Mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani și-a sărbătorit luni, 6 decembrie 2021, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Sfânta Liturghie dedicată principalului hram al așezării monahale a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Luni, când Biserica Ortodoxă Română l-a sărbătorit pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mănăstirea Popăuţi din Botoşani şi-a serbat principalul hram. Credincioşi din muncipiu și din localitățile învecinate au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica nouă a mănăstirii de IPS Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din soborul co-slujitor, alături de părintele Ioan Harpa, stareţul Mănăstirii Popăuţi şi exarh de zona Botoşani, au făcut parte parte şi stareţii mai multor mănăstiri din judeţul Botoşani. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.
Obștea așezării monahale botoșănene este ocrotită de Sfântul Ierarh Nicolae de mai bine de 500 de ani. În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a subliniat care sunt lucrurile la care trebuie să se raporteze creștinul:
Lucrurile s-au schimbat, iar umanitatea nu mai are elemente de referință clare la care să se raporteze pentru ceea ce decide și face. Noi, creștinii, suntem chemați să împlinim două lucruri: să ne întoarcem spre dumnezeiasca Scriptură și să fim următori sfinților. În primul rând, mărturisește Sfântul Apostol Pavel: Evanghelia pe care v-o binevestesc nu este de la om, ci este prin descoperire de la Dumnezeu. Și dacă nu este de la om, ci prin descoperire, înseamnă că acolo este adevărul care-l poate călăuzi pe om prin viață și prin lume. În al doilea rând, suntem chemați să privim la viața sfinților, pentru a fi următori lor precum ei au fost următori lui Hristos. Dacă privim la viața Sfântului Ierarh Nicolae, constatăm că, prin mila Domnului, el a cunoscut foarte bine drumul pe care-l avea de parcurs în viață.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, ierodiaconul Simeon Răștariu a fost hirotesit arhidiacon, primind din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei crucea pectorală. La sfârșitul slujbei, părintele stareț Ioan Harpa a adresat un cuvânt de recunoștință:
Mulțumim Bunului Dumnezeu că, deși suntem păcătoși, nu-I ascultăm poruncile, nu-I prețuim sfintele taine și cuvintele Sfintei Scripturi, cu toate acestea ne iubește atât de mult încât noi nici nu realizăm. Ce Dumnezeu bun avem noi, creștinii! Apoi mulțumim Sfântului Ierarh Nicolae, care de 525 de ani a primit și cererea din partea Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare, cererea lui de voievod, dar și ascultarea de la Dumnezeu să stea în acest colț de țară și să vegheze aici asupra inimilor zdrobitede tot felul de necazuri și a inimilor doritoare să se mântuiască. Îi mulțumim Sfântului Nicolae că ne rabdă și pe noi, iată de 25 de ani de când s-a reînființat mănăstirea, ne rabdă și pe noi și ne ajută în cererile pe care le facem către Bunul Dumnezeu.
De asemnea, părintele stareț a mulțumit Părintelui Mitropolit, clericilor şi tuturor credincioşilor pentru prezența și rugăciunea lor.
Popăuți – „oameni ai bisericii”
Numele de Popăuţi provine din slavonă şi se traduce prin „oameni ai bisericii”. Biserica veche a Mănăstirii Popăuți din Botoşani a fost ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare şi îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Nicolae. Locaşul a fost zidit în anul 1496 şi a îndeplinit, de-a lungul timpului, mai multe funcţii, cum ar fi biserică de curte domnească şi loc de popas pentru domnitor, mănăstire închinată Patriarhiei de Antiohia, biserică de mir, iar din 1991 şi până astăzi mănăstire de călugări.
Sfântul Nicolae, cel îndrăgit de copii
Sfântul Nicolae, ierarh al localității Mira, este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii creștine. S-a născut în jurul anului 280 în Patara Lichiei și a trecut la Domnul în anul 345. Sfântul Nicolae este cunoscut astăzi drept ocrotitorul copiilor și tinerilor, dar și al celor acuzați pe nedrept, al marinarilor, al călătorilor. Potrivit unei tradiții frumoase, cei mici își pregătesc din ajun ghetele pentru a primi de la „Moș Nicolae” dulciuri și jucării, dovedind astfel că au fost cuminți tot anul. Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae se află astăzi în sudul Italiei, la Bari.