Miercuri, 9 Mai 2018
Flavius Popa

Clericii participanţi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie s-au întâlnit miercuri, 9 mai 2018, la Centrul „Sfântul Ilie“ Miclăuşeni, în ultima zi de cursuri, cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, dar şi cu conf. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Preoţii prezenţi la eveniment au avut ocazia de a învăţa şi dezbate diferite teme privind actualitatea pastorală, dar şi de a discuta problemele cu care aceştia se înfruntă în comunităţile păstorite.

Ziua a început la Miclăuşeni cu oficierea Sfintei Liturghii în biserica mănăstirii din apropierea Centrului „Sfântul Ilie“, unde Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a slujit dimpreună cu părinţii cursanţi rânduiţi în această zi. După săvârşirea sfintelor slujbe, conform programului, preoţii grupelor de definitivat şi gradul II au participat la cursurile susţinute de cei doi invitaţi.

Preasfinţia Sa a vorbit clericilor la curs despre rolul pe care îl are duhovnicul în viaţa ucenicilor: „În prima parte a întâlnirii am început a demonta  câteva idei greşite despre ceea ce înseamnă spovedania. De asemenea, am vorbit şi despre ideile greşite care apar în felul cum se raportează ucenicul sau fiul duhovnicesc la duhovnic, sau cum mai pot apărea viziuni deformate ale felului cum este conceput ucenicul de către duhovnic. Tot în prima parte, care a fost una de expoziţie, deşi am avut multă interacţiune, am insistat asupra elementelor care fac ca relaţia dintre fiul duhovnicesc şi părintele duhovnicesc să fie o relaţie sănătoasă, o relaţie trainică, durabilă, care să nu ne mărginească numai la întâlnirea de la scaunul de spovedanie. Am insistat spre final pe ideea că, deşi cursanţii de astăzi sunt părinţi, sunt preoţi, sunt duhovnici, unii dintre ei având o experienţă lungă în sfera de activitate a duhovniciei, totuşi să nu uite că sunt ucenici faţă de părintele lor duhovnicesc. Aşa cum ne-au învăţat părinţii din vechime şi de astăzi, nu poate să fie un duhovnic bun decât acela care a fost ucenic bun şi care este în continuare, altfel credibilitatea lui este foarte scăzută. În a doua parte a întâlnirii am avut o interacţiune mai vie referitoare la problemele curente care apar în parohie, care pot fi rezolvate la spovedanie“. Ierarhul le-a oferit în dar preoţilor şi câteva lucrări cu privire la tema discutată.

„Omul de astăzi este ţintuit în ceea ce ţine de o filosofie a lucrurilor pământeşti“

De asemenea, conf. univ. dr. Adrian Lemeni le-a vorbit participanţilor despre ateismul actual şi apologia creştină de astăzi: „Am evidenţiat în prezentarea mea specificitatea ateismului de astăzi şi am arătat că în raport cu tendinţele ideologice din trecut, când ateismul a fost fundamentat oarecum speculativ, prin anumite lucrări, astăzi constatăm un ateism care se manifestă în mod esenţial printr-un mod de a fi. Nu avem tratat care să trateze ateismul, care să se adreseze minţii nostre, ci mai degrabă un ateism difuz, prin care se cultivă un mod de viaţă, în care există un refuz al transcendenţei. Omul de astăzi este ţintuit în ceea ce ţine de o filosofie a lucrurilor pământeşti şi fără, poate, să fie un ateism militant, el este un mod de a fi“.

Miercuri a fost ultima zi de cursuri, preoţii urmând a susţine examenele de încadrare începând de vineri, 11 mai 2018, la Miclăuşeni. Întâlnirea este organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi se adresează preoţilor din eparhiile sufragane mitropoliei.