În contextul comemorativ al Marii Uniri, Centrul de Documentare şi Informare al Colegiului Tehnic de Transporturi şi Construcţii din Iaşi, prin profesorul documentarist Alina Enache Rusu, a desfăşurat un eveniment în cadrul proiectului educativ „Armata-Şcoala-Biserica - pilonii conştiinţei specificului naţional”. Proiectul este organizat în parteneriat cu Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iaşi.
La activitate au fost invitaţi preotul militar Adrian Morţun de la Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”, care a vorbit despre „Preoţi în tranşee în cel de-al Doilea Război Mondial”, şi locotenentul-colonel Daniel Cioran, comandantul Batalionului 151 Războieni”, care a vorbit despre „Eroi şi eroism în campaniile din 1916-1917 din Primul Război Mondial”. Pe întreg parcursul întrunirii, cei doi invitaţi au evidenţiat atât rolul spiritual, cât şi cel civic al Armatei Române pentru înfăptuirea Marii Uniri, punctându-se momentele-cheie şi informaţii laborios selectate referitoare la aceasta.
„Ziua de 1 Decembrie a fost ziua unei generaţii care a făcut istorie. Noi rememorăm în fiecare an Unirea, dar trebuie să conştientizam că ea, Unirea, este o legătură profundă ce depăşeşte limite impuse de timp şi spaţiu, adunând românii din toate timpurile şi locurile. Aşa cum în Sfânta Liturghie există comuniune între cei prezenţi şi înaintaşii noştri, moşi şi strămoşi adormiţi în dreaptă credinţă, la fel şi în unire există o forţă spirituală care străbate peste veacuri, mărturisind ceea ce are mai de preţ neamul românesc: credinţa, tradiţia şi verticalitatea înaintaşilor noştri. Aceste valori au făcut parte întotdeauna din viaţă şi idealurile lor; şi-au educat astfel copii şi nepoţii şi, când a venit momentul, le-au mărturisit chiar cu preţul vieţii, având certitudinea că jertfa lor nu va fi în zadar. Se spune că atunci când vrei să schimbi ceva, trebuie să începi cu tine însuţi. Schimbarea trebuie să înceapă de la noi, de la propria persoană, apoi cu ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Dacă suntem nemulţumiţi de milioanele de avorturi, de copiii străzii, de bătrânii ce mor singuri în azile, trebuie să ştim că primul pas este ieşirea din starea de indiferenţă. Indiferenţa ucide suflete, izolează oameni şi produce drame iremediabile. Nu este uşor pentru cel care s-a obişnuit cu nepăsarea, dar ieşirea din indiferenţă este singura soluţie salvatoare! Prin urmare, câtă vreme vom aştepta ca alţii să schimbe lucrurile, situaţia va rămâne aceeaşi, iar noi vom continua să ne plângem, să ne lamentăm, să ne urâm ţara şi să plecăm altundeva, sperând la o viaţă mai bună”, ne-a declarat Alina Enache, profesor documentarist şi organziatorul întâlnirii.
Activitatea s-a încheiat cu transmiterea mesajelor directorilor unităţii de învăţământ - prof. Anca Eugentina Roznovan şi prof. Mihaela Varodi - şi cu prezentarea următoarelor activităţi şi parteneriate culturale ce vor fi desfăşurate de Centrul de Documentare şi Informare, de către profesorul documentarist Alina Enache în colaborare cu toate cadrele didactice din şcoală. De asemenea, elevilor li s-au oferit insigne şi materiale personalizate, totul culminând cu intonarea la unison a imnului naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”.