Marţi, 15 Noiembrie 2022
Flavius Popa

Cea de-a doua zi a Simpozionului Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)” a început la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Evenimentul academic a cuprins luni mai multe sesiuni simultane de comunicări organizate pe grupuri tematice în sălile de conferință disponibile în instituția de învățământ.

Lucrările rezultate în urma Simpozionului vor fi publicate la Editura Doxologia. Acest volum va avea un impact deosebit, pentru că va aduna ultimele cercetări de la nivel național și internațional referitoare la moștenirea culturală și spirituală a Sfântului Paisie de la Neamț.

Acest simpozion presupune, pe de o parte, dimensiunea academică a comunicărilor susținute de peste cei 60 de participanți din diferite țări ale lumii, dar și dimensiune liturgică al cărei punct central este Sfânta Liturghie din ziua Sfântului Paisie de la Neamț. Tot în data de 15 noiembrie se va organiza un pelerinaj pe urmele Sfântului Paisie, la mănăstirile unde a fost stareț: Dragomirna și Secu. În ziua de 16 noiembrie, prima parte va fi dedicată comunicărilor în plen și în paralel, după care simpozionul se va desfășura la Iași, unde va avea loc un vernisaj al unei expoziții de manuscrise, obiecte, cărți de cult aparținând Sfântului Paisie, iar în încheiere vor fi prezentate noile apariții editoriale din colecția «Biblioteca paisiană» la Editura Doxologia din Iași, ne-a mărturisit Cătălin Jeckel, consilierul Sectorului Cultural și Comunicații Media al Arhiepiscopiei Iașilor.

Tot ieri seară a fost oficiată slujba Privegherii de către un sobor de preoți și diaconi, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În această dimineață, participanții simpozionului s-au rugat la Sfânta Liturghie săvârșită în cinstea Sfântului Paisie Velicicovschi.

Simpozionul Internațional „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfȃntului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)” este organizat de Arhiepiscopia Iașilor, prin Sectorul Cultural și Comunicații Media, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” și Mănăstirea Neamț, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, al Consiliului Județean Iași și al Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”.