Celebrarea celor 161 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată la Iași printr-un ceremonial militar şi religios derulat în Piaţa Unirii. 10.000 de ieșeni au participat la momentele organizate de municipalitate, iar invitați speciali în acest an au fost președintele României, Klaus Iohannis, și prim-ministrul Ludovic Orban. Alături de aceștia, au fost prezenți la Iași ambasadori, parlamentari, primari și alte personalități.
Piaţa Unirii a fost şi în acest an locul de întâlnire pentru aproximativ 10.000 de ieșeni care au dorit să celebreze împlinirea celor 161 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor. De asemenea, oficialităţi centrale și locale, ambasadori, oameni de cultură şi reprezentanţi ai Bisericii au fost prezenţi la momentele desfăşurate la Iaşi.
Evenimentele oficiale de la Iasi au debutat cu intonarea imnului de stat, urmată de ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoti. Apoi au avut loc discursurile invitaților. Printre cei care au rostit alocuțiuni la momentul aniversar s-a numărat și Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Ierarhul a subliniat: „Binecuvântarea lui Dumnezeu a fost asupra Moldovei și Țării Românești în anul 1859, luna ianuarie, zilele 5 și 24. După o lungă perioadă de viață separată cu multe lucruri în comun, dar și cu asperități și conflicte, cele două provincii românești se unesc într-o singură țară. Oameni puternici, cu viziune, capabili să se depășească pe sine, cu frică și credință în Dumnezeu, au așezat țara pe făgaș trainic întru așteptarea Ardealului să vină acasă. O singură tristețe umbrea evenimentul din 24 ianuarie 1859. Doar o parte a Moldovei s-a unit cu Țara Românească. Moldova de Răsărit și Moldova de Sus erau înstrăinate, precum sunt și acum. Este destinată generația noastră să împlinească, fie și în parte, ceea ce nu s-a desăvârșit atunci? Dumnezeu are cu certitudine planul Său în toate. Și, ceea ce este imposibil sau foarte greu pentru noi, oamenii, este cu putință la Dumnezeu. Cu gând de recunoștință față de făuritorii Unirii din 1859 și 1918, cu dor de românii înstrăinați în Răsărit sau în Apus, cu speranță pentru mai bine în interiorul țării, rugăm pe Dumnezeu să ne inspire, să ne ierte, să ne călăuzească și să ne dăruiască putere întru slujirea oamenilor acestei țări. Amin. Așa să fie!”.
În acest an, a participat la evenimentele de la Iași și președintele țării, Klaus Iohannis. Un alt demnitar important prezent în Piața Unirii din capitala Moldovei a fost prim-ministrul Ludovic Orban. De asemenea, printre invitați s-au numărat ambasadorii în România ai Statelor Unite ale Americii și Republicii Moldova. Printre cei care au rostit alocuțiuni a fost și primarul municipiului Iași, Mihai Chirica. După alocuțiuni, s-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a avut loc parada militară și tradiționala „Horă a Unirii”. Tot în Piața Unirii a fost organizat și un spectacol de muzică populară, iar municipalitatea a oferit pentru participanții la evenimente ceai, vin fiert și plăcinte moldovenești.
Slujba Parastasului pentru făuritorii Unirii Principatelor Române
Din Piața Unirii s-a mers la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi”, unde Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit slujba Parastasului pentru făuritorii Unirii Principatelor Române. Și la acest moment au participat șeful statului, Klaus Iohannis, și premierul Ludovic Orban, care au depus coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La finalul slujbei de pomenire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un scurt cuvânt: „Ne-am rugat pentru o clipă ca Dumnezeu să odihnească în pace sufletul robului său, Alexandru Ioan Voievod. De acolo, din veșnicia Împărăției lui Dumnezeu, sufletul marelui voievod se bucură, văzând că o lumânare este aprinsă, o floare este așezată pe mormântul său și din partea președintelui țării pe care el a creat-o, din partea primului-ministru, din partea dumneavoastră, a tuturor celor de față. Se bucură sufletul voievodului că lupta pe care a avut-o este apreciată după mulți ani, că strădania sa este certificată și dorul său împlinit. În același timp, de acolo, de sus, ne privește și ne roagă să-i păstrăm și să-i întregim moștenirea. Dumnezeu să-l odihnească în pace! Veșnica lui pomenire!”.
GALERIE FOTO completă, aici: https://doxologia.ro/foto/foto-cum-s-vazut-celebrarea-unirii-principatelor-romane-la-iasi
Tot pe data de 24 ianuarie, la inițiativa Consiliului Județean Iași, a avut loc o festivitate aniversară în cadrul căreia a fost acordat titlul de Cetățean de Onoare al Județului Iași la trei personalități. Printre cei ce au primit acest titlu a fost și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. În seara zilei, din zona Palatului Culturii au fost lansate mai multe lampioane. Ziua Unirii la Iași s-a încheiat cu retragerea cu torțe a militarilor de la Garnizoana Iași, pe traseul Muzeul Unirii-Piața Palatului Culturii.