După ample lucrări de consolidare, restaurare și pictură, Biserica cu hramurile „Sfinții 40 de Mucenici” și „Toți Sfinții Români” din Municipiul Iași a fost resfințită. A fost prima slujbă de târnosire din capitala Moldovei după perioada de urgență generată de pandemia cu noul coronavirus. Slujba a fost săvârșită de IPS Părinte Mitropolit Teofan și a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o scenă în aer liber, precum și de binecuvântarea bustului pictorului Eustatie Altini.
Credincioşii din Parohia „Sfinții 40 de Mucenici” și „Toți Sfinții Români” din Iași au asitat duminică, 28 iunie, la un eveniment istoric pentru comunitatea lor și pentru viața religioasă din Iași: resfințirea locașului lor de cult de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Evenimentul a fost cu atât mai deosebit cu cât a fost prima slujbă de târnosire din municipiu după perioada de urgență generată de pandemia cu noul coronavirus. Din soborul co-slujitor au făcut parte - alături de pr. paroh Ioan Rusu și pr. Victor Dornescu- de la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ - au făcut parte pr. Marian Timofte, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iaşi 1, pr. prof. univ. dr. Gheorghe Petraru și pr. prof. univ. dr. Ioan Cristinel Teșu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, pr. Petrică Lehaci, parohul Bisericii „Sfântul Nectarie“ din Iaşi.
„Dumnezeu nu rămâne niciodată și nimănui dator”
După tradiţionala primire cu pâine şi cu sare, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a început slujba de târnosire a locaşului de cult. Biserica cu hramurile „Sfinții 40 de Mucenici” și „Toți Sfinții Români” a fost resfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, atât la exterior, cât și pe interior, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. La slujba de resfinţire, urmată de slujba Sfintei Liturghii, săvârşită pe o scenă frumos împodobită în aer liber, au luat parte numeroși credincioşi, care au respectat distanța sanitară și care au stat la rând și pentru a trece prin Sfântul Altar. La eveniment au participat şi membri ai autorităţilor locale şi centrale, precum și mai mulți membri ai comunități academice din Iași.
„Caută mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și atunci și sănătate, și familie, și parte materială, și împliniri profesionale vor veni, căci Dumnezeu nu rămâne niciodată și nimănui dator. Acestea se împlinesc însă cu și cu o condiție: ca Dumnezeu să fie așezat în centrul vieții noastre. În al doilea rând, Domnul Hristos ne cere să nu-l judecăm pe cel pe care-l considerăm, din mai multe pricini, că este mai păcătos, mai necredincios, mai departe de calea adevărului decât noi. În al treilea rând, asumarea încercărilor, greutăților și suferinței, care, oricum, oricât am încerca noi să le evităm, fac parte din viața omului”, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.
La finalul Sfintei Liturghii, părintele protopop Toma Gradinaciuc a dat citire unei copii a hrisovului de resfinţire, act semnat de IPS Mitropolit Teofan şi pus la slujba târnosirii în piciorul Sfintei Mese din Altar.
„Crucea Moldavă” pentru preotul Ioan Rusu
Drept recunoştinţă pentru implicarea, perseverența şi dăruirea de care a dat dovadă în restaurea locașului de cult, părintele paroh Ioan Rusu a primit cea mai mare distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei - „Crucea Moldavă”. Tot în acest context, părintele co-slujitor Victor Dornescu a primit „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a felicitat atât pe cei doi preoți, cât şi pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi restaureze și înfrumusețeze biserica, oferind distincţii de vrednicie la o parte dintre cei care au ajutat de-a lungul timpului. Printre cei evidențiați s-a numărat prof. dr. Mircea Manolovici, care a primit distincția „Crucea Moldavă”, inginerul Emil Butunoi - distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, prof. univ. dr. Felicia Dumas - distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.
„Pentru noi, se împlinesc anul acesta 38 de ani de când am fost numit la această parohie. 38 de ani de bucurii, de împliniri, dar și de încercări, toate de la Domnul. 38 de ani pe malul lacului Vitezda, Vitezda pe care noi o numi Biserica Mântutorului nostru Iisus Hristos. În toată această perioadă, m-am comportat mai ales după cuvintele Sfântului Grigorie Teologul: «Mai bună este fapta fără vorbă, decât vorba fără faptă»”, a spus în cuvântul de final părintele paroh Ioan Rusu.
La final, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat o scurtă slujbă de binecuvântarea a bustului pictorului Eustatie Altini, ridicat în incinta locașului de cult, alături de busturile scriitorului și diaconului Ion Creangă și a poetului, prozatorului și dramaturgului Gheorghe Asachi.
Biserica cu hramurile „Sfinții 40 de Mucenici” din Iași a fost ridicată în 1760 în codrii Copoului de altădată, de către hatmanul Vasile Roset și doamna sa, Safta, pe locul hărăzit prin hrisov domnesc de către domnitorul Moldovei Ioan Theodor Callimachi și sfințit de către Mitropolitul Moldovei Gavriil Calimachi. De-a lungul timpului, biserica a suferit două modificări majore, una în 1858, prin adăugarea pronaosului actual cu cafas și clopotniță deasupra, iar a doua în 1899, când s-a adăugat actualul pridvor. În anul 1986 s-a supraînălțat acoperișul bisericii și s-a extins cu console sculptate din lemn de stejar. Potrivit inscripţiei de pe o placă din marmură, între anii 1859-1863, la Biserica „Sfinţii 40 de Mucenici“ din Iaşi a slujit ca diacon Ion Creangă. Tot aici scriitorul modovean s-a cununat. Un bust montat în curte îi păstrează amintirea. Alături de bustul lui Ion Creangă, curtea Bisericii „Sfinţii 40 de Mucenici“ găzduieşte şi bustul lui Gheorghe Asachi, sculptat de C. Crengăniş, precum și bustul, de dată recentă, a pictorului Eustatie Altini.
În 1997 au început lucrări majore de consolidare și restaurare ale sfântului locaș, conform proiectului aprobat de Ministerul Culturii și Cultelor din România și avizat de Serviciul Tehnic al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Pictura a fost executată în tehnica „fresco” între anii 2010-2013 de către pictorii autorizați Vasile Carp și Violeta Carp. Toate aceste ultime lucrări au fost realizate sub coordonarea părintelui paroh Ioan Rusu, în timpul părinților protopopi Constantin Andrei și Toma Gradinaciuc, cu jertfa și contribuția credincioșilor parohiei, a altor donatori și binefăcători din afara ei, a Primăriei Municipiului Iași și a Secretariatului de Stat pentru Culte București.