Zilele trecute, „Cutia cu Papucei pentru Ei” s-a deschis în județul Neamț pentru a doua oară anul acesta. Cutiile cu ghete noi și călduroase au ajuns să încălzească 29 de copii din satul Bălușești, comuna Dochia, județul Neamț. Copiii nu au nicio formă de învățământ în sat și călătoresc zilnic 5 kilometri pentru a ajunge la școală, cu microbuzul școlar sau pe jos.
Cu ajutorul părintelui paroh, Valentin Timofte, voluntarii au identificat copiii, nevoile și au aflat numerele la ghetuțe pentru ca fiecare copil să primească perechea potrivită. La sfârșitul ultimei repetiții de colinde, înainte ca pașii să îi poarte la fiecare poartă din sat, copiii au primit cutiuțele în biserica Sfântul Nicolae, ocrotitor al proiectului.
Tot zilele trecute, voluntarii au lucrat cu prietenii lor cu suflet mare de la cafeneaua Jassyro, din Iași. Aceștia au inițiat împreună mini campania „Secret Santa”, iar în cele 10 zile, cei ce le-au trecut pragul, s-au bucurat atât de savoarea unei cafele, dar au avut şi posibilitatea de a fi Moş Crăciun pentru unul dintre cei 27 de copii înscrişi pe o listă, din satul Frăsuleni, comuna Victoria, judeţul Iaşi.
La sfârșitul campaniei, voluntarii proiectului și cei ai Colegiului „Sfântul Nicolae” au mers la casele copiilor din Frăsuleni şi le-au oferit ghețele noi și călduroase, dar şi alte daruri adunate.
Puterea comunității
Fiecare proiect are nevoie de inițiatori și oameni care să creadă în misiunea lui pentru a se implica. Puterea unui proiect cu impact pozitiv în comunitate, care să aibă continuitate pe termen lung, ține de numărul de oameni dedeicați care contribuie la relizarea faptelor bune. Voluntarii își doresc să conecteze oamenii din comunitate în direcția aceluiași scop.
Copiii au nevoie de sprijin pe tot parcursul școlar, au nevoie de modele și de îndrumare, iar toate astea se pot face prin comunitatea lărgită de oameni, în cadrul Bisericii, alături de școală și de familie.
„Punctele de legătură în proiect sunt oamenii din comunitate care pot oferi un sfat, care identifică o familie în nevoie, oferă transportul, achizitionează ghetuțe, dăruiesc timp, energie și creativitate pentru proiecte. Printre ei sunt elevi sau studenți, ori preoți, profesori, antreprenori locali sau companii, angajați în sistemul public, voluntari și angajați ai asociațiilor, dar toți cu scopul de a dezvolta comunitatea cu impact bun pe termen cât mai lung. Implicarea în comunitate o facem prin proiecte educaționale, de sprijin sau de motivare pe tot parcursul anului, nu doar în preajma sărbătorilor mari. Ne propunem ca sprijinul și exemplele pe care le dăm să ajute pe copii și comunitatea pe o perioadă mai lungă de timp. Ne dorim să înlocuim bucuria punctuală a primirii unei ciocolate cu bucuria zilnică a copilului că ajunge zâmbitor la școală, cu bucuria părinților că au o grijă în minus, cu bucuria că nu sunt singuri și bucuria credinței și a încrederii că Dumnezeu are grijă de ei, toate astea cu implicarea celor pe care i-am menționat mai sus. Am observat că mulți își doresc să ajute, dar nu știu unde și cum. Suntem datori să construim un context sigur, de încredere, vizibil și plăcut oamenilor cu valori comune, un context la care fiecare să se implice cu drag, având aceeași misiune. Conlucrarea, comuniunea și implicarea fiecăruia dintre noi cu 1% mai mult decât o facem acum, pe tot parcursul anului, va aduce cu siguranță o schimbare în bine în jurul nostru, mai ales dacă o facem cu binecuvântarea și voia lui Dumnezeu” a declarat Valentin Țoc, unul dintre voluntarii și inițiatorii proiectului Cutia cu papucei pentru Ei.
Pași siguri și cu încredere în sala de clasă
Voluntarii proiectului își doresc să fie intermediarii între copii și cei care vor să ajute. Ei își propun să ofere copiilor încrederea că pașii lor către școală și viitor sunt susținuți.
Foarte mulți copii nu au încălțăminte potrivită iernii și gerului. Unii aleg să nu meargă la școală în zilele geroase, alții își împart ghetuțele cu frații. Dar cei mai mulți aleg să meargă cu încălțăminte de vară-toamnă, cu binecunoscuții adidași din bazar.
Cei mai mulți dintre copii sunt la sat, unde distanțele sunt mari și mijloacele de transport mai rare.
De aici a plecat și inițierea Proiectului „Cutia cu Papucei pentru Ei”, acum 4 ani, care a încălzit, până astăzi, piciorușele a peste 600 de copii din cele 6 județe ale Moldovei.
O reconfirmare și mulțumire pentru voluntarii implicați a fost nominalizarea proiectului Cutia cu papucei pentru Ei în etapa finală a Galei Naționale a Voluntarilor din 2018 de la București, locul unde s-au adunat peste 400 de voluntari și proiecte cu impact din toată țara.
Campania continua toată iarna. Cum poți ajuta?
Iarna aceasta, în an de centenar, proiectul își propune să aducă ghetuțe la câte 100 de copii din fiecare dintre județele Neamț, Iași și Botoșani, cu un total de 300 de copii. Au trecut deja de jumătatea obiectivului propus, însă mai nevoie de sprijin.
Momentan, proiectul are două variante pentru achizitionarea perechilor de ghete de iarnă:
- poți să donezi direct o sumă de bani și voluntarii cumpără ghetuțele
- cumperi dintr-un shop online ghetuțele și pui adresa de livrare pentru una din cele 2 adrese ale proiectului din Iași și Neamț.
Modalitati plata pentru donatii: cash, pe mobil prin aplicațiile Revolut - 0745 549 784 sau BT Pay - 0745 549 784, online in contul bancar Asociatiei MIRA (CIF: 33492902) deschis la BRD - RO07BRDE240SV62356272400