De sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, 5 august 2022, credincioșii din satul Crăiniceni (comuna Horodiștea din județul Botoșani) - cel mai nordic punct teritorial al României - au participat la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la așezământul monahal în incinta căruia se află casa unde a viețuit sfântul în anii copilăriei.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț” din Crăiniceni, județul Botoșani, și-a serbat vineri ocrotitorul. Așezământul monahal se află în localitatea natală a Sfântului Ioan Iacob, în incinta acestuia aflându-se chiar casa părintească, acum memorială, a Cuviosului.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți, fiind precedată de o slujbă de sfințire a unei troițe amplasate în apropierea mănăstirii. Numeroși credincioși au fost prezenți în ziua de hram, alături de clerici și monahi.
După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat cuvânt de învățătură în care a subliniat faptul noi suntem chemați să căutăm adevărata lumină, precum a căutat-o toată viața lui Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț:
Mergând pe urmele Sfântului Ioan Iacob Românul și Hozevitul, și noi devenim însetați după lumină, iar această lumină noi, creștinii, o găsim în Biserica lui Hristos, o găsim în viața de mănăstire și o găsim în viața de familie. În viața de mănăstire, călugării și călugărițele se așază pe urmele Sfântului Ioan, încercând a lepăda de la ei ispita plăcerii, a averii și a puterii, prin împlinirea voturilor monahale. Prin aceasta, monahii și monahiile se înconjoară de lumina Muntelui Tabor, de lumina cu care s-au înveșmântat sfinții. Căutători de lumină și destinați acesteia sunt și creștinii din viața de familie. Aceștia lasă lumina să pătrundă în viața lor prin naștere de prunci, prin fidelitate între soți, prin participare la viața parohiilor, prin asumarea, în spirit de jertfă, a slujirii pe care Dumnezeu i-a dat-o fiecăruia acolo unde este rânduit să trăiască.
Credincioșii prezenți la slujba hramului au vizitat cu această ocazie și casa memorială a Sfântului Ioan Iacob.
Ridicată la rangul de mănăstire pe 1 iulie 2020
În data de 8 iunie 2018, s-a înfiinţat, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, prin decizia Permanenţei Eparhiale, Schitul „Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ” - Crăiniceni, ca așezământ de maici, sub oblăduirea Mănăstirii Vorona, a maicii stareţe Teofana Scântei și a maicii Serafima, egumena schitului. Pe 17 iunie 2018 au fost transferate un număr de trei monahii de la Mănăstirea Vorona şi au început lucrările de reparare şi înnoire a întregului ansamblu, sub îndrumarea părintelui arhimandrit Teodosie Pleşca, stareţul Sfintei Mănăstiri Zosin, povăţuitorul duhovnicesc al monahiilor şi surorilor din schit. Lucrările au constat în transformarea paraclisului ce se afla în proximitatea Casei memoriale a Sfântului Cuvios Ioan Iacob într-o biserică mai spaţioasă. În urma acestor lucrări, în data de 5 august 2018, chiar în ziua de prăznuire a sfântului și la împlinirea a 105 ani de la naşterea lui, IPS Părinte Mitropolit Teofan şi IPS Părinte Mitropolit Serafim al Europei Centrale şi de Nord au oficiat slujba de sfinţire a locaşului de cult, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungerea bisericii cu Sfântul şi Marele Mir. Așezământul monahal de la Crăiniceni a fost ridicat la rangul de mănăstire începând cu data de 1 iulie 2020. Cu ocazia hramului Sfântului Ioan Iacob, a avut loc și instalarea oficială a maicii starețe - stavrofora Mariami Tunza.