Astăzi, 1 iulie, Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi. Cu acest prilej, Mănăstirea Bogdana din Rădăuţi şi-a sărbătorit, prin Liturghie arhierească, hramul bisericii noi.
Sfânta Liturghie dedicată hramului a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Slujba arhierească a fost săvârşită în biserica mare a mănăstirii şi a reunit numeroşi credincioşi din municipiul Rădăuţi, dar şi din alte colţuri ale ţării. Ca în fiecare an, copiii aflați în grija Aşezământulului „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți” au fost și ei prezenți alături de părintele stareț Justin Dragomir, întâmpinându-i pe cei doi ierarhi cu flori şi asistând apoi la Sfânta Liturghie.
La finalul slujbei, IPS Părinte Pimen a rostit cuvântul de învățătură, în care a explicat Evanghelia zilei - Vindecarea celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarei- amintind de grija pe care trebuie să o avem față de aproapele nostru, în special pentru cei aflați în suferință: „Orice bine primit cere și o jertfă. Dacă am primit vindecare de boală sau dacă am primit orice altă binecuvântare de la Dumnezeu, suntem datori să aducem o jertfă, să renunțăm la ceva pentru binele celui de lângă noi și mai ales pentru binele celui suferind. Aceasta este viața creștină: să ne jertfim pentru cei de lângă noi”.
După cuvântul de învăţătură s-au împărţit închinătorilor prezenți peste 500 de pachete de hram, realizate cu ajutorul copiilor de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”.
Sfântul Ierarh Leontie l-a avut ca ucenic pe Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare
Între anii 1359-1365, primul domnitor al Moldovei, Bogdan I, ctitoreşte la Rădăuţi Mănăstirea Bogdana, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. Când, prin voinţa domnească, mănăstirea a devenit catedrală episcopală, aici a slujit ca episcop Cuviosul Leontie din Schitul Laura. După ce şi-a împlinit îndatoririle de episcop, având o vârstă înaintată, Cuviosul s-a retras la schitul îndrăgit. Înainte de a-şi da obştescul sfârşit, primeşte îngerescul chip al schimniciei, cu numele de schimonahul Leontie. După trecerea la cele veșnice, moaştele sale au fost mutate la Rădăuţi. După multe întâmplări cumplite, o parte din sfintele moaşte ale Cuviosului Leontie sunt aşezate din nou spre închinare şi cinstire în biserica Mănăstirii Bogdana, iar nouă biserică din incinta aşezământului monahal îl are ca ocrotitor.
Sărbătorirea Sfântului Ierarh Leontie prefaţează în mod simbolic și ziua de 2 iulie, dată în care Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a trecut la Domnul. Sfântul Ierarh Leontie l-a avut ca ucenic pe Sfântul Daniil Sihastru, duhovnicul Voievodului Ştefan cel Mare.