Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a participat vineri noapte, 31 decembrie 2021, la slujba trecerii dintre ani, săvârșită la Catedrala Mitropolitană din Iași. Potrivit indicațiilor date de Sfântul Sinod, în toate bisericile din țară, precum și în cele din diaspora, în noaptea dintre ani s-a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos și s-au citit rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile primite de-a lungul anului ce tocmai a trecut.
Noaptea trecută, credincioșii ieșeni au participat la slujba specială de mulțumire și de binecuvântare a începutului noului an calendaristic. Potrivit Agenției de știri Basilica.ro, „rânduiala stabilită de Sf. Sinod în anul 2011 prevede citirea Acatistului Domnului nostru Iisus Hristos întrucât în ziua de 1 ianuarie ne amintim de momentul în care Fiul lui Dumnezeu, făcut Om, a primit numele de «Iisus» (Tăierea-împrejur cea după trup a Domnului).
Tocmai acest nume stă în centrul acatistului, nume care înseamnă, în limba ebraică, «Dumnezeu mântuieşte». Numele «Iisus» este pronunțat de aproape 200 ori în Acatistul Mântuitorului.
În cadrul slujbei ce se săvârşeşte în noaptea trecerii dintre ani, publicată de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, la sfârşitul condacelor şi icoaselor acatistului se adaugă alte patru rugăciuni:
- Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul către Mântuitorul (a Acatistului);
- rugăciune de mulţumire;
- Două rugăciuni de intrare în noul an: una din tradiţia liturgică română şi slavă (cea care va fi citită și la slujba de Te Deum oficiată după Sf. Liturghie în prima zi din an) şi alta din tradiţia greacă, tradusă recent în limba română”.
La final, Părintele Episcop-vicar le-a adresat celor prezenți un cuvânt de binecuvântare: Întru această zi, de început de an, în Biserică suntem chemați să numărăm zilele, după înțelesurile adânci care ne schimbă viața și care dau sens vieții noastre, și care dau curgere spre întâlnirea cu Dumnezeu, pentru că Domnul însuși îi învață pe apostoli că «viața veșnică aceasta este, să te cunoască pe tine singurul Dumnezeu adevărat, și pe Iisus Hristos pe care l-a trimis». Prin ei și noi credem că încă din această viață putem să-l cunoaștem drept pe Dumnezeu. Și îl cunoaștem înțelegând evenimentele mântuirii, care sunt puse înainte în Biserică, îl cunoaștem împlinind cuvintele Sale, pentru că precum spune Sfântul Marcu Ascetul - «Hristos este ascuns în cuvintele Sale» - pe măsură ce le înțelegem și le împlinim, viața noastră se schimbă. Viața se schimbă pentru că primim de la Dumnezeu înțelegere, putere și bucurie de a trăi în viața aceasta cu nădejde, însuflețind și pe alții în jurul nostru.
Prima Sfântă Liturghie săvârșită în acest an este a Sfântului Vasile cel Mare
În prima zi din acest an, în toate bisericile ortodoxe s-a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Deși, ca structură, este similară Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie oficiată astăzi conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe – n.r.) și se oficiază în Biserica noastră de 10 ori pe an.
Tăierea împrejur a Domnului, împlinirea legii
Împlinindu-se opt zile de la Naştere, Domnul nostru Iisus Hristos a binevoit a primi tăierea împrejur, pe de o parte ca să împlinească legea, iar pe de alta ca să se arate că a luat trup adevărat şi să înlăture învățătura celor care ziceau mai târziu că Hristos n-ar fi luat trup omenesc. Conform tradiției iudaice, pruncii de parte bărbătească erau tăiați împrejur în a opta zi după naștere și tot atunci ei primeau numele. Tăierea împrejur a fost instituită ca un semn văzut al legământului încheiat de Dumnezeu cu patriarhul Avraam şi cu urmaşii acestuia.
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare este considerat învățător al Bisericii
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, și ea pomenită astăzi în calendarul Bisericii noastre. Și-a oferit averea pentru ridicarea așezămintelor filantropice, cunoscute sub numele de „Vasiliade” și a fost bun prieten cu Sfântul Grigore Teologul. Sfântul Vasile cel Mare a fost un om învățat, a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a luptat împotriva ereticilor. Ierarhul este considerat unul dintre cei mai mari învățători ai Bisericii, cinstit alături de Sfântul Grigorie Teologul și de Sfântul Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie. Aproape 600.000 de români poartă numele Sfântului Vasile.