La o sută de ani de la Marea Unire, 75 de tineri din Protopopiatul Târgu Neamț, 130 din Protopopiatul Dorohoi și 60 din Protopopiatul Darabani au participat în zilele de 1 mai, 5 mai, respectiv, 12 mai 2018, la întâlnirea anuală a tinerilor din protopopiatul lor.
”Un popor care nu își cunoaște istoria e ca un copil care nu își cunoaște părinții”, spunea Nicolae Iorga. Tinerii noștri nu vor să fie orfani! Vor să știe cine sunt, încotro să meargă, ce să facă pentru a rămâne fii legitimi.
La o sută de ani de la Marea Unire, 75 de tineri din Protopopiatul Târgu Neamț, 130 din Protopopiatul Dorohoi și 60 din Protopopiatul Darabani au participat în zilele de 1 mai, 5 mai, respectiv, 12 mai 2018, la întâlnirea anuală a tinerilor din protopopiatul lor.
Întâlnirile au fost organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei de către Departamentul Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor și de Protopopiatele Târgu Neamț, Dorohoi și Darabani. Gazdele întâlnirilor au fost Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, Parohia Sfântul Ilie din Dealu Mare - Dorohoi și Parohia Sfântul Nicolae din Mileanca - Darabani.
Pentru ca tinerii noștri să-și cunoască mai bine istoria și pentru a înțelege spusele lui T. Albani că ”unitatea Râmâniei, nu este nici opera unui om, nici a unei provincii, nici unei generații ci rezultatul luptelor susținute vreme de veacuri de cei mai buni fii ai poporului românesc”, tema dezbătută în cadrul întâlnirilor pe protopopiat a fost ,,Unitatea - izvor de înțelepciune și putere pentru tineri”.
Tinerii participanți, părinții moderatori și voluntarii Sectorului de Misiune au petrecut o zi întreagă încercând să afle - prin intermediul Sfintei Liturghii, a conferinței, a sesiunilor de lucru pe grupe și al discuțiilor în plen - de unde și-au luat înaintașii puterea de a înfăptui Unirea, care au fost valorile care i-au ajutat pe români să fie uniți și să dăinuie ca neam.
Astfel, prin intermediul conferinței susținute de părintele Arhim. Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune și a celei susținute de părintele Olivian Sandu, parohul Bisericii Vorona Mare, tinerii au aflat că românii de acum 100 de ani au reușit să se unească deoarece aveau aceeași credință, vorbeau aceeași limbă, aveau un trecut comun, aveau aceleași doruri, idealuri și valori în care credeau. Au fost atunci oameni care au conștiențizat că, doar uniți, românii pot dăinui ca neam. Și aceștia au jertfit mult - timp, sânge, relații, bani, chiar și viața - pentru a realiza acest ideal, Unirea. Nu au precupețit nici un efort. Acești oameni au pus interesul neamului mai presus de interesul lor. Au crezut că românii pot fi una. Au avut curajul să lupte pentru visul lor și au ieșit biruitori. Și, și-au dat seama că România va dăinui atât timp cât va fi clădită pe temelii tari: pe credință dreaptă în Dumnezeu, pe adevăr, pe iubirea de glie și de frate.
Pornind de la o poveste, pe care a așezat-o, cu abilitate, pe temeliile realităţii, Părintele Olivian Sandu i-a ajutat pe tinerii să înţeleagă cât de importantă este unitatea lor şi cât de săraci pot fi sub povara orgoliilor, a răutăților şi a frustrărilor.
În cadrul sesiunilor pe grupe, a fost abordată problematica unirii sub aspect istoric şi religios, strategia dezbaterilor vizând în permanent ideea de unitate. Și jocurile de echipă au subliniat același lucru: unitatea e izvor de putere. Părinții moderatori au căutat să identifice și aşteptările actuale ale tinerilor de la Biserică şi cum anume pot reuși ei să-L aşeze pe Hristos în sufletulul tinerilor și ce să facă ca aceștia să simtă că, în centrul preocupărilor lor de fiecare zi, este firesc să se afle dorul de unitate, căutarea prieteniei şi săvârşirea binelui.
După o zi întreagă de abordare diferită a temei unității, în sesiunea de concluzii, tinerii au reuşit răspundă la întrebări precum: „ce putem învăța de la cei care au înfăptuit Unirea?; ce ar trebui să facă tinerii pentru a fi uniți?; care sunt izvoarele din care își pot lua putere?; care sunt dușmanii unității?; de ce merită să fim uniți?”
În încheierea întâlnirii de la Dorohoi, elevi ai Seminarului Teologic ,,Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” din Dorohoi au valorificat dansul şi cântul popular alături de tinerii atoreni care şi-au arătat măsura talentului lor în grai românesc, fie prin vers recitat ori cântat.
Cei prezenți la aceste trei întâlniri au înțeles că mult adevăr este în gândul lui I. Popescu Băjenaru care afirma că: ”Dacă pământul poate fi hotărnicit cu granite, sufletului nu i se poate pune nici o stavilă. Dacă mai avem frați necuprinși în hotarele pământului românesc, să nu uităm că acești frați pot fi cuprinși în nemărginita dragoste a sufletului românesc”. Și fiecare a hotărât să îmbunătățească câte ceva în propria viață, pentru a ajuta la păstrarea unității cu cei din familia lor, din Biserică, și din societate.
(Pr. Dumitru Pintilie și Pr. Foca Mihai Claudiu, Responsabili pentru activitățile de tineret din Protopopiatele Târgu Neamț și Dorohoi)