Zi de importanță istorică pentru locuitorii din satul Pocreaca, comuna Schitu Duca, județul Iași, unde în Duminica a X-a după Rusalii, 16 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a resfințit vechea biserică, în urma finalizării unui amplu proces de restaurare.
Zeci de oameni din împrejurimile Iașului, autorități centrale și locale dar și credincioșii comunității din Pocreaca s-au adunat în această dimineață la Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” pentru a lua parte la resfințirea lăcașului – monument istoric, vechi de peste 160 de ani. După ce au fost binecuvântate zidurile și sfânta masă cu apă sfințită și Sfântul Mir, chiriarhul a sfințit și noua casă socială aflată în proximitatea sfântului lăcaș. Sfânta Liturghie a fost oficiată în aer liber, într-un spațiu special amenajat în conformitate cu noile recomandări medicale impuse de pandemie. Alături de Părintele Mitropolit au mai slujit părintele vicar administrativ Marian Timofte, părintele consilier administrativ Andrei Atudori, părintele arhimandrit Nicodim Petre, consilierul Sectorului de Misiune al Arhiepiscopiei Iașilor, părinții protopopi Toma Gradinaciuc și Marius Daniel Profir, dar și clerici din vecinătatea parohiei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de elevi de la Seminarul Teologic „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, dirijat de diac. Mihai Ursache.
IPS Teofan: „Când ești odihnit, ești tămăduit, vindecat”
După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția sa le-a vorbit celor prezenți despre cum trebuie să ne vindecăm de bolile sufletești, conform învățăturii Mântuitorului: „Domnul Hristos, vindecând pe cineva bolnav, a fost întrebat de ce noi, oamenii obișnuiți, nu putem să-l vindecăm. Atunci, Domnul a spus că pentru această vindecare este nevoie de odihnă. Când ești odihnit, ești tămăduit, vindecat. Domnul Hristos ne spune în Sfânta Evanghelie că avem nevoie de trei lucruri pentru a ne vindeca, pentru a ne odihni, pentru a ne cunoaște drumul: avem nevoie de credință, post și rugăciune. Dacă ați avea credință cât un grăunte de muștar, ați putea muta și munții, munții îngrijorării, munții stresului, munții superficialității. Postul înseamnă a ține cont de nevoie tale trupești și nimic mai mult, dar să încercăm să postim puțin și cu ochii noștri. Să avem postul picioarelor, să nu mergem unde nu trebuie. Să avem postul mâinilor, să nu facem ceea ce nu trebuie. Să avem postul urechilor, să nu credem întotdeauna ceea ce auzim, după cum spunea părintele Paisie, adică să fim selectivi în tot ceea ce auzim. Rugăciunea este ca aerul; ea nu înseamnă doar a sta în genunchi și a citi din Ceaslov, ci înseamnă a avea gândul la Dumnezeu”.
În cadrul slujbei, diaconul Marius Emanuel Sandu a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Dimitrie” Călugăreni, Protopopiatul Ceahlău, județul Neamț. Totodată, în timp ce credincioșii care au primit binecuvântare s-au împărtășit cu Sfintele Taine, părintele vicar administrativ Marian Timofte a dat citire hrisovului de sfințire.
Pentru meritele deosebite avute în administrația bisericească dar și în parohie, părintele protopop Mihail Roșu a primit cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, „Crucea Moldavă”. De asemenea, domnii Liviu Titianu și Florin Iordache au primit „Crucea Moldavă” pentru mireni, iar domnii Liviu Bulgaru, Mihai Mihalache și doamna Diana Hromei au primit din partea Părintelui Mitropolit distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. Ministrul Mediului, Costel Alexe, dar și președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, au primit din partea ierarhului o Sfântă Scriptură, iar ctitorii și susținătorii comunității parohiale au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Localitatea Pocreaca este un sat vechi răzășesc, aflat în comuna Schitu Duca din județul Iași. Numele satului este dat de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, conform unei legende păstrate cu sfințenie de bătrânii satului. Lucrările la acest sfânt lăcaș au început în 1850 și s-au terminat în 1857, fiind sfințit de Episcopul Meletie Istrati al Hușilor. Parohia este formată din 130 de familii, conform ultimului recensământ din 2020. Lucrările de restaurare au început la data de 4 iunie 2018 și au fost finalizate în data de 9 aprilie 2020. Biserica cu hramurile „Duminica Tuturor Sfinților” și „Sfântul Ierarh Nicolae” din Pocreaca este monument istoric, cuprins în lista monumentelor istorice.