În data de 27 martie 2019, la ora 13:00, s-a dat startul celei de-a doua ediţii a competiţiei fotbalistice organizată de Protopopiatul Iaşi III. Astfel, sala de sport din localiatea Miroslava, a devenit, încă o dată, amfitrionul celor opt echipe care s-au luptat pentru a obţine un loc în etapa următoare.
Copii din clasele V-VIII, alături de profesorii de sport şi preoţii parohi, au umplut incinta sălii cu emoţii, entuziasm şi emulaţie. Dorinţa de e deveni învingător nu a acoperit-o pe cea de cunoaştere reciprocă şi bucurie datorată experienţelor împartaşite.
Fiind la a II-a ediţie, putem spune că avem oarece experienţă, asta resimţindu-se în desfăşurarea evenimentului. Echipele au fost alcătuite din câte şapte jucători, iar reprizele au durat douăzeci de minute, cu o pauză de cinci minute. Localitaţile participante au fost: Mironeasa, Mogoşeşti, Podul Iloaiei, Popeşti, Miroslava, Ciorteşti, Valea Ursului (com. Grajduri) şi Bodeşti (comuna Scânteia). Pentru etapa semifinalelor, care va avea lor în data de 3 aprilie, s-au calificat echipele din Podul Iloaiei, Popeşti, Bodeşti (comuna Scânteia) şi Mogoşeşti.
A fost o atmosferă de sărbătoare, nu s-a dat niciun cartonaş galben sau roşu, învingătorii i-au îmbrăţişat pe cei învinşi şi au dat dovadă de foarte mult respect. Un rol important l-au avut profesorii de sport, care s-au implicat cu seriozitate în demersul nostru, dar şi preoţii parohi Petru Marciuc (Mogoşeşti), Marius Zăbavă (Bodeşti), Ionuţ Apostol (Şerbeşti), Vasile Matcovici (Popeşti), Ionel Proca (Valea Ursului), Ioan Cârcu (Mironeasa), Ioan Drăgoi (Podul Iloaiei) şi, nu în ultimul rând, Adeodatus Ungureanu de la Parohia Miroslava II, care a fost şi gazda evenimentului, prin munca depusă pentru a le insufla copiilor spiritul competivităţii loiale şi folositoare, dar şi prin efortul material pe care l-au suportat.
Sopul acestei întreceri sportive este de a descoperi, dacă este cazul, câţiva copii talentaţi pe care să îi promovăm şi să îi sprijinim în dezvoltarea abilităţilor cu care au fost înzestraţi de Dumnezeu, dar şi de a-i apropia mai mult de Biserică, prin evindenţierea strânsei legături dintre educaţia fizică şi cea duhovnicească. Poate cea mai potrivită referire la finalitatea către care trebuie să aspire orice sportiv, adică mântuirea sufletului, o face Sfântul Apostol Pavel când zice: „Nu ştiţi că cei ce aleargă la locul de alergare, toţi aleargă, dar numai unul capătă premiul? Alergaţi dar în aşa fel ca să căpătaţi premiul! Toţi cei ce se luptă la jocurile de obşte, se supun la tot felul de înfrânări. Ei fac lucrul acesta ca să capete o cunună, care se poate vesteji: noi să facem lucrul aceasta pentru o cunună, care nu se poate vesteji. Eu, deci, alerg, dar nu ca şi cum n-aş şti încotro alerg. Ci mă port aspru cu trupul meu, şi-l ţin în stăpânire, ca nu cumva, după ce am propovăduit altora, eu însumi să fiu lepădat” (1 Corinteni 9:24-27).
Să alergăm pentru cupa cerească! (Pr. Mihalachi Bogdan-Iulian, responsabil cu activitățile cultural-artistice, sportive și în comunicarea media ale Protopopiatului Iași III)