Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan a găzduit zilele acestea cea de-a noua ediție a Consfătuirii Catehetice din Arhiepiscopia Iașilor, eveniment ce a jubilat cu prezența și cuvântarea catehetică despre rugăciune a părintelui Marc-Antoine Costa de Beauregard, protoiereu al Protopopiatului Ortodox Român al Franței.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, transmisă prin părintele inspector patriarhal dr. Mihai Pavel, coordonator al Biroului de catehizare a Patriarhiei Române, precum și prin atenta purtare de grijă a pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învățământ și cateheză, în perioada 9-10 noiembrie 2022 a avut loc la Iași, în Sala Sinaxar a Catedralei Mitropolitane cea de-a noua ediție a Consfătuirii catehetice, eveniment creionat, alcătuit și realizat de către Biroul de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor în contextul omagierii unui an al rugăciunii, manifestată sub toate formele și nuanțele ei.
De-a lungul celor două zile de activitate, întâlnirea s-a derulat pe mai multe direcții catehetice și a vizat aspecte precum analiza activității din anul precedent, dar și stabilirea calendarului de activități aferent anului următor (Concurs național catehetic, cateheze demonstrative, traininguri și fișe de evaluare a activității catehetice la nivel de parohie, alcătuirea unor noi materiale catehetice ș. a.), ocupându-se totodată și de latura catehetică a taberelor și pelerinajelor, prin propunerea și crearea de materiale și programe catehetice necesare și utile în desfășurarea acestora.
Prezența la ediția din acest an a Consfătuirii a părintelui Marc-Antoine Costa de Beauregard, care a primit și titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Aleandru Ioan Cuza”, la propunerea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a fost o bucurie nu doar pentru membrii Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, ci și pentru acei preoți și credincioși care au răspuns invitației adresate prin responsabilii cu catehizarea din fiecare protopopiat al eparhiei. Cei care nu au reușit să fie prezenți nu sunt nici ei privați de această bucurie duhovnicească a catehezei despre rugăciune pe care o pot urmări în înregistrarea de pe site-ul partener al evenimentului, doxologia.ro. În cuvântul său, părintele i-a îndemnat pe cei prezenți să se roage în același fel în care și respiră, arătând că dialogul omului cu Dumnezeu trebuie să se petreacă natural, fără efort, relația fiind una bazată pe iubire.
Părintele Marc Antoine a susținut și un atelier de lucru privitor la activitatrea catehetică din contextul zilelor noastre, împărtășind Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor materiale și experiența de catehizare pe care o are în Franța.
Părintele Mihai Pavel a vorbit despre viziunea și direcțiile strtegice pe care Sfântul Sinod le-a aprobat pentru Biroul de catehizare, despre experiența catehetică la nivel național, dar și despre proiectele pe care le-am putea dezvolta împreună. Revenit acasă, la Iași, părintele inspector a contribuit la acea atmosferă destinsă și prietenoasă cu care sunt obișnuiți responsabilii cu catehizarea, dar și la nivelul unui schimb profesionist de informații.
Urmărind impresiile celor prezenți la prezenta Consfătuire catehetică, amintim câteva dintre acestea:
„Am cuvinte exclusiv apreciative cu privire la această Consfătuire, iar aceasta este determinată în primul rând de conținutul și nivelul conversațiilor în ceea ce privește modalitatea de organizare a activității catehetice la nivelul parohiei, protopopiatului și îndeosebi coordonarea de la nivelul eparhiei. Al doilea motiv îl constituie atmosfera deosebită, iar acest lucru se vede în calitatea producției de conținut catehetic (materiale și instrumente catehetice), calitatea atmosferei dintre părinții care fac parte din acest grup, iar aceasta pentru că noi vorbim de activitate catehetică, însă o activitate catehetică gândită ca integrare, demers de cunoaștere și de apropiere a omului de Dumnezeu și de Taina Lui, prin cunoașterea conținutului de credință, a întregului vieții eclesiale, a participării la viața liturgică. Cateheza gândită printr-o perspectivă integrată în mod natural, presupune, în primul rând relație, iar calitatea relației dintre membrii responsabili cu cateheza la nivelul protopopiatelor este dovedită de calitatea a ceea ce ei produc și livrează. Nu în ultimul rând, vreau să spun că apreciez întâlnirea și o dau ca model pentru toți cei care doresc să organizeze activitate catehetică parohială relevantă și de impact și asumată în mod responsabil la nivelul eparhial, dar și la nivel de protopopiat și în parohie”. (Pr. insp. dr. Mihai Pavel, coordonator al Biroului de catehizare a Patriarhiei Române)
„În cadrul Consfătuirii catehetice, pe parcursul celor două zile, am avut parte de momente inedite și de invitați speciali ce ne-au împărtășit din bogata lor experiență în domeniul catehetic. Lucrul pe echipe, generarea de idei noi și prezentarea lor au stat la baza pregătirii elaborate a documentelor și activităților propuse pentru anul viitor, raportate la tematica Patriarhiei Române. Bilanțul activităților catehetice din ultimul an constituie pentru noii responsabili un adevărat program instructiv – educativ despre necesitatea și complexitatea acestei misiuni, ce presupune catehizarea oamenilor.” (pr. Alin Constantin Aroșoaie – responsabil catehizare protopopiatul Darabani)
„Consfătuirea de anul acesta, pregătită cu implicarea întregii echipe a Biroului de catehizare, a fost o experiență a rugăciunii în comuniune. A avut în centru Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie care s-a slujit la Parohia „Sfântul Gheorghe” Lozonschi din Iași, în cadrul căreia am săvârșit și slujba parastasului pentru părintele Ionuț Miorcăneanu, responsabilul cu catehizarea din Protopopiatul Săveni, care s-a mutat la Domnul anul trecut. A fost o experiență a rugăciunii ghidată de povățuirea duhovnicească a părintelui Marc Antoine. A fost comuniune cu cei doi invitați, cu părinții protopopi care sprijină activitatea părinților responsabili, unii veniți de departe pentru a fi alături de noi, cu preoții și credincioșii, profesorii și studenții sau masteranzii care s-au făcut părtași evenimentului prin prezența lor la cateheza din 9 noiembrie. A fost un schimb de experiență și de perspective care încurajează și dinamizează activitatea tuturor celor implicați în nobila lucrare și datorie a propovăduirii adevărurilor și experiențelor credinței”. (Pr. insp. dr. Bogdan Racu, inspectorul pentru învățământ și catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor) (pr. Cîtea Florin – responsabil catehizare protopopiatul Săveni)