Duminică, 28 Octombrie 2018
Alex Atudori

În după amiaza zilei de 26 octombrie 2018 a avut loc sfințirea bisericii de lemn în stil maramureșean situată în incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap din localitatea Păstrăveni, județul Neamț. Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Având hramul Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, biserica sfințită este așezată în incinta Centrului de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) din localitatea Păstrăveni. Cu o istorie de peste cinci decenii, centrul a fost modernizat continuu în ultimii 15 ani, beneficiind de o finanțare de 15 milioane de euro de la Guvernul Landului Bavaria prin Fundația germană „Bayerische Kinderhilfe Rumanien” pentru construirea unui nou pavilion dotat cu cabinete de terapie, birouri și apartamente.

La finalul slujbei de sfințire, ieromonahul Hrisostom Filipescu, egumenul Schitului „Sfânta Maria Magdalena” din Țibucani, a fost hirotesit întru protosinghel, iar părintele Baciu Nicolae a primit rangul de iconom. Cei doi părinți răspund spiritual de Centrul de Recuperare de la Păstrăveni. De asemenea, IPS Părinte Mitropolit Teofan a acordat directorului Centrului, doamna Bârnat Nicoleta, ordinul Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, pentru merite deosebite în promovarea culturii creștine. Distincții de vrednicie au primit și reprezentanții fundației germane care se ocupă de modernizarea și funcționarea instituției.

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a explicat de ce biserica așezământului este un „semn și un pas spre normalitate”: „O biserică te duce cu gândul, cu inima, cu sufletul, la Domnul Hristos, care a zis «Fără de Mine nu puteți face nimic». Și cu cât mai grea este o situație, cu atât îți dai seama că fără ajutorul lui Dumnezeu ești pierdut. Câtă suferință se află, uneori conștientizată, poate de cele mai multe ori neconștientizată, în sutele de copii, de tineri care se află în acest centru! Cu câtă greutate cei care ostenesc aici sunt chemați să le aline suferința sau să le ofere o clipă de bucurie, atât cât o conștientizează ei! Fără ajutorul lui Dumnezeu și fără semnul pe care Biserica așezată în incinta acestui centru îl adresează - într-o formă știută de Dumnezeu - către toți copiii și către toți cei care ostenesc aici să înțeleagă că fără de Dumnezeu nu putem împlini nimic adevărat, autentic și de durată”.

La Centrul de recuperare de la Păstrăveni sunt îngrijite peste 200 de persoane cu handicap, misiunea Centrului fiind aceea de a creşte şansele recuperării si integrării acestor persoane în familii și în comunitate. În prezent Centrul beneficiază de dotări moderne prin care se asigură îngrijirea personală, asistența medicală generală și de specialitate precum și recuperare prin terapie și activități specifice.