Duminică, 18 Aprilie 2021
Flavius Popa

În Duminica a V-a din Postul Sfintelor Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Iași. Sfintele slujbe au fost săvârșite pe un podium special amenajat pe esplanada sfântului lăcaș. În cadrul Liturghiei, părintele ieromonah Teodosie Bordieanu a fost hirotesit protosinghel.

Credincioșii care au venit să participe la Sfânta Liturghie și să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, s-au rugat împreună cu chiriarhul lor, IPS Mitropolit Teofan, pe esplanada din fața Catedralei Mitropolitane. Pentru a respecta condițiile speciale impuse de perioada în care ne aflăm, cei prezenți au ocupat întreaga suprafață a catedralei, fiind ajutați și îndrumați de Voluntarii Sfintei Parascheva. Înainte de săvârșirea Liturghiei Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Părintele Mitropolit le-a citit ieșenilor și pelerinilor rugăciunea cea mare de dezlegare.

„Nu noi să ne pocăim, ci eu să mă pocăiesc”

După citirea Sfintei Evanghelii, în cadrul cuvântului de învățătură, ierarhul a arătat că unii oameni se simt răspunzători pentru păcatele lumii și se roagă lui Dumnezeu pentru iertarea lor: „Când omul simte păcatele săvârșite de alții ca propriile sale păcate, se simte răspunzător pentru păcatele lumii, ca și cum le-a săvârșit el și se roagă pentru lume cu mai multă sfâșiere lăuntrică decât se roagă pentru sine. La această stare ajung foarte puțini, dar e bine să o cunoaștem și noi, nu prin trăire că nu suntem vrednici, ci doar să știm că ea există și chiar în lipsa noastră de pocăință, știind că ea există undeva în lume, să ne raportăm la ea și să tindem spre ea”.

În continuare, IPS Teofan i-a îndemnat pe cei de față să se îndrepte mai mult spre pocăință: „Ziua de astăzi reprezintă pentru noi o chemare la pocăință, pocăință despre care vorbim adesea, mai ales în vreme de cumpănă, precum cele prin care trecem, și spunem: «Este nevoie de pocăință în lume, e nevoie să ne pocăim, e nevoie ca lumea să se pocăiască». Este bine că zicem așa dar și mai bine să spunem: «Nu noi să ne pocăim, ci eu să mă pocăiesc». Dacă acest «eu» – starea de pocăință, cuprinde mai multe inimi, atunci putem spune precum un cuvânt rostit al unui creștin mirean, cuprins într-un articol zilele trecute, care a mărturisit zicând: «De un singur lucru are nevoie România astăzi: eu să mă pocăiesc. Restul este pierdere de timp, preocupare inutilă, efort zadarnic care nu duce la nimic»”.

La final, părintele ieromonah Teodosie Bordieanu, slujitor al catedralei, a fost hirotesit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei întru protosinghel.

Sfânta Maria Egipteanca sau cum să trecem de la păcat la viața cea sfântă

Sfânta Cuvioasă Maria s-a născut în Egipt și din tinerețe a fost atrasă de multe păcate. Într-o zi, sfânta s-a hotărât să meargă în Țara Sfântă și să se închine la Biserica Sfântului Mormânt, însă a fost împiedicată de o putere nevăzută. Căzând la icoana Maicii Domnului, Sfânta Maria promite că își va schimba viața dacă i se permite să sărute lemnul Sfintei Cruci. După ce se închină, pleacă în pustie și se nevoiește acolo timp de 47 de ani. Viaţa Sfintei Maria Egipteanca a fost scrisă de Patriarhul Sofronie al Ierusalimului și să află în Triod. La denia de miercuri seara, din săptămâna a V‑a din Postul Mare, după ce se săvârșește Canonul de pocăinţă al Sfântului Andrei Criteanul, la strană se citește viața Sfintei Maria Egipteanca. Ea este pomenită în calendarul ortodox la data de 1 aprilie.