În această dimineață, începând cu ora 10.00, a avut loc deschiderea oficială a celei de a IV-a ediții a Festivalului de Muzică Bizantină – IBMF. Evenimentul, organizat în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Ansamblului Mitropolitan, a reunit în online organizatorii festivalului, dirijorii și corurile participante, precum și publicul iubitor de muzică psaltică.
Ziua a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii la Catedrala veche „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, unde membrii Corului bărbătesc „Sfântul Iosif Naniescu” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, dirijat de lect. dr. pr. Ionuț Nastasă, au oferit răspunsurile liturgice. În continuare, invitații s-au adunat în sala „Iustin Moisescu” din cadrul Centrului Eparhial Iași și au luat parte la Festivitatea de deschidere a IBMF.
După cuvântul de bun-venit al Părintelui Bogdan Țifrea, coordonator de comunicare și moderator al evenimentului, au urmat proiecția unui clip video, care a prezentat retrospectiva celei de-a treia ediții a festivalului și mesajul IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei:
„Cu ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciunile Preacuvioasei noastre maici, mult-milostivei Parascheva, Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași își începe și anul acesta pelerinajul [...]. Anul trecut, festivalul n-a avut loc. Restricțiile impuse de autorități, situația stării de sănătate din țară, ne-au obligat să amânăm evenimentul. Nici anul acesta condițiile nu sunt tocmai propice. Dimpotrivă, în ultimele zile, situația s-a schimbat și nu tocmai în bine. Am hotărât, totuși, în ciuda obstacolelor de multe feluri, să organizăm festivalul. De ce am insistat ca el să se desfășoare? Pentru că simțim că este un răspuns la o întrebare fundamentală: oare frumusețea dumnezeiască a fost înlocuită cu totul de kitsch, de artă luciferică? Îndrăznim să spunem că frumusețea dumnezeiască pentru că-L are pe Dumnezeu ca izvor, nu poate să dispară niciodată. Regăsim această frumusețe dumnezeiască în strănile multor mănăstiri, a multor biserici de parohie, în icoana bizantină, în Filocalie, în celelalte traduceri ale Sfinților Părinți, care hrănesc cu izvor de frumusețe atâtea minți, inimi, suflete și simțiri însetate de adevărul, de dreptatea, de frumusețea dumnezeiască. Sunt încă artiști adevărați, poate mai puțini decât altădată, dar cu atât mai de admirat și de apreciat de către iubitorii de artă și iată avem și smeritul nostru festival care se dorește a fi, de asemenea, o confirmare că avem încă nevoie imensă de muzică adevărată, de revărsarea cerului pe pământ, prin arta bizantină și prin tot ceea ce Bizanțul a constituit, în esența lui. Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru toată această lucrare care deja prinde contur și deja își găsește drum prin albia vieții noastre. Aducem mulțumire tuturor iubitorilor de bizanț, de muzică, de festival, care ne-au însoțit și ne-au încurajat an de an. Mulțumim și celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea în bune condiții a festivalului pentru ca totul să se facă cât mai aproape de ceea ce dorește Dumnezeu de la noi și doresc și oamenii de bine [...]. Dumnezeu să ne aibă în pază pe toți, pentru ca aceste clipe de adâncime duhovnicească să se prelungească, apoi, ca o sursă de hrană pentru zilele, săptămânile, anii pe care Domnul încă mai binecuvântează să le trăim pe acest pământ”, a subliniat IPS Părinte Teofan.
A urmat, apoi, cuvântul Pr. Cristian-Alexandru Barnea, consilier în cadrul Sectorului Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor și președinte al Festivalului:
„Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași își dorește să adune pe scena sa pe toți cei care cântă Domnului prin frumosul și inspiratul melos bizantin. Se revelează aici taina unei genealogii și filiații spirituale care ne ține de Trupul aceleiași Biserici a Răsăritului. Dar cântarea psaltică nu ne aduce doar atmosfera catedralelor de altă dată, ci, mai ales, taina ei, ca experiență duhovnicească trăită și transmisă de la un părinte la ucenic. Ea presupune un meșteșug, o ucenicie care nu e doar teoretică, cognitivă, ci îndeosebi o lucrare spirituală care se împlinește în ambianța binefăcătoare a sfintelor slujbe. Darurile dumnezeiești coexistă, sunt în comuniune, nu se disprețuiesc și nici nu se resping. Festivalul Internațional de Muzică Bizantină de la Iași vă propune această feerie a darurilor cântării psaltice și aspiră, totodată, la comuniunea lor pentru a fi oferite cu adevărat din adâncul inimii pentru cei care însetează cu dor după Dumnezeu. Ne bucurăm împreună și mulțumim Domnului, că în aceste zile la Iași, poate mai mult ca în alte momente, oamenii și îngerii cântă împreună!”.
Andreea Ogăraru, directorul executiv al festivalului a mulțumit, la rândul ei, Arhiepiscopiei Iașilor, colegilor din echipa de organizare, comitetului științific și partenerilor și voluntarilor cu ajutorul cărora a putut fi posibilă deschiderea celei de-a patra ediții a Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași, depășind toate piedicile și provocările întâmpinate.
Înainte de momentul artistic susținut de Corul Chivotul al Catedralei Mitropolitane din Iași, Conf. Univ. Dr. Irina Zamfiră Dănilă, cadru didactic la Facultatea de Interpretare muzicală, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice a Universităţii Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi și coordonatorul Ansamblului Floralia a rostit mesajul din partea comitetului științific al festivalului, încurajându-i pe organizatori și participanți în demersul cultural și spiritual pe care și l-au propus, în pofida condițiilor speciale impuse de autorități în această perioadă și mulțumind tuturor celor implicați în această „sărbătoare a muzicii bizantine”.
Lect. univ. dr. Adrian Sârbu președinte al Asociației Culturale „Byzantion” și cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iaşi a prezentat, apoi, „Irmologhionul Catavasier” al lui Macarie Ieromonahul, prima carte românească de muzică psaltică retipărită pentru întâia oară la Iași, după aproape 200 de ani, de Asociația Culturală Byzantion. Inițiativa inedită a implicat tehnoredactarea partiturilor psaltice, revizuirea și actualizarea textelor imnografice în acord cu edițiile liturgice cele mai noi ale Patriarhiei române, revizuirea textelor muzicale și corecturi de ortografie, notarea isoanelor și notarea elementelor de ritm.
Nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Alexander Lingas, coordonatorul Ansamblului „Cappella Romana” (Portland, SUA) și membru în Comitetul științific al Festivalului de Muzică Bizantină de la Iași a rostit cuvântul de întâmpinare pregătit pentru ediția din acest an a festivalului, anunțând apariția unui volum despre cântarea bisericească la Editura Doxologia.
În continuare, începând cu ora 13.00, prof. dr. Georgios Konstantinou din Grecia va susține primul atelier de muzică bizantină – „Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise”.
Astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași va avea loc Concertul de deschidere a Festivalului. Invitații evenimentului sunt: Grupul Psaltic al Mănăstirii Nera (România), Ansamblul „Cappella Romana” (SUA), Corul „Sfântul Romanos” din Beirut (Liban), drd. Ammar Awad (Siria), Ribale Wehbe (Liban) și Anamaria Maranda, solista câștigătoare a Concursului Solistic Online de Muzică Psaltică - Categoria B.
Conform comunicatului transmis de organizatori, întâlnirile directe cu invitații IBMF vor fi posibile doar liturgic, în cadrul slujbelor, anume la Sfânta Liturghie și la slujba Privegherii. Astfel, toate evenimentele desfășurate sub marca Festivalului de Muzică Bizantină vor fi transmise live pe rețelele de socializare IBMF și Doxologia.ro.
Detalii despre cea de-a IV-a ediție a IBMF, precum și programul complet, puteți găsi pe site-ul festivalului - www.ibmf.ro - precum și pe pagina de Facebook. (Flavius Popa, Cătălin Acasandrei)