În Duminica a II-a după Paști, a Sfântului Apostol Toma, biserica Schitului „Sfântul Mina” din Borlești-Mastacăn a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Credincioşii din localitate, dar şi din împrejurimile județului Neamț, au luat parte la slujba de sfinţire şi la Sfânta Liturghie săvârșită în aer liber.
Zi de sărbătoare pentru obștea de la Borlești-Mastacăn și pentru credincioșii din zona orașului nemțean Roznov. În această dimineață, IPS Teofan a târnosit noul sfânt locaș ridicat în cinstea Sfântului Mare Mucenic Mina. De remarcat faptul că Părintele Mitropolit a sfințit astăzi prima biserică din acest an, ultima slujbă de sfințire fiind oficiată anul trecut, la începutul lunii noiembrie. După stropirea zidurilor cu apă sfinţită şi ungerea lor cu Sfântul şi Marele Mir, ierarhul a pecetluit Sfânta Masă și a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea schitului. Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Gavriil Alexa, starețul Mănăstirii Sângeap-Basaraba și exarh administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele arhimandrit Zenovie Grigore, starețul Mănăstirii Nechit, părintele arhimandrit Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, părintele Bogdan Frăsilă, protopop de Roznov, părintele ieromonah Nicodim Bărbuță, egumenul Schitului „Sf. Mina”, dar și preoți din Protoieria Roznov. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Evanghelismos” din Piatra Neamț, dirijat de Ciprian Ceai.
„Legătura noastră cu Dumnezeu este de o importanță capitală!”
În cuvântul de învățătură de după citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a afirmat că trebuie să avem credință puternică în Mântuitorul Hristos: „Noi creștinii, cei de față și cei asemenea nouă, ne putem numi frați ai Sfântului Apostol Toma. De ce? Pentru că și în viața noastră, în sufletul nostru se află multă frământare, și dorim precum sfinții apostoli să avem mai multă credință. Sfinții apostoli, rugându-l pe Domnului Hristos, au spus: «Doamne, dă-ne mai multă credință». Sfântul Apostol Filip, adresându-se Mântuitorului Hristos, îi spune «Doamne, arată-ne nouă pe Tatăl și ne este de ajuns». Căuta cât mai multă certitudine în credința sa în Hristos Domnul. În Evanghelie îl avem și pe sutaș care spune: «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele». Găsim în Sfânta Scriptură diferite momente prin care se dorința omului de a avea mai multă credință, precum Sfântul Toma din Evanghelia de astăzi. Noi, în adâncul ființei noastre, ne dorim ca prezența lui Dumnezeu să devină o constantă care să ne binecuvinteze și să ne mângâie viața. […] Suntem chemați de-a lungul vieții să facem trecerea între credința noastră, puțină câtă este, la credința puternică în Hristos Domnul. Nu este de ajuns să credem în Domnul Dumnezeu. Trecerea noastră de la convingerea că Dumnezeu există la legătura noastră personală cu Dumnezeu este necesară. Este de o importanță capitală legătura noastră cu Dumnezeu”.
După chinonic, părintele arhimandrit Petroniu Marin a dat citire hrisovului de sfinţire. Un exemplar din acest document se află în piciorul Sfintei Mese din Sfântul Altar. La finalul Sfintei Liturghii, după cuvintele de mulţumire adresate de părintele egumen Nicodim Bărbuță, acesta a fost hirotesit protosinghel și a primit din partea IPS Teofan crucea pectorală, bedernița și distincția de vrednicie. Totodată, Părintele Mitropolit le-a oferit ctitorilor și binefăcătorilor așezământului monahal distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Schitul „Sfântul Mare Mucenic Mina” a luat ființă în anul 1996, ca schit de maici, fiind ridicat de maica Melania Cojoc. În acest an, monahia Melania Cojoc cumpără zece prăjini de pământ de la familia Muraru Vasile și Rodica din satul Mastacăn. În anul 1997 se ridică o căsuță cu câteva chilii și un paraclis pentru sfintele slujbe. La scurtă vreme, după aproximativ un an, schitul intră sub oblăduirea Mănăstirii Nechit. În anul 2001, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a rânduit ca așezământul să fie destinat monahilor. În anul 2004, schitul trece printr-un cumplit incendiu, iar bisericuța de lemn arde până în temelii. În anul 2006 are loc sfințirea locului pentru ridicarea unui nou locaș de cult, din cărămidă, iar în locul biserici care a ars s-a ridicat o bisericuță din bușteni, cu hramul „Acoperământul Maici Domnului”.