Luni, 24 Iulie 2017

Alexandru Mironescu, un mare intelectual şi mărturisitor al credinţei, îi spunea fiicei sale că atunci când cunoaştem Adevărul, pe Dumnezeu, toate aspectele din viaţa noastră se aranjează. E ca atunci când facem experimentul cu pilitura de fier şi magnetul. Când punem magnetul dedesubtul unei foi cu pilitură de fier,  particulele se aranjează perfect, se centrează în jurul magnetului; aşa şi viaţa noastră când îl punem pe Dumnezeu în centru. Toate celelalte planuri orbitează în jurul Lui, intră în rânduială şi capătă sens.

În perioada 20-23 iulie 2017 a avut loc a VIII-a ediţie a Taberei Nemţişor, organizată de Sectorul de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor și ATOR Iași. Fiind anul omagial al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului, tema s-a intitulat: „Cum putem dobândi curajul de a cunoaşte Adevărul?”. În memoria mărturisitorilor din temniţele comuniste, cei peste 700 de participanţi au fost împărţiţi pe grupe purtând numele unor mari oameni de cultură care s-au jertfit pentru neam şi pentru credinţa ortodoxă: Valeriu Gafencu, Radu Gyr, părintele Constantin Sârbu, părintele Nicolae Steinhardt, părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa şi mulţi alţii. În sesiunile de discuţii am încercat să aflăm cum putem trăi o viaţă în Adevăr, cum putem să nu ne minţim pe noi înşine şi nici pe cei din jur, ci să trăim timpul nostru pe pământ în sinceritate. Minciuna şi  adevărul nu sunt termeni abstracţi, ci însemnătatea lor se reflectă în fiecare gest al nostru, în fiecare gând. Suntem oare în adevăr când copiem la un test? Dar atunci când omitem să spunem informaţii esenţiale de frică să nu supărăm pe cineva? Dar atunci când ne trăim viaţa fără Dumnezeu, lăsându-ne înşelaţi de vocile care ne spun că Dumnezeu nu există? Viaţa noastră, atâta cât este, 80, 70, 40 de ani, este limitată. La un moment dat ne vom duce şi vom da socoteală pentru cele ce am făcut. Suntem pregătiţi să renunţăm la o stare de confort mai mare în viaţa aceasta, care este o copie imperfectă a Lumii Adevărate, pentru o veşnicie cu Dumnezeu?

La aceste întrebări ne-a răspuns şi Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul românilor din Europa de Nord, care a ţinut o conferinţă în ziua de sâmbătă. Iearahul ne spunea că oriunde am fi, în Scandinavia, în Occident, în România, avem responsabilitatea, ca oameni ai Bisericii, de a-L mărturisi pe Hristos. Chiar şi în gesturile mici: printr-o cruce făcută când trecem pe lângă o biserică, printr-un „Doamne, miluieşte!” la vreme de necaz, noi dăm mărturie despre Adevăr. 

În Tabăra Nemţişor de anul acesta s-a vorbit mult despre importanţa unui program de viaţă. Atât părinţii, în cuvintele de folos de după Sfintele Liturghii, cât şi atorenii, în Conferinţa Tinerilor, au subliniat că fără un program echilibrat, în care să includem timp de rugăciune, de citit, de discuţii şi de întâlniri cu oamenii dragi, nu putem reuşi. Vom ajunge, probabil, la o stare mediocră a existenţei, vom ajunge să trăim la suprafaţă fără ca măcar să gustăm din dulceaţa adâncimilor.       

Acest program echilibrat a fost reflectat şi în tabără, întrucât au existat atât momente de profunzime (sesiunile de discuţii, conferinţele), cât şi de destindere, cum ar fi drumeţia la obiectivele din apropiere (Schiturile Pocrov, Cărbuna, Mănăstirea Neamţ, Biserica „Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ”), spectacolul de talente, activităţile sportive şi focul de tabără.  Întrucât capitala Moldovei se pregăteşte să primească în luna septembrie oaspeți, la „Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din toată lumea”, participanţii de la Nemţişor au realizat sigla ITO şi i-au invitat pe prietenii lor să li se alăture în toamnă.

Care este concluzia întâlnirii noastre? A trăi în adevăr presupune a-ţi centra viaţa în jurul lui Dumnezeu. Aşa dobândim echilibrul şi stabilitatea interioară. Dar fără pilonul principal de susţinere, suntem ca un vapor fără catarge; plutim pe mare fără ţintă şi sens.

Adevărul? Există, dar cere curaj pentru a-L cunoaște şi a-L mărturisi. (Teodora Drișcu – ATOR Iaşi)