În această duminică, de marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, numit și Cincizecimea sau Rusaliile, la Catedrala Mitropolitană din Iași a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Potrivit rânduielilor liturgice, după oficierea Sfintei Liturghii, s-a săvârșit slujba Vecerniei plecării genunchilor și s-au citit cele șapte rugăciuni speciale, care amintesc de cele șapte daruri ale Duhului Sfânt. La final, ieșenii au primit ramuri de tei binecuvântate, în amintirea momentului când Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli în chip de limbi de foc.
Conform tradiției Bisericii, marea sărbătoare a Pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli reprezintă momentul în care Sfânta Biserică a luat ființă în mod văzut. După primirea Sfântului Duh, ucenicii Domnului Hristos au plecat să propovăduiască Evanghelia tuturor neamurilor, întemeind totodată biserici locale și așezând episcopi în cetăți. Acest moment istoric a fost celebrat la Catedrala Mitropolitană din Iași de către PS Nichifor Botoșăneanul, care dimpreună cu părinții sfântului locaș, au oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Înainte de începerea Liturghiei, ierarhul le-a citit credincioșilor prezenți rugăciunea cea mare de dezlegare și l-a hirotesit pe cântărețul Gabriel Bibire întru psalt.
După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop-vicar a evidențiat în cuvântul său de învățătură că venirea Duhului Sfânt în lume a fost vestită de Mântuitorul înainte de suirea Sa la Cer: Venirea Sfântului Duh a fost vestită Apostolilor de către Mântuitorul înainte de Înălțare, când le-a cerut să aștepte în Ierusalim pentru că se vor îmbrăca și vor avea putere de Sus. Înțelegem prin aceasta că Duhul Sfânt în inima omului înseamnă putere, înseamnă curaj și bucurie, dar mai ales înseamnă lucrarea lui Dumnezeu în omul care îl cinstește pe El și care îl așteaptă pe Domnul, pentru că ziua Cincizecimii a fost ziua în care Apostolii au fost găsiți în această așteptare, în rugăciune și cu inima deschisă spre a înțelege până la capăt lucrarea mântuitoare a Domnului. Pogorârea Duhului Sfânt este un eveniment unic precum întruparea Domnului, învierea și înălțarea la Cer, și pecetluiește lucrarea de mântuire a Domnului Hristos. Pentru că era vremea secerișului, ziua de astăzi se mai numea «Sărbătoarea secerișului», zi în care se aduceau roadele cele mai alese ca jertfă lui Dumnezeu. Cincizecimea pe care o prăznuim, primirea puterii de Sus și arătarea Duhului Sfânt în lume într-un mod cu totul diferit decât se făcuse până acum în Vechiul Testament, când Duhul Sfânt grăia prin proroci, când Duhul Sfânt a făcut să salte pruncul în pântecele Elisabetei, venirea Sfântului Duh acum înseamnă îndumnezeirea omului, înseamnă aducerea omului spre sfințenie, așa cum s-a întâmplat cu toți cei ce au crezut cuvântul lui Dumnezeu și pe toți cei ce au primit Duhului Sfânt.
După împărtășirea cu Sfintele Taine, credincioșii au participat la slujba Vecerniei plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost citite cele șapte rugăciuni special rânduite, în amintirea celor șapte daruri ale Duhului Sfânt. După ce au primit ramurile și frunzele binecuvântate de tei, cei prezenți au fost binecuvântați de Părintele Episcop-vicar.
Frunzele de tei sau de nuc ne aduc aminte de momentului când Duhul Sfânt s-a pogorât peste Sfinții Apostoli în chip de limbi de foc.
Momentul Cinzecimii este relatat de Sfântul Luca în Faptele Apostolilor
Şi când a sosit ziua Cincizecimii, erau toţi împreună în acelaşi loc. Şi din cer, fără de veste, s-a făcut un vuiet, ca de suflare de vânt ce vine repede, şi a umplut toată casa unde şedeau ei. Şi li s-au arătat, împărţite, limbi ca de foc şi au şezut pe fiecare dintre ei. Şi s-au umplut toţi de Duhul Sfânt şi au început să vorbească în alte limbi, precum le dădea lor Duhul a grăi. Şi erau în Ierusalim locuitori iudei, bărbaţi cucernici, din toate neamurile care sunt sub cer. Şi iscându-se vuietul acela, s-a adunat mulţimea şi s-a tulburat, căci fiecare îi auzea pe ei vorbind în limba sa. (Faptele Sfinților Apostoli 2: 1-6)
Mâine, de Sărbătoarea Sfintei Treimi, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va oficia Sfânta Liturghie la Parohia „Sfânta Treime” Stornești, com. Sinești, jud. Iași, Protopopiatul Iași III.