una dintre cele trei mari lupte victorioase, alături de Mărăști și Mărășești, ale Armatei române în vara lui 1917. Pierderile regimentului au fost grele, sute de luptători, ofițeri, subofițeri și soldați, căzând la datorie. În urmă cu două zile, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași a organizat pe Dealul Cireșoaia de lângă Slănic-Moldova, o ceremonie militară şi religioasă de dezvelire şi sfinţire a unui alt monument comemorativ, ridicat în onoarea înaintaşilor lor din Regimentul 15 Infanterie, căzuţi în marele Război al Reîntregirii Neamului.