Marţi, 16 aprilie 2019, Parohia „Adormirea Maicii Domnuluiˮ - Răuceşti, judeţul Neamţ, a găzduit şedinţa de primăvară a preoţilor din Protoieria Târgu Neamţ. Manifestările au început cu Liturghia Darurilor oficiată în biserica parohială sub înalta binecuvântare a Părintelui Mitropolit Teofan, care a fost primit de elevii şcolii, de oficialităţile locale, de credincioşii din parohie şi de preoţii din protoierie la primele ore ale dimineţii.
După oficierea Sfintei Liturghii, împărtăşirea preoţilor prezenţi şi a credincioşilor, părintele protoiereu Nicolae Axentioi a rostit un cuvânt de bun venit şi a scos în evidenţă rolul preotului în comunitate şi importanţa Bisericii, care este singura instituţie vie şi activă în contextul în care şcolile, cabinetele medicale şi alte instituţii se închid sau nu mai are cine să le deservească.
Părintele Dumitru Cramba, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnuluiˮ, şi-a exprimat bucuria de a-l primi pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan în mijlocul credincioşilor şi a mulţumit tuturor ce s-au implicat în organizarea acestui eveniment istoric din viaţa parohiei şi celor care susţin proiectele parohiei.
Părintele Mitropolit Teofan a precizat câteva aspecte din viaţa unei comunităţi în legătură cu apartenenţa la biserica parohială, îndemnându-i să păstreze dreapta credinţă, iar la final i-a felicitat pe cei implicaţi în activităţile liturgice şi gospodăreşti ale parohiei. Pentru implicare, părintele paroh, Dumitru Cramba a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, iar colaboratorii şi binefăcătorii bisericii au primit distincţii de vrednicie.
Sfinţire de centru social-pastoral
După terminarea Liturghiei arhiereşti, a fost oficiată slujba de sfinţire a centrului social-pastoral în prezenţa autorităţilor locale, a credincioşilor şi a preoţilor. Clădirea a fost construită între anii 2011-2019, având suprafaţa de 520 m2 şi etaj. După agapa frăţească oferită de parohie, a debutat conferinţa preoţească cu prezentarea referatului „Biserica, centrul vieţii spirituale a satului românescˮ de către părintele Ovidiu Pavel Dediu de la Parohia Poiana, comuna Brusturi. Părintele a evidenţiat atmosfera satului românesc autentic în perioada de dinainte de modernizare, concluzionând că nu vor mai exista în viitor diferenţe dintre mediul urban şi mediul rural. În continuare, părintele a arătat ce problemă creează confortul, care-l îndepărtează pe om de Dumnezeu. După susţinerea referatului, părinţii şi-au exprimat opiniile cu privire la conţinutul materialului, iar Părintele Mitropolit l-a felicitat pe părintele conferenţiar.
La finalul şedinţei s-a vorbit despre anumite teme din viaţa parohiilor şi anumite aspecte pastoral-misionare şi administrativ-gospodăreşti.
La propunerea Părintelui Mitropolit, cu ajutorul Centrului eparhial şi al preoţilor, se va implementa un proiect misionar, prin donarea unei cărţi unor familii de pe teritoriul fiecărei parohii. Cei selectaţi vor primi Învăţătura de credinţă ortodoxă, carte ce ajută la mărturisirea cât mai clară a credinţei noastre.
Un an de la trecerea la cele veşnice a părintelui Vasile Adiaconiţei
În după-amiaza zilei de 15 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a poposit la Parohia Târpeşti. Aici, la mormântul părintelui Vasile Adiaconiţei (1965-2018), ierarhul a săvârşit o slujbă de pomenire, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, dar şi de familia părintelui şi a credincioşilor ce au dorit să-şi exprime un gând de recunoştinţă pentru părintele lor duhovnicesc care şi-a lăsat amprenta în Parohia Ţolici timp de 24 de ani de înnoire, jertfă şi dăruire, într-un context pluriconfesional şi intercultural. (Pr. Constantin Cristian Andron)