Absolvenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași au depus astăzi jurământul de credință față de Biserica din care fac parte și față de învățătura pe care au primit-o în timpul anilor de studiu. Acest moment s-a desfășurat la Catedrala Mitropolitană din Iași, în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La slujba arhierească au slujit părinții profesori ai instituției teologice, dar și unii dintre licențiați, deja slujitori ai sfintelor altare. A urmat apoi cursul festiv propriu-zis, ce s-a desfășurat la Sala „Dr. Iustin Moisescu” din incinta Centrului Eparhial Iași.
Studenții promoţiei 2013/2014-2017 a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi au participat sâmbătă, 8 iulie 2017, la cursul festiv de încheiere a anilor de studiu, în cadrul căruia a avut loc jurământul de credinţă. În mijlocul absolvenţilor teologi a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană alături de un sobor format din preoții profesori ai facultății, răspunsurile liturgice fiind date de absolvenţi. Nu au lipsit din soborul slujitor arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor și pr. prof. dr. Ion Vicovan, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi şi consilier pentru învăţământ universitar în cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
În cadrul Sfintei Liturghii, a avut loc solemnul moment al depunerii jurământului, când tinerii teologi au rostit cu mâna pe cruce şi pe Evanghelie că vor păzi şi vor propovădui învăţătura Bisericii. După acest moment, IPS Mitropolit Teofan a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat ce presupune jurământul absolvenților teologi: „Semnificația jurământului pe care l-ați depus se rezumă în principal și esențial la manifestarea fidelității voastre față de Hristos și Biserica Sa. Ce înseamnă această fidelitate și cum se exprimă ea? Răspunsul îl găsim în Dumnezeiasca Evanghelie, în față căreia ați plecat genunchii, sărutând conținutul ei și Sfânta Cruce. Fidelitatea față de Hristos și Biserică se arată în respectarea cuvintelor Mântuitorului Hristos: «Eu sunt Calea, Adevărul și Viața», «Eu sunt Lumina lumii», «Eu sunt începutul și sfârșitul», în Hristos «viem, ne mișcăm și suntem». Părintele Dumitru Stăniloae, mentorul nostru întru cele ale teologiei, spune că, fără Hristos, viața umană în normalitatea ei nu poate exista. Altfel, spune părintele, Hristos, Fiul lui Dumnezeu, nu s-ar fi Întrupat între noi. Și suntem chemați, continuă marele teolog, să înțelegem, pentru timpul nostru, semnificația Întrupării Mântuitorului nostru. Jurământul înseamnă, de asemenea, fidelitate, cunoaștere, trăire și mărturisire a realității esențiale, singura care există cu adevărat: iubirea față de Dumnezeu și față de oameni. În această iubire se găsește și se descoperă totul și spre acest adevăr ar trebui să se orienteze totul, căci, după spusele Sfântului Apostol Pavel, «dacă dragoste nu am, nimic nu sunt»”.
La finalul slujbei, pr. lect. univ. dr. Gabriel Nastasă a fost hirotesit de IPS Mitropolit Teofan întru iconom stavrofor, primind crucea, bedernița și brâul roșu.
În cuvântul de mulțumire, părintele decan Ion Vicovan a vorbim despre chemarea lui Dumnezeu, văzută ca asumare și purtare a Crucii: „Pe de o parte, este vorba despre o chemare pe care ne-o adresează Mântuitorul tuturor, pe care trebuie să o împlinim cât mai bine posibil acolo unde suntem trimiși, iar pe de altă parte este vorba de luarea și asumarea până la capăt a Crucii. Sfântul Mare Mucenic Procopie este pomenit în formula de încheiere a Tainei Sfintei Cununii, tocmai pentru a arăta că familia reprezintă o cruce. Așadar preoția este o cruce, familia este o cruce, fiecare ascultare pe care Dumnezeu ne-o dă înseamnă o cruce. Ne rugăm în aceste momente ca Dumnezeu, Cel care v-a chemat acum 3 - 4 ani și care acum vă trimite în lume, să vă însoțească în anii care vor urma pentru a-L mărturisi pe El cu cuvântul și cu fapta, spre preaslăvirea Lui și pentru mântuirea noastră”.
După Sfânta Liturghie, programul festiv a continuat la Sala „Dr. Iustin Moisescu”, în prezenţa cadrelor didactice, a absolvenţilor, a părinţilor, a prietenilor şi a apropiaţilor acestora. După rugăciunea de început, absolvenții teologi și părinții profesori au intonat imnul național, după care au rostit alocuțiuni părintele decan Ion Vicovan și îndrumătorul de an, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru. Gândurile frumoase şi mulţumirile absolvenţilor au fost transmise prin intermediul şefului de promoţie, Emanuel Buta, după care a urmat un moment artistic, tinerii teologi interpretând mai multe piese religioase și folclorice. Cursul festiv a continuat cu premierea șefilor de promoție de la cele patru specializări și cu mesajul transmis de prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prorector și ordonator de credite al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, după care IPS Părinte Mitropolit Teofan le-a adresat câteva sfaturi absolvenților. După mulțumirile generale adresate corpului profesoral, a urmat citirea catalogului absolvenților, intonarea imnului „Gaudeamus” și rugăciunea de final.
Anul acesta, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași, la toate cele patru specializări, au absolvit 109 studenți.